Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.5. Облік зобов’язань

Зобов’язання — це джерела залучених коштів підприємства, які, крім власного капіталу, формують пасив балансу. Згідно стан­дарту 2 «Баланс» зобов’язання — заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої; як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди. У бухгалтерську обліку зобов’язання групуються на: довгострокові, поточні, забезпечення, непередбачені зобов’язання, доходи майбутніх періодів.

Таблиця 2.17

Характеристика чинної нормативно-правової бази з організації обліку зобов’язань

№ пор.

Нормативний документ

Короткий зміст

Використання в обліковому процесі

1

Кодекс законів про працю України (КЗпП)

Дає визначення основних положень щодо використання найманої праці на території України

Містить основні положення регулювання трудових відносин, зміст трудового та колективного договору, зазначаються норми робочого часу, часу праці, гарантія та компенсація, пільги для працівника. Зазначаються основні положення контрою за дотримання трудового законодавства.

2

ПБО 11 «Зобов’язання»N 1125 від 25.09.2009 )

Визначає основні положення ведення та відображення в обліку зобов’язань

Визначає методологічні засади формування у фінансовому обліку інформації про зобов’язання підприємств та розкриття у примітках до фінансової звітності

4

ПБО 26 «Виплати працівникам»з 1 січня 2004 року

Становить основні визначення та умови виплат працівникам

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про виплати (у грошові і не грошовій формах) за роботи, виконані працівникам, та її розкриття у фінансовій звітності

Обліковуються довгострокові і поточні зобов’язання за їх видами на окремих рахунках бухгалтерського обліку і відображаються окремими розділами пасиву балансу.

Довгострокові зобов’язання за кредитами банку обліковуються на рахунку 50 «Облік результатів інвентаризації ». За кредитом цього рахунка відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових відстрочених позик до скла­ду довгострокових.

Аналітичний облік розрахунків організується щодо кожної юридичної чи фізичної особи, що є постачальником чи підрядчиком. Аналітичні рахунки об’єднуються в субрахунки: 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками», 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками». Синтетичний облік розрахунків за короткостроковими позиками ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики». За кредитом цього рахунка обліковуються суми зобов’язань перед банком за одержані позики. За дебетом рахунка 60 «Короткострокові позики» відображаються операції з погашення зобов’язань щодо позик, а також щодо переведення короткострокової позики в довгострокову в зв’яз­ку зі змінами умов кредитування.Аналітичний облік короткострокових позик організується окре­мо за кожною позикою.

Одним із важливих поточних зобов’язань, що систематично виникають у процесі господарської діяльності, є зобов’язання перед працюючими по заробітній платі. Заробітна плата — це винагорода в грошовій формі працівнику за затрачену працю.

Вимірюються затрати праці відпрацьованим часом (у разі погодинної оплати) або обсягом виконаної роботи чи виготовленої продукції (в разі відрядної оплати). Основу організації оплати праці становлять: тарифні системи, системи преміювання, контрактна система, система трудових договорів і державні нормативні акти.

Підставою для нарахування заробітної плати при погодинній оплаті служить табель обліку робочого часу, який є іменним спис­ком працюючих, до якого щоденно записуються дані про відпрацьований час у годинах, а при неявках — причини. Табельного обліку достатньо для нарахування зарплати в разі погодинної оплати.

Підставою для нарахування заробітної плати робітникам «ДП ВВК №86» у разі відрядної оплати служать різні документи: наряди, маршрутні листи, рапорти (відомості) виробітку та деякі інші.

Підприємством встановлено порядок підрахунку та узагальнення суми заробітної плати, що належить кожному працівнику за платіжний період; здійснено вибір форм первісних документів із заробітної плати; розроблено методику та техніку визначення сум різних доплат.

Розглянемо перелік деяких первинних документів що використовуються при обліку зобов’язання (табл. 2.18)

Таблиця 2.18

Характеристика фактографічної інформації, що використовується в обліку зобов’язань на ДП «ВВК №86»

Назва документа

Зміст інформації

Використання у обліковому процесі

1 Розрахунок бухгалтерії

Містить дані про суму коштів що необхідно отримати

При вирахуванні виплат за лікарняне, декретну відпустку та ін.

2.Банківська виписка

Несе інформацію про залишок коштів на банківському рахунку

Відображає операції на поточному та інших рахунках в банках на певну дату.

3.Платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, платіжна вимога, розрахунковий чек

Несе інформацію про доручення суб єктом господарювання банкові виконувати операції на його рахунку

Банківські документи, що дають право банку здійснювати операції на поточному та інших рахунках суб’єкта господарювання

4.Видатковий касовий ордер

Містить дані про суми коштів які необхідно виплатити з каси

Оформлення операцій з видачі готівки із каси підприємства

Для виплати заробітної плати використовують карткову систему. Облік особового складу працюючих на підприємстві ведеться у відділі кадрів, який координує свою роботу з бухгалтерією. Так, первинні документи бухгалтерії для обліку праці та її оплати (Додаток Е ).

На кожного працівника у відділі кадрів відкривається особова картка, в якій відображаються необхідні анкетні дані про робітника і всі зміни, що відбулись в його роботі. Важливим фактором при організації обліку оплати праці є облік використання робочого часу, а також контроль за станом трудової дисципліни. Все це виконується за допомогою табельного обліку.

Підприємством встановлено порядок підрахунку та узагальнення суми заробітної плати, що належить кожному працівнику за платіжний період; здійснено вибір форм первісних документів із заробітної плати; розроблено методику та техніку визначення сум різних доплат.

Синтетичний облік забезпечення майбутніх витрат і платежів ведеться на пасивному рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів.

Найбільш розповсюдженим на практиці є резерв на оплату відпусток працюючим. Він забезпечує наявність джерела виплат відпускних сум та рівномірне включення їх до собівартості продукції, що особливо необхідно в сезонних галузях та на підприємствах з тривалим циклом виробництва.

Резерв на гарантійне забезпечення, що обліковується на рахун­ку «Забезпечення гарантійних зобов’язань», створюється на виробничих підприємствах, які реалізують продукцію з гарантією. На підприємстві «ДП ВВК №86» «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», не має місця.

Величина забезпечення визначається розрахунковим методом і відображається на рахунках:

Д-т 93 «Витрати на збут»

К-т 473 «Забезпечення гарантійних зобов’язань».

На дебет рахунка 473 «Забезпечення гарантійних зобов’язань» відносяться фактичні затрати на ремонт готової продукції, реалізованої з гарантією.

Аналітичний облік забезпечення майбутніх витрат і платежів організується за їх видами, направленнями формування і використання. Основними податковими платежами підприємств є: податок на додану вартість, податок з прибутку, акцизний збір, прибутковий податок з доходів громадян, податок на землю, з власників транспортних засобів, комунальний податок та деякі інші. Основ­не місце в податковій системі належить податку на додану вартість (ПДВ), по якому виникає необхідність вести облік податкового кредиту (зобов’язання бюджету перед підприємством) і податкового зобов’язання (зобов’язання підприємства перед бюджетом) (Додаток Д, Д1).

Податковий кредит оплачується постачальникам матеріалів, послуг та іншим кредиторам і зменшує величину зобов’язання перед бюджетом. Податкове зобов’язання — це загаль­на сума податку, що нараховується до бюджету і сплачується підприємству покупцями за відвантажену готову продукцію і замовниками за виконані роботи. Таким чином до бюджету сплачується різниця в сумі податкового зобов’язання та податково го кредиту.

Таблиця 2.19

Основна кореспонденція рахунків за зобов’язаннями на «ДП ВВк № 86»

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума,тис.грн

1.

Нараховано податок на додану вартість

70

641/1

220

(Дод. Д)

2.

Нараховано податок з доходів фізичних осіб

661

641/4

Запис не проводився

33.

Нараховано збір на обов’язкове державне пенсійне страхування

23,91,92,

93

651

-

4.

Нараховано збір на соціальне страхування та зайнятість

23,91,92,93

652

-

5.

Нараховано збір на страхування від нещасного випадку

23,91,92,93

653

-

6.

Нараховано податок на прибуток

981

641

-

8.

Реалізовано готову продукцію покупцеві

36

70

-

9.

Списана на зменшення доходу сума ПДВ

70

641

-

10.

Перераховано ПДВ до Держбюджету

641

311

220

(Дод. Д)

11.

Сплачено кошти за готову продукцію

311

361

Запис не проводився

12.

Отримано і оприбутковані запаси від постачальника СПД Московчука

20

631

-

13.

Відображено податковий кредит у сумі ПДВ

641

631

-

14.

Оплачено постачальнику за одержані виробничі запаси

631

311

-

Таким чином в даному розділі нами було розглянуто особливості обліку розрахункових і кредитних операцій на підприємстві «ДП ВВК №86», як висновок слід зазначити, облік ведеться згідно чинного законодавства.