Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.3. Організація обліку фінансових інвестицій

Згідно П(С)БО 2 “Баланс”, фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Залежно від терміну, протягом якого підприємство очікує володіти фінансовими інвестиціями, вони поділяються на поточні та довгострокові.

Поточні фінансові інвестиції — це фінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентом грошових коштів).

Їх облік ведеться на активному балансовому рахунку 35 “Поточні фінансові інвестиції”, що має два субрахунки: 351 “Еквіваленти грошових коштів” та 352 “Інші поточні фінансові інвестиції”. За дебетом цього рахунку відображається придбання (надходження) поточних фінансових інвестицій, за кредитом – зменшення їх вартості та вибуття.

Законодавчою базою обліку поточних та довгострокових фінансових інвестицій є ряд нормативних законодавчих актів відображених у таблиці 2.9

Таблиця 2.9

Характеристика чинної нормативно-правової бази з організації обліку фінансових інвестицій

№ пор.

Нормативний документ

Короткий зміст

Використання у обліковому процесі

1

Закон України «Про цінні папери і фондовий ринок» від 23.02.2006 року № 3480-ІV

Регулює відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності на фондовому ринку

Характеризує види цінних паперів та порядок їх обігу

2

П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», затв. наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2000 року № 91

Визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції та її розкриття у фінансовій звітності

Є інструкцією для формування інформації про фінансові інвестиції підприємства у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності

3

П(С)БО 20 «Консолідована фінансова звітність», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 30.07.1999 року № 176

Визначає зміст і форму консолідованого фінансового звіту та загальні вимоги до розкриття його статей.

Є інструкцією для формування консолідованих фінансових звітів суб’єктів господарювання

Довгострокові фінансові інвестиції – це фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. Їх облік ведеться на активному балансовому рахунку 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”, який призначений для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території країни та за кордоном тощо і має три субрахунки.

На дебеті рахунку 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” відображається вартість довгострокових інвестицій, на кредиті – їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Аналітичний облік довгострокових фінансових інвестицій ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об’єктами інвестування. При цьому, побудова аналітичного обліку повинна забезпечити можливість отримання інформації про довгострокові фінансові вкладення в об'єкти як на території країни, так і за кордоном.

Облік інвестицій, які засвідчують відносини позики залежить від мети придбання фінансових інвестицій:

  • якщо фінансові інвестиції придбані для подальшого утримання до їхнього погашення, то такі інвестиції оцінюються за амортизованою собівартості;

  • якщо метою придбання фінансових інвестицій є їх перепродаж, то вони оцінюються за справедливою вартістю або собівартістю, з урахуванням зменшення їхньої корисності.

Придбання інвестицій, які будуть утримуватися до їх погашення, свідчать про те, що інвестор не має ані наміру, ані можливості продавати їх до закінчення встановленого терміну їхньої дії. Такі інвестиції здійснюються, як правило, шляхом придбання цінних паперів — облігацій, казначейських зобов’язань та ощадних сертифікатів банку. Після закінчення терміну обігу інвестору буде повернута номінальна вартість придбаного цінного папера.

Підприємство може придбавати фінансові інвестиції за собівартістю, яка нижче їхньої номінальної вартості, з дисконтом, або вище — з премією. Така різниця амортизується протягом періоду з дати придбання інвестиції до дати її погашення за методом ефективної ставки відсотка, відповідно до складеного графіка амортизації премії або дисконту. Наприкінці кожного звітного періоду на суму амортизації премії зменшується балансова вартість фінансової інвестиції та відображається за дебетом рахунка 975 “Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій”. Сума амортизації дисконту збільшує балансову вартість інвестиції та записується за кредитом рахунка 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”. У результаті вартість інвестиції на дату погашення відповідає її номінальній вартості. А в балансі інвестиції відображаються за амортизованою собівартістю, тобто собівартістю, яка зменшена (збільшена) на суму накопиченої амортизації премії (дисконту).

У бухгалтерському обліку підприємства-інвестора придбання облігацій та амортизація премії будуть відображені наступними бухгалтерськими проведеннями (табл. 2.10).

Таблиця 2.10

Типова кореспонденція рахунків з обліку фінансових інвестицій

з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1.

Перераховано кошти в оплату заборгованості за придбані облігації іншого підприємства

371

311

2.

Оприбутковані отримані довгострокові облігації

143

371

3.

Нараховані проценти за облігаціями за перший рік

373

732

4.

Переоцінена балансова вартість фінансової інвестиції

975

143

5.

Зараховані на поточний рахунок проценти за облігаціями

732

311

6.

Повернуті облігації емітенту для їх погашення

377

143

7.

Надійшли кошти від погашення облігацій

311

377

Бухгалтерські записи з нарахування відсотків та переоцінки балансової вартості фінансових інвестицій здійснюються кожен звітний період, виходячи із розрахованого графіка амортизації премії.

На ДП «ВВК №86» фінансові інвестиції відсутні, про що свідчать дані ф. №1 “Баланс” (Додаток В, Г, О, Л, П), тому їх облік не ведеться.