Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.6. Облік доходів, витрат , фінансових результатів, нерозподіленого прибутку (непокритих збитків), цільового фінансування.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи та витрати визначається П(С)БО - 15 «Доходи» та П(С)БО – 16 «Витрати» відповідно. Доходи - це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників). Облік доходів та витрат регламентується певними нормативними документами (табл. 2.20)

Таблиця 2.20

Характеристика чинної нормативно-правової бази з організації обліку доходів. Витрат, фінансових результатів, нерозподіленого прибутку, цільового фінансування

№ п/п

Нормативний документ

Зміст документа

Використання в обліковому процесі

1

ПБО 17 «Податок на прибуток»N 1238 від 14.10.2008

Вказує основні принципи та положення щодо податку на прибуток

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати, доходи, активи і зобов'язання з податку на прибуток та її розкриття у фінансовій звітності

2

ПБО 15 «Дохід»N 664 від 31.05.2011)

Дає визначення доходу, та вказує що належить до валових доходів та валових витрат

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності

3

ПБО 16 «Витрати»від 25 вересня 2009 року N 1125

Дає визначення витрат, та вказує що належить до валових витрат

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звітності

4

ПБО 3 «Звіт про фінансові результати»

N 1204 від 26.09.2011)

Відображає основні положення щодо формування звіту про фінансові результати

Визначаються зміст і форма Звіту про фінансові результати, а також статті узагальнення та групування витрат для потреб фінансового обліку і загальні вимоги до їх розкриття

Дохід визнається в разі додержання таких умов: при збільшенні активу або погашенні зобов'язань, які приводяться до збільшення власного капіталу підприємства (за винятком зростанню капіталу за рахунок внесків засновників підприємства); Оцінка доходу може буті достовірно визначена

Доходи, достовірну оцінку яких здійснити неможливо, у звітності не відображаються, що відповідає принципу обачності, який передбачає відображення у фінансовій звітності всіх елементів за вартістю, яка має запобігати заниження зобов'язань і витрат та завищення активів і доходів підприємства. Цей принцип передбачає вибір методу оцінки.

Первинні документи які використовуються при обліку доходів , витрат, фінансових результатів та нерозподіленого прибутку уже згадувались у підрозділах Облік зобов’язань, грошових коштів, дебіторської заборгованості та ін. Тому не будемо повторюватись.

Рахунок 70 «Дохід від реалізації», пасивний, призначений для узагальнення інформації про доходи від реалізації продукції, по дебету надходження доходів від реалізації , по кредиту належна сума непрямих податків. До цього рахунку відкриваються такі субрахунки :

701”Дохід від реалізації готової продукції” ,

702 “Дохід від реалізації товарів ” ,

703”Дохід від реалізації робіт і послуг” .

Закінчується 7 клас рахунків рахунка 79 «Фінансові результати». За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належно сума нарахованого податку на прибуток. Сальдо рахунка при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутку (непокриті збитки)» і потрапляє до бухгалтерського балансу (Додаток В, Г, О, Л, П).

Дохід в оцінках фінансових результатів визначають тоді, коли внаслідок господарської операції збільшуються економічні вигоди у вигляді надходження активів і зменшуються зобов'язання, які призводять до зростання власного капіталу.

Розглянемо класифікацію доходів (рис 2.2)

Доходи

Доходи від звичайної

діяльності

Доходи від надзвичайної діяльності

Доходи від операційної діяльності

Доходи від фінансових операцій

Доходи від іншої звичайної діяльності

Дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Інші операційні доходи

Рис. 2.2 Класифікація доходів.

Розглянемо класифікацію доходів і витрат за видами діяльності (рис. 2.3).

ВИД ДІЯЛЬНОСТІ

ЗВИЧАЙНА

НАДЗВИЧАЙНА

ІНША

ОПЕРАЦІЙНА

ОСНОВНА

ІНША

ІНВЕСТИЦІЙНА

ФІНАНСОВА

Доходи (прибутки)

Витрати (збитки)

Рис. 2.3 Класифікація доходів і витрат за видами діяльності.

Таким чином, облікова політика, формована адміністрацією, відкриває великий простір для вибору методологічних прийомів, здатних радикально змінювати всю картину фінансових резуль­татів і фінансового стану підприємства.

Згідно П(с)БО №16”Витрати” Витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу. Об’єктом є продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємств, які потребують визначень, пов’язаних з їхнім виробництвом ( використанням) витрат .

Фінансові результати побудовані згідно з класифікацією доходів і витрат за видами діяльності та функціями, що забезпечує послідовне зіставлення доходів і витрат (рис.2.4)

Склад витрат

Витрати, що утворюють виробничу собівартість продукції (робіт, послуг). Вартісне вираження цих витрат є собівартістю продукції (робіт, послуг)

Витрати, пов’язані з операційною діяльністю (адміністративні, на збут та ін.),що не включаються до собівартості продукції(робіт, послуг)

Рис.2.4 Склад витрат

Витрати визнають у момент зменшення активів чи збільшення зобов'язань, які зумов­люють зменшення власного капіталу (за винятком його розподілу власникам); на основі систематичного та раціонального їх роз­поділу протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди; негайно, якщо економічні вигоди не відповіда­ють або перестають відповідати визнанню їх як активу.

У процесі аудиту необхідно встановити відповідність прий­нятої облікової політики підприємства чинним нормативним по­ложенням з ведення бухгалтерського обліку і визначити вплив змін в обліковій політиці на суму брутто-прибутку, оподаткову­ваного і чистого прибутку, а також на обсяг споживаного і капі­талізованого прибутку. Для цього слід відобразити в спеціальній таблиці рівень перелічених показників до і після зміни кожного методу облікової політики суб'єкта господарювання.

Фінансові результати можуть оцінювати в аналітичних дослід­женнях та піддавати факторній діагностиці, якщо вони визнані за вимогами НП(С)БО. Загальним критерієм їх визнання є ймовір­ність збільшення або зменшення майбутньої економічної вигоди господарських операцій та достовірність їх оцінки.

Доходи та витрати визнають на основі принципів нарахування та відповід­ності тоді, коли вони відбуваються (а не тоді коли отримують чи сплачують грошові кошти). Дохід не може бути визнаний, якщо ви­трати не підлягають достовірній оцінці. Будь-який аванс, уже отри­маний за продаж продукції чи товарів, визнають як зобов'язання. Дохід, пов'язаний з наданням послуг, мають визнавати, враховую­чи ступені завершеності операцій з надання послуг на дату аналізу. Результат від надання послуг може бути визнаний за умов:

- можливості достовірної оцінки доходу;

- ймовірності отримання підприємством економічних вигід від цих послуг;

- можливості достовірної оцінки ступеня завершеності наданих послуг;

- можливості достовірної оцінки ступеня завершеності наданих послуг;

- можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг .

Отже, на підставі визнаних доходів і витрат формують алго­ритм розрахунку абсолютних показників фінансових результатів

Функціонування будь-якого підприємства, незалежно від видів йо­го діяльності і форм власності, в умовах ринку визначається його здатністю створювати необхідну і достатню величину при­бутку. Законами України «Про підприємства» та «Про підприємницьку діяльність» отримання при­бутку визначено головною метою діяльності господарюючих суб'єктів. Прибуток є основним джерелом фінансування витрат на вироб­ничий і соціальний розвиток підприємства, найвагомішим джере­лом формування державного бюджету. Тому створення прибутку повинно бути достатньо не тільки для задоволення фінансових по­треб самого підприємства, а й для фінансування суспільних фондів споживання, розвитку науки, освіти, охорони здоров'я тощо. У збільшенні прибутку зацікавлені підприємство і держава.

Показники прибутковості є визначальними в оцінках ефектив­ності функціонування господарюючого суб'єкта за всіма видами діяльності: виробничою, комерційною, фінансовою та інвестицій­ною. В прибутку акумулюються результати виробництва й реалі­зації продукції (робіт, послуг), їх якості й асортименту, ефектив­ності використання виробничих і фінансових ресурсів, результати ділового партнерства та виробничо-фінансового менеджменту.

Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються сумою одержаного прибутку і рівнем рентабельності. Прибуток підприємства одержують головним чином від реалізації продукції, а також від інших видів діяльності. Прибуток - це частина чистого доходу, створеного в процесі виробництва і реалізованого у сфері обігу, який безпосередньо одержують підприємства. Тільки після продажу продукції чистий дохід приймає форму прибутку. Кількісно вона є різницею між виручкою (після сплати ПДВ, акцизного податку і інших відрахувань з виручки до бюджетних і позабюджетних фондів) і повною собівартістю реалізованої продукції. Значить, чим більше підприємство реалізує рентабельній продукції, тим більше одержить прибутки, тим краще його фінансовий стан. Тому фінансові результати діяльності слід вивчати в тісному зв'язку з використовуванням і реалізацією продукції.

Розглянемо типову кореспонденцію доходів, витрат та фінансових результатів (табл. 2.21).

Таблиця 2.21

Основна кореспонденція обліку доходів , витрат та фінансових результатів на ДП «ВВК №86»

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Сума,

тис.грн

1

Отримано дохід від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг

36

70

7012,02 (Дод. В1)

2.

Відображено Податок на додану вартість

641

631

1168,7

(Дод. В1)

3.

Списано чистий дохід на фінансовий результат

70

79

Запис не проводився

4.

Списані суми доходу в порядку закриття рахунка №71»Інший операційний дохід»

71

79

-

5.

Списано адміністративні витрати на фінансовий результат

791

92

-

6.

Відображено витрати на збут у фінансових результатах

791

93

-

7.

Відображено податок на прибуток від доходів звичайної діяльності

981

641

-

8.

Списано податок на прибуток на фінансовий результат

791

981

-

9.

Списано суму нерозподіленого прибутку

79

44

-

Враховуючи, що діяльність господарюючого суб'єкта може бу­ти не тільки прибутковою, а й збитковою, формуватися за дією факторів Об'єм реалізації і величина прибутку, рівень рентабельності залежить від виробничої, постачальницької, збутової і комерційної діяльності підприємства, інакше кажучи, ці показники характеризують всі сторони господарювання внутрішнього і зовнішнього економічного середовища, в обліку й аналізі дають загальну оцінку фінансових результатів, доходів та витрат, які характеризуються системою абсолютних і відносних показників.