Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
215.55 Кб
Скачать

32. Підстилі й жанри офіційно-ділового стилю. Їхня х-ка.

Офіційно-діловий – стиль ділових документів.Має такі підстилі (та їх жанри):: 1)Законодавчий-використовується в законодавчій сфері, обслуговує офіційно-ділові стосунки між державою і її громадянами; реалізується в текстах Конституції, законів, указів, статутів, постанов тощо; 2)Дипломатичний-використовується у сфері міждержавних офіційно-ділових стосунків у галузі політики, економіки, культури; реалізується в текстах конвенцій (міжнародних угод), комюніке (повідомлень), нот (звернень), протоколів, меморандумів (дипломатичних листів), договорів, заяв, ультиматумів (дипломатичних вимог); 3)Юридичний (використовується в юриспруденції (судочинство, дізнання, розслідування, арбітраж), обслуговує правові та конфліктні відносини; реалізується в текстах актів, позовних заяв, запитів, протоколів тощо); 4)Адміністративно-канцелярський (використовується в професійно-виробничій сфері, у діловодстві; реалізується в текстах заяв, ділових записок, службових листів, протоколів, розписок, доручень і т.д.).

33. Документ і правила його складання. Регламентація оформлення документів державними стандартами.

Документ – це матеріальний об’єкт, що містить певну інформацію, оформлений у визначеному порядку і має юридичну силу відповідно до чинного законодавства. Документи мають різне призначення (функції). Ці функції можуть бути загальними, тобто їх виконують практично всі документи, і специфічними (властивими лише частині документів).

Кожний документ складається з окремих елементів, які називаються реквізитами. Основні реквізити документа: емблема організації; назва підприємства (установи, фірми, організації); поштова адреса, індекс, номер телефону, факсу, адреса електронної пошти; номер рахунка в банку; назва виду документа; дата; індекс( вихідний номер документа ); адресат; заголовок до тексту; текст; позначка про наявність додатка; підпис; візи; відбиток печатки; позначка про виконавця.

Кожний документ має свій склад реквізитів, який залежить від виду документа, його змісту, призначення, способу оброблення. Усі реквізити мають постійне місце, що робить документи зручними для зорового сприймання і полегшує їх оброблення.

Застосування державних стандартів дає можливість ввести єдині вимоги до оформлення документів, що є необхідною умовою для механізації та автоматизації роботи з ними. Стандарт дає максимальний набір реквізитів, які можуть зустрітися при складанні та оформленні організаційно-розпорядчого документа. В конкретному документі реквізитів може бути менше, частина з них буде відсутня. Місце реквізиту визначено графічно. Більшість службових документів та оформляються на папері формату А4 та А5. Але окремі види документів, частіше планово-економічні, бухгалтерські та ін., які містять таблиці та графіки, оформляються на форматі A3 і А6.

В даному державному стандарті спеціальний розділ присвячений вимогам до бланків. Вказуються мінімальні розміри полів бланків: ліве - 30 мм; праве - не менше 10 мм; верхнє - не менше 20 мм; нижнє - не менше 20 мм. Опис вимог до кожного реквізиту окремо подано досить детально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]