Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
215.55 Кб
Скачать

28. Мовні й жанрові особливості наукового стилю.

Науковий – стиль н. праць, мета яких накопичувати знання, досвід у галузі науки та техніки, а також встановлювати закономірності розвитку явищ та процесів. Найважливіші особливості наукового стилю: 1)логічність викладу; 2)насиченість термінами, абстрактною лексикою; 3)однозначність викладу; 4)використання складних речень із вставленими конструкціями, відокремленнями тощо; 5)документування тверджень (наявність цитат, посилань); 6)монологічний виклад.

Основні стильові ознаки наукового стилю і специфічна мовленнєва системність визначаються позамовними стилетвірними чинниками:

а)призначення – віднайдення ідеї, визначення понять і категорій,формулювання концепцій, доведення теорій, обґрунтування гіпотез,класифікацій, роз'яснення явищ, систематизація знань;

б) зміст стилю – теоретичні відомості та практичні знання про людство,природу і Всесвіт;

в)мета стилю – повідомлення нового знання про дійсність і доведення його істинності (мета коригується в кожному конкретному випадку створення тексту);

г)комунікативне завдання стилю – передавання адресату знань упереконливій і доступній формі.

Науковий стиль має такі підстилі: 1) Суто науковий (розрахований на фахівців; стиль монографій, наукових статей, рецензій, наукових доповідей, дисертацій, курсових і дипломних робіт, рефератів і т.д.), який поділяється на науково-технічний і науково-гуманітарний; 2) Науково-популярний (використовується для зрозумілого, доступного викладу наукової інформації нефахівцям; реалізується в неспеціальних часописах, книгах);3) Науково-навчальний (стиль підручників, лекцій, навчальних посібників).

Основні жанри наукового стилю. До них належать монографія, стаття, реферат, анотація, дисертація, тези, підручники, посібники та ін.

29. Основні жанри наукового стилю.

До основних жанрів наукового стилю належать: монографія, стаття, реферат, анотація, дисертація, тези, підручники, посібники та ін. Монографія - наукова праця (книга), в якій досліджується одна проблема, обмежене коло питань. Автор монографії пропонує власну наукову гіпотезу чи концепцію розв'язання важливої наукової проблеми.

Стаття - невеликого розміру наукова праця, присвячена певній темі і розрахована на фахівців, які обізнані у тій темі. Друкують наукові статті у фахових часописах або в збірниках наукових праць.

Реферат - це короткий виклад великого дослідження (наприклад, автореферат - виклад основного змісту дисертації) або кількох праць з якоїсь наукової проблеми.

Анотація - стисла характеристика роботи з погляду змісту і призначення.

Дисертація - наукова праця, підготовлена для прилюдного захисту на здобуття вченого ступеня. У дисертаційних дослідженнях відкривають нові напрями в науці, започатковують досі невідомі підходи до розв'язання складної проблеми.

Тези є одним із найстійкіших жанрів. Вони мають суворо нормативну змістово-композиційну структуру, в якій виділяються: преамбула, основне теоретичне положення, завершальна теза (висновок). Чітке логічне членування змісту тез підкреслюється рубрикацією, а в деяких випадках - і виділенням абзаців під однією рубрикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]