Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.4. Облік запасів

Під виробничими запасами розуміють активи, які використовуються для подальшого продажу, споживання під час виробництва продукції, виконанні робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Як правило, запаси надходять на підприємство у вигляді сировини, матеріалів і комплектуючих виробів, призначених для виробництва, а також товарів, придбаних для перепродажу. Потрапляючи у виробничий процес, вони переходять до категорії незавершеного виробництва, після чого стають готовою продукцією. Крім того, для забезпечення виробництва підприємство утворює запаси малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів призначено рахунок 20 «Виробничі запаси». Операції з обліку виробничих запасів відображаються в Журналі .

За допомогою синтетичного обліку неможливо контролювати наявність та рух кожного виду товарно-виробничих запасів. Для отримання деталізованої інформації, необхідної для управління запасами за їх окремими видами та процесами, організовується аналітичний облік.

До рахунків які використовує ДП « ВВК № 86» відносяться такі аналітичні рахунки:

20.1 «Матеріали»,

20.2 «Сировина»,

20.3 «Пальне»,

20.4 «Тара і тарні матеріали»,

20.5 «Будівельні матеріали»,

20.9 «Інші матеріали»,

206 «Зворотна тара».

Розглянемо законодавчі акти якими регулюється ДП «ВВК №86» при обліку виробничих запасів (табл 2.11)

Таблиця 2.11

Характеристика чинної нормативно-правової бази з організації обліку запасів

№ пор.

Нормативний документ

Короткий зміст

Використання в обліковому процесі

11

Наказ Держкомстату України «Про затвердження типових первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів» від 21.061996р. №193

Відображає типові первинні документи з обліку сировини та матеріалів

Затверджуються типові форми з обліку сировини та матеріалів, їх призначення та порядок заповнення.

2

П(с)БО №9 «Запаси» МФУ 20.10.1999 р. N 246

Відображає основні положення ведення та відображення стосовно обліку запасів

Затверджує певні положення щодо обліку запасів.

33

Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів, документів та розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.04.1994 року №69

Відображаються основні положення проведення інвентаризації основних засобів

Визначає умови, порядок, строки і періодизацію і відповідальних за проведення інвентаризації. Містить бланки документів, які мають складатися при її проведенні

Деталізація аналітичного обліку виробничих запасів обумовлена, по-перше, наявністю великої кількості складів для їх зберігання; по-друге, значною їх номенклатурою; по-третє, складною організаційною та виробничою структурами підприємства тощо.

Розглянемо перелік первинних документів які використовуються при обліку запасів (табл. 2.12)

Таблиця 2.12

Характеристика фактографічної інформації, що використовується в обліку касових операцій ДП «ВВК №86»

Назва документа

Зміст інформації

Використання у обліковому процесі

1. Акт приймання матеріалів

Містить дані про число товарів які надходять на склад

При оприбуткуванні матеріалів від постачальника

2. Лімітно-забірна картка

Містить дані про число запасів які видаються систематично протягом місяця

Призначена для оформлення матеріальних цінностей, що видаються систематично

3.Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів

Містить дані про число матеріалів і місце куди вони переміщаються

Застосовується для обліку руху матеріалів всередині підприємства

4.Картка складського обліку матеріалів

Містить дані про число матеріалів які обліковуються на складі

При обліку матеріалів на складі

5.Відомість обліку залишків матеріалів на складі

Містить дані про число матеріалів які є в наявності на складі

При обліку матеріалів на складі

6.Інвентаризаційний опис

Містить дані про число наявності матеріалів, та число відсутніх матеріалів на складі

При обліку матеріалів на складі

Аналітичний облік виробничих запасів ведеться в розрізі їх найменувань або однорідних груп, за допомогою карток складського обліку, які розміщуються в картотеці за технічними групами виробничих запасів відповідно до номенклатури-цінника. Кожна з груп виробничих запасів поділяється за видами, сортами, марками, типами, розмірами. Кожному найменуванню, сорту, розміру виробничих запасів привласнюється коротке числове позначення (номенклатурний номер), яке записують до спеціального реєстру – номенклатури-цінника, де також вказують одиницю виміру та облікову ціну запасу(Додаток К).

На кожному документі з руху виробничих запасів повинно бути вказано не тільки найменування запасу, але й код, що дозволяє уникати помилок під час заповнення прибуткових і видаткових документів та здійснення записів у складському і бухгалтерському обліку виробничих запасів.

Відображення надходження та витрачання запасів здійснюється за допомогою карток складського обліку, які виписуються на кожне найменування, профіль, сорт, марку, розмір окремо. У картках складського обліку на підставі залишків на 1-ше число місяця, які виводяться за кожним номенклатурним номером, складаються відомості обліку залишків запасів (сальдові, відомості), що використовуються для порівняння даних аналітичного та синтетичного обліку виробничих запасів. Окрім даних про виробничі запаси, що формуються у складі відомості, забезпечити оптимальне співвідношення між виробничою програмою та запасами можна за умови оперативного надання даних про їх наявність і рух.

Порушення встановлених вимог ведення складського обліку ускладнює процес обробки документів у бухгалтерії і перешкоджає отриманню оперативної, повної, достовірної, неупередженої і точної інформації про рух запасів, тому постійно проводиться місячна інвентаризація, про яку свідчать інвентаризаційні описи ТМЦ.

У процесі документування обліку МШП, як і будь-яких інших об’єктів, розрізняють документи бухгалтерського обліку й оперативного обліку. До первинних документів бухгалтерського обліку відносять документи, якими оформлюється відпуск малоцінних предметів у виробництво, їх списання. Документи оперативного обліку – це документи, які відображають передачу зазначених предметів у ремонт, поповнення їх запасу в роздавальних коморах, видачу МШП працівникам, їх повернення.

Дані з первинних документів МШП узагальнюються в оборотних відомостях аналітичного та синтетичного обліку для отримання зведених показників. Аналітичний облік МШП на «ДП ВВК № 86» ведеться за видами предметів та однорідними групами, встановленими, виходячи з потреб підприємства, місцями зберігання, матеріально відповідальними особами. З метою забезпечення збереження МШП в експлуатації на підприємствах повинен бути організований належний контроль за їх рухом, зокрема, оперативний облік у кількісному вираженні.

Окрему увагу слід приділяти належній організації аналітичного обліку МШП, які повернуті на склад з експлуатації. В бухгалтерському обліку МШП відображаються за первісною вартістю, тобто за фактичними витратами на їх придбання, спорудження або виготовлення.

Під товаром у широкому значенні розуміють матеріальну або нематеріальну власність, яка призначена для реалізації.

На «ДП ВВК № 86» при відпуску запасів у використання, а також при списанні вартості реалізованих товарів їх оцінка здійснюється за методом ФІФО.

На всі продовольчі товари господарюючий суб’єкт повинен мати товарно-транспортні накладні, прибутково-видаткові накладні, приймальні акти, документи, що підтверджують відповідність якості товару вимогам нормативних документів(Додаток З).

Аналітичний облік товарів ведеться в кількісно-сумовому вираженні за найменуваннями, партіями, групами, видами товарів залежно від форми торгівлі, місцями зберігання та в розрізі матеріально відповідальних осіб. Аналітичний облік реалізації товарів в роздріб ведеться за місцями їх продажу.

Готовою вважається продукція повністю закінчена обробкою, укомплектована, яка пройшла необхідні випробування (перевірки), відповідає діючим стандартам або затвердженим технічним умовам (має сертифікат чи інший документ, що засвідчує її якість), прийнята відділом технічного контролю підприємства та здана на склад або ж прийнята замовником (якщо готова продукція здається на місці) відповідно до затвердженого порядку її приймання (оформлена встановленими здавальними документами).

Для управління готовою продукцією інформація повинна формуватися щодо стану запасів готової продукції на складі, своєчасності та правильності її оприбуткування, забезпечення зберігання, своєчасності відвантаження, а також щодо виконання обов’язків за поставками продукції споживачам, тобто керівництво підприємства повинно бути забезпечене інформацією про наявність і рух готової продукції за місяцями зберігання та матеріально відповідальними особами аналітичного обліку готової продукції.

Готова продукція обліковується на підприємстві за місцями її зберігання й окремими видами у встановлених одиницях виміру: натуральних кількість, обсяг і вагу продукції відповідно до їх фізичних властивостей, використовують для кількісного обліку готових виробів); умовно-натуральних (показники, необхідні для одержання узагальнених показників з обліку однорідної продукції).

На складі в облікових регістрах (картках, відомостях, сальдових відомостях, оборотних відомостях або Книзі складського обліку) готова продукція обліковується у кількісному вираженні.

У картках або Книгах складського обліку здійснюється записи про надходження та відпуск готової продукції та щоденно виводять її залишки. У кінці місяця, за даними аналітичного обліку витрат на виробництво, визначається фактична собівартість готової продукції. Ціна проставляється на підставі номенклатури-цінника, наявність якого є однією з важливих умов організації обліку готової продукції

Розглянемо типову кореспонденцію рахунків з обліку запасів (табл. 2.13)

Таблиця 2.13

Типова кореспонденція рахунків з обліку запасів на ДП «ВВК №86»

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

1.

Отримано і оприбутковані запаси від постачальника

20

631

11157,33

(Дод. Д2)

2.

Відображено податковий кредит у сумі ПДВ

641

631

568

(Дод. Д)

Продовження табл. 2.13

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

3.

Оплачено постачальнику за одержані виробничі запаси

631

311

Запис не проводився

4

Придбані запаси (тех. сировина) підзвітною особою, оприбутковані на склад

20

372

65

(Дод. Д)

5.

Оприбутковані МШП від постачальника

22

631

Запис не проводився

6.

Відображено податковий кредит у сумі ПДВ

641

631

-

7.

Відпущено зі складу запаси на використання власних потреб на :

  • виробництво продукції

23

207

-

  • адміністративні потреби

92

20,22

-

  • на забезпечення збуту продукції

93

201

-

8.

На склад поступили основні засоби, їх ввели в експлуатацію

104

152

-

9.

Передано в гараж запасні частини

683

208

550

(Дод. Д2)

Аналітичний облік приймання та відпуску продукції ведеться на підставі прибуткових і видаткових документів. До них, насамперед, відносяться податкові накладні та накладні на реалізацію (Додаток Д ).

Облік готової продукції на ДП «ВВК № 86» ведеться за обліковими цінами - в кінці звітного періоду, після визначення фактичної собівартості готової продукції, записи з випуску та відвантаження коригуються на суму відхилень фактичної собівартості від її вартості за обліковими цінами шляхом їх співставлення. Від’ємна сума відхилень відображається методом червоного сторно, додана – звичайним записом.

Отже, бухгалтерський облік готової продукції повинен забезпечити контроль за виконанням завдань з випуску продукції згідно договірного асортименту на всіх стадіях її руху; зберіганням за обсягом, асортиментом та якістю (в місцях складування та в дорозі); своєчасною випискою документів на відвантаження; поданням розрахункових документів покупцям і контроль за здійсненням платежів; використанням матеріальних і фінансових ресурсів за допомогою складання планових і фактичних калькуляцій собівартості продукції.