Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.8 Фінансова та податкова звітність

Фінансова звітність — це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Відповідно до ст. 1 Закону про бухгалтерський облік користувачами фінансової звітності є фізичні або юридичні особи, які потребують інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень . (Додаток В, Г, О, Л, П )

На підставі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов'язані складати фінансову звітність. Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу. Розглянемо нормативні документи які регулюють порядок складання фінансової та податкової звітності (табл. 2.25).

Таблиця 2.25

Нормативні джерела, що регулюють порядок складання фінансової та податкової звітності

№ п/п

Нормативний документ

Зміст документа

Використання в обліковому процесі

1

Постанова КМУ «Про затвердження порядку подання фінансової звітності» №419 від 28.02.2000 Р.

Наводить основні відомості про затвердження порядку подання фінансової звітності

Постанова визначає порядок, строки подання квартальної, місячної, річної фінансової звітності

2

ПСБО 1 «Загальні вимоги до фінансової

Звітності», 2 «Баланс», 3 «Звіт про фінансові результати». 4 «Звіт про рух грошових коштів», 5 «Звіт про власний капітал», 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»

Відображає загальні вимоги до фінансової звітності, балансу, звіту про фінансовий результат, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал та про виправлення помилок і зміни

Регламентують "засади складання фінансової звітності, мета, склад, принципи підготовки, загальні вимоги до неї, а також визначається порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності

Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів визначаються П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».

Фінансова звітність являє собою звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів та містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є подання користувачам повної, правдивої інформації, про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства для прийняття ними рішень щодо придбання, продажу та володіння цінними паперами, участі в капіталі підприємства. Користувачами фінансової звітності можуть бути фізичні та юридичні особи, які потребують інформації про фінансово-господарську діяльність підприємства для прийняття рішень.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Залежно від періоду фінансову звітність поділяють на річну та проміжну (квартальну, піврічну). Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року. Річна звітність передбачає складання фінансової звітності за календарний рік.

Перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань.

Фінансова звітність підприємства включає Баланс (Додаток В, О, Г, Л, П), Звіт про фінансові результати (Додаток В1, Г1, О1, Л1, П1), Звіт про рух грошових коштів (Додаток В2, Г2, О2, Л2, П2), Звіт про власний капітал (Додаток В3, Г3, О3, Л3, П3), Примітки до річної фінансової звітності (Додаток В4, Г4, О4, Л4, П4).

Фінансова звітність подається підприємствами не пізніше 25 числа наступного місяця за звітним кварталом, а річна - не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком. Квартальна фінансова звітність, на відміну від річної, передбачає складання лише двох форм: балансу та звіту про фінансові результати.

Звітність повинна забезпечувати можливість порівнювати звіти за різні періоди та різних підприємств. Для забезпечення цього у звітності наводяться дані за поточний та попередній звітні періоди та розкривається в примітках до фінансових звітів інформація про облікову політику підприємства.

Заповнюючи форми звітності, необхідно пам'ятати про обов'язкові реквізити. Зокрема, потрібно вказати дату, станом на яку або період, за який складається звітність, повну назву підприємства, форму власності підприємства, у віданні якого державного органу перебуває це підприємство, галузь та вид економічної діяльності підприємства, його юридичну адресу.

Фінансова звітність складається в тисячах гривень з одним десятковим знаком і обов'язково підписується керівником і головним бухгалтером підприємства.

Ф. №1 Баланс (Додаток В, Г, О, Л, П) є основним звітним документом, що відображає фінансово-майновий стан підприємства на певну дату. Форма балансу та порядок його заповнення визначаються П(С)БО 2 «Баланс». Метою складання є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал. Він складається з двох частин: активу та пасиву.

Актив балансу містить 3 розділи: необоротні активи; оборотні активи; витрати майбутніх періодів. Пасив балансу має 5 розділів: власний капітал; забезпечення майбутніх витрат та платежів; довгострокові зобов'язання; поточні зобов'язання; доходи майбутніх періодів.

Баланс підприємства складається на основі інформації за залишками на балансових рахунках: 1 - 6 класів Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань з оборотно-сальдової відомості.

У Звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей звіту про фінансові результати визначаються П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати».

Метою складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період. Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

І. Фінансові результати;

II. Елементи операційних витрат;

III. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Для більш повної оцінки результатів діяльності підприємства фінансові показники у Звіті визначаються та відображаються у розрізі звичайної діяльності та надзвичайних подій. Цей звіт дає можливість користувачам оцінити ділову активність підприємства та його фінансову привабливість.

Звіт про фінансові результати заповнюється на основі інформації за рахунками 7, 8 та 9 класів. Для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду послідовно зіставляють доходи та витрати різних видів діяльності.

Звіт про рух грошових коштів - це звіт, який відображає надходження і вибуття грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді. Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей Звіту про рух грошових коштів визначаються П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Звіт про рух грошових коштів складається з метою надання користувачам фінансової звітності повної правдивої та неупередженої інформації про зміни, які відбулись у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період. Звіт про рух грошових коштів складається з трьох розділів:

  1. Рух коштів в результаті операційної діяльності;

  2. Рух коштів в результаті інвестиційної діяльності;

  3. Рух коштів в результаті фінансової діяльності.

У звіті не відображаються не грошові операції, що не потребують використання грошових коштів або їх еквівалентів - бартерні операції, фінансовий лізинг, а також не відображають внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів.

Звіт про власний капітал - це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Зміст і форма Звіту про власний капітал та загальні вимоги до розкриття його статей визначається П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал»

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Цей звіт містить дані лише за один звітний період, тому для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства, згідно П(С)БО 5, повинні додавати до річної звітності Звіт про власний капітал за минулий рік.

У звіті подано у розрізі видів власний капітал підприємства та перелік статей, за якими протягом звітного кварталу можуть відбутися зміни в капіталі. До таких статей належать: зміна облікової політики, виправлення помилок, переоцінка активів, розподіл прибутку, вилучення капіталу тощо.

Примітки до звітів (Додаток В4, Г4, О4, Л4, П4) є обов'язковою складовою річної фінансової звітності для всіх підприємств, крім бюджетних установ, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності малого підприємництва.

У примітках до фінансової звітів необхідно розкривати інформацію про облікову політику підприємства; інформацію, що не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов'язковою згідно з положеннями (стандартами); Інформацію, яка містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Примітки складаються окремо до кожної з форм звітності.

Зміст приміток визначається Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

ДП «ВВК №86» складає усі форми звітності відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку..

Враховуючи вимогу Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» про те, що податкова звітність ґрунтується на даних бухгалтерського обліку, його організація повинна дозволяти отримувати всю необхідну інформацію дія складання звітності за податками, внесками у фонди загальнообов'язкового соціального страхування і зборами, а також контролювати розрахунки з бюджетом і фондами.

При організації роботи з організації складання та подання податкової звітності слід визначитись:

- з документообігом по розрахунках за податками та зборами;

  • з порядком отримання інформації з даних бухгалтерського обліку для заповнення декларацій за податками та звітності за внесками і зборами;

- із структурними підрозділами (відділами) чи окремими відповідальними особами, які будуть здійснювати складання та подання звітності за кожним видом податків, зборів та платежів.

Насамперед на підприємстві має бути складений річний податковий календар, в який слід вчасно вносити зміни у зв'язку зі змінами в оподаткуванні. Велику допомогу бухгалтерам у складанні податкових календарів надають певні спеціалізовані газети і журнали, які в порядку сервісу друкують вже готові податкові календарі для усіх податків і зборів на кожен календарний місяць.

Для вірного визначення сум податків та зборів (обов'язкових платежів), які підлягають перерахуванню в бюджет та до державних цільових фондів бажано забезпечити безпосередніх виконавців їх переліком з одночасною указівкою на ставки або розміри податку, збору чи внеску.

Для контролю за своєчасним складанням та поданням податкової звітності у бухгалтерії мають бути розроблені певні контрольні форми, у яких відображають граничні та фактичні строки подання, та сплати, належні до сплати та фактично сплачені суми.

Отже, ДП «ВВК №86» складає усі 5 обов'язкових форм фінансової звітності та «Звіт за сегментами». Також підприємство складає податкову звітність у повному обсязі визначеному податковим законодавством.

Фінансова звітність є ланкою між підприємством і зовнішнім середовищем. Метою надання підприємством звітності зовнішнім користувачам в умовах ринку є одержання додаткових фінансових ресурсів на фінансових ринках. Відповідальність за забезпечення ефективного зв’язку між підприємством і фінансовими ринками несуть фінансові менеджери вищої управлінської ланки підприємства. Так як рішення зовнішніх користувачів за інших рівних умов приймаються на основі обмеженого кола показників фінансової звітності, саме ці показники знаходяться в центрі уваги фінансового менеджера і є кінцевим етапом в ході оцінки впливу прийнятих управлінських рішень на фінансовий стан підприємства.

10