Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1-2.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

2.2. Облік дебіторської заборгованості

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод і її сума може бути достовірно визначена (майбутня економічна вигода – потенціал, який може сприяти надходженню, прямо або непрямо, грошових коштів та їх еквівалентів на підприємство).Дебіторська заборгованість за терміном погашення поділяється на поточну та довгострокову. Довгострокова дебіторська заборгованість – це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності регламентуються певними законодавчими актами (табл. 2.6)

Таблиця 2.6

Характеристика чинної нормативно-правової бази з організації обліку дебіторської заборгованості

з/п

Нормативний документ

Короткий зміст

Використання в обліково-аналітичному (аудиторському) процесі

11

Положення (стaндaрт) бухгaлтерського облiку 10 «Дебiторськa зaборговaнiсть» МФУ 22.11. 2004 р. №731

Визначається порядок обліку та контролю операцій з дебіторською заборгованістю.

Регулювання та контроль за оцiнкою тa розкриттям iнформaцiї щодо дебiтор-ської зaборговaностi в бухгaлтерському облiку

12

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року N 88

Положення встановлює порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності

підприємствами

Записи в облікових регістрах провадяться на підставі первинних документів, створених відповідно до вимог цього Положення

23

Постанова Кабінету Мінітрів України „Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей” Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.99р. №116

Визначає механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей.

Використовується для контролю над сплатою та відшкодуванням коштів за нестачі та завданні збитки.

При цьому слід розуміти, що при віднесенні заборгованості до поточної або довгострокової до уваги береться не загальний очікуваний строк оплати згідно з договором, а очікуваний строк до погашення, який залишився з дати балансу.

Достовірна оцінка дебіторської заборгованості має суттєвий вплив на правильне відображення інформації в облікових регістрах і звітності. Важливу роль при цьому відіграє принцип обачності, який передбачає застосування в бухгалтерському обліку таких методів оцінки дебіторської заборгованості, які будуть запобігати завищенню оцінки активів.

Розглянемо деякі первинні документи, що використовуються при веденні обліку дебіторської заборгованості(табл. 2.7).

Таблиця 2.7

Характеристика фактографічної інформації, що використовується в обліку дебіторської заборгованості ДП «ВВК №86»

№ пор.

Джерело інформації

Зміст інформації

Використання у обліковому процесі

1

Фіскальний касовий чек на товари і послуги

Містить дані про продані товари та їх суми

Використовується при відображені продажу товарів , наданні послуг

2

Платіжна вимога - доручення

Містить дані про суму яку має сплатити покупець постачальнику

Виписується постачальником і надсилається з розрахунковими і відвантажувальними документами в банк платника з вимогою сплатити вартість за договором.

3

Банківська платіжна картка

Містить дані про суму яка отримується від покупців

Ідентифікаційний засіб за допомогою якого одержувачеві надається умова одержання готівкових коштів від покупців.

П(С)БО 10 визначає методи оцінки дебіторської заборгованості при зарахуванні її на баланс, на дату складання звітності та при списанні з балансу як безнадійної.

На особливості обліку дебіторської заборгованості вказано в Наказі про облікову політику, згідно якого встановлено періодичність спостереження для визначення коефіцієнта сумнівності – 6 місяців. Величину резервів сумнівних боргів визначають як суму добутків поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги відповідної групи на коефіцієнт сумнівності. Для створення резерву відкрито окремі субрахунки за кожним дебітором.

Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості Планом рахунків передбачений рахунок 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи», що також має наступні субрахунки: 181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду» - відображаються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду, визначені згідно П(С)БО 14 «Оренда»; 182 «Довгострокові векселі одержані» - призначений для обліку векселів, одержаних у забезпечення довгострокової дебіторської заборгованості; 183 «Інша дебіторська заборгованість» призначений для обліку довгострокової дебіторської заборгованості, яка не відображається на інших субрахунках рахунку 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість», зокрема розрахунки з працівниками за виданими довгостроковими позиками, інші види розрахунків (Додаток Е).

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення. Регістром аналітичного обліку розрахунків з дебіторами є реєстр дебіторів.

«ДП ВВК № 86», відображаючи в обліку довгострокову дебіторську заборгованість, застосовуючи рахунок 18 і його субрахунки.

Облік поточної дебіторської заборгованості підприємства ведуть на рахунках 34 «Короткострокові векселі одержані», 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами» (Додаток Е, Е1).

Поточна дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визначенням доходу від реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг і оцінюється за первісною вартістю. У випадку відстрочення платежу з виникненням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів, що підлягають отриманню за товари, така різниця визнається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами в період її нарахування.

Дебіторська заборгованість як складова елементу фінансової звітності активу має визнаватися і відображатися у звітності в сумі, яка визначається з урахуванням оцінки дебіторської заборгованості в поточному обліку.

На рахунку 34 «Короткострокові векселі одержані» за дебетом відображається отримання векселя за продані товари (роботи, послуг) та за іншими операціями, за кредитом – отримання коштів в погашення векселів, погашення отриманим векселем кредиторської заборгованості, продаж векселя третій стороні тощо.

У балансі поточна дебіторська заборгованість поділяється на заборгованість покупців і замовників та іншу поточну дебіторську заборгованість.

За дебетом рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг, яка включає податок на додану вартість, акцизи та інші податки, збори, що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації; за кредитом – сума платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, в касу та інші види розрахунків (Додаток Е1).

Розглянемо основну кореспонденцію рахунків дебіторської заборгованості (табл. 2.8).

Таблиця 2.8

Основна кореспонденція з обліку дебіторської заборгованості на ДП «ВВК № 86»

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

1.

Відвантажено в реалізацію готову продукцію, за договірними цінами

361

701

3194,88

(дод. Е1)

2.

Списана на зменшення доходу сума ПДВ

701

641

Запис не проводився

3.

Перераховано ПДВ до Держбюджету

641

311

-

Продовження таблиці 2.8

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

4.

Сплачено кошти за готову продукцію

311

361

Запис не проводився

5.

Видано під звіт на господарські потреби

372

311

-

6.

Відшкодовано добові,згідно авансового звіту

372

301

-

7.

Відшкодовано підзвітній особі, перевитрати згідно чеку.

372

301

-

8.

Нарахована поточна дебіторська заборгованість

377

28

-

9.

Нарахована інша дебіторська заборгованість

377

26

-

10.

Відображена дебіторська заборгованість за готову продукцію

377

26

-

Аналітичний облік розрахунків з покупцями і замовниками повинен забезпечити отримання даних про заборгованість, строк сплати за якою ще не настав, а також заборгованість не сплачену в строк.

Отже, для ефективного ведення обліку дебіторської заборгованості проводиться виявлення за відповідними документами її залишків і ретельній перевірці її сум, які обліковуються на рахунках. На рахунках повинні залишатися виключно узгоджені суми, відображення в обліку не врегульованих сум не допускається. Реальність даних бухгалтерського обліку про стан розрахунків підтверджується актами звірки.