Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Козлова - ВКП.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.52 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Сучасна туристична індустрія є однією з найбільш прибуткових галузей світової економіки. Доходи, отримані від туризму, займають значну частину в бюджетах держав і становлять до 10 % валового національного продукту. Показники динаміки росту прибутковості туризму значно випереджають аналогічні показники інших галузей економіки. За даними Всесвітньої туристичної організації, за останні 10 років доходи від туризму зростали щороку на 7,9 % при щорічному середньому зростанні кількості туристичних потоків на 4,5 %.

Розвиток туризму є стимулом для розвитку інших секторів економіки (транспорту, зв'язку, торгівлі та ін.), сприяє створенню значної кількості робочих місць, збільшенню бази оподаткування і надходжень до державного і місцевих бюджетів.

Стратегія розвитку туризму в Києві полягає у створенні конкурентоспроможного на внутрішньому та світовому ринках туристичного продукту, здатного максимально задовольнити потреби населення, у розширенні внутрішнього туризму та постійному зростанні обсягів в’їзного туризму, забезпеченні на цій основі комплексного розвитку рекреаційних територій з урахуванням соціально-економічних інтересів населення, збереженні та відновленні природного середовища та історико-культурної спадщини, завдань щодо наповнення державного і місцевих бюджетів.

Туризм належить до секторів економіки з найбільшою кількістю зайнятих, він живиться послугами, які надають люди. Туризм створює велику кількість робочих місць та забезпечує зайнятому в туризмі населенню відповідні доходи. Точну кількість зайнятих в туристично-релевантних сферах підрахувати неможливо. В Києві занадто багато послуг надаються як туристам, так і мешканцям Києва і в сфері громадського транспорту, і в музеях та вуличних кафе. Тим не менш, виходячи з внеску туризму в доходну частину, можна визначити еквівалент зайнятості.

На сьогодні у м. Києві діє понад 2800 туристичних підприємств, це понад 50% від загальної кількості турпідприємств України.

Згідно з даними статистичного звіту, кількість працівників, зайнятих у туристичній сфері м. Києва склала в 2014 році близько 18 000 осіб.

Туризму відводиться суттєва роль як важливого джерела податкових надходжень. Згідно з даними статистичного звіту загальний обсяг наданих послуг підприємствами туристичної сфери м. Києві у 2014 році склав 11,66 млрд. грн., що у порівнянні з 2013 роком (10,09 млрд. грн.) більше ніж на 15%. До бюджетів всіх рівнів у 2014 році підприємствами перераховано 460,2 млн. грн., що більше ніж у 2013 році на 10%. Обсяг справляння туристичного збору в Києві у 2014 році становив 10,60 млн. грн., що на 10% більше ніж у 2013 році.

Упродовж останніх 3 років до Києва щорічно приїздить більше 2,0 млн. туристів (як з України, так і з закордону).

Аналіз статистичних даних міста свідчить про стабільні темпи зростання основних показників розвитку туризму у 2014 році в порівнянні з попередніми роками.

В 2014 році м. Київ відвідали 1594,1 тис. іноземних туристів, що є на 22% нижче показників 2013 року. Однак це пояснюється тим, що в 2013 році в місті проходив Чемпіонат Європи з футболу. Разом з тим, зростають потоки внутрішніх туристів. Так, м. Київ у 2014 році відвідало біля 834 тис. внутрішніх туристів, що на 27% більше, ніж у 2012 році (605 тис. осіб).

Загальний же потік іноземних та внутрішніх туристів до м. Києва у 2014 році склав 2,428 млн. осіб, що є меншим на 13,7%, ніж у 2013 році.

По деяким країнам спостерігається зменшення туристичних потоків до м. Києва від 2 до 30% (Данія, Польща, Швеція, Китай, Фінляндія, Японія, Канада, Латвія і Чехія тощо). У зв’язку з цим, необхідно продовжити посилення промоційної компанії, що сприятиме збільшенню відвідування столиці іноземними туристами.

Разом з тим, зростають потоки внутрішніх туристів. Так, м. Київ у 2014 році відвідало біля 834,46 тис. внутрішніх туристів, що на 10% більше, ніж у 2013 році (758,6 тис. осіб).

У м. Києві активно працює понад 50 туристичних підприємств, основним видом діяльності яких є діловий туризм («Арктур», «Київський супутник», «Бітско», «Обрій Інк», «Ворлдсервіс Груп», «Ньюз Тревел» та інші.). На сьогодні у м. Києві діє 71 об’єкт конференц-сервісу потужністю 363 залів майже на 35 тис. посадкових місць. Серед них 4 експоцентри (Національний комплекс «Експоцентр України», «Міжнародний Виставковий Центр», «КиївЕкспоПлаза» та «Український Дім»).

Невід’ємним фактором розвитку ділового виду туризму є наявність розвинутої готельної інфраструктури. Київ має найбільшу в Україні мережу готелів. Наприкінці 2012 року в рамках вищезазначеного договору ТОВ «Міжнародний виставковий центр» було створено конвеншн-бюро, яке є некомерційною спеціалізованою маркетинговою компанією, та просуватиме м. Київ на міжнародній арені як майданчик для проведення міжнародних конгресів, конференцій та ділових зустрічей.

За даними ICCA (International Congressand Conven- tion Association), сьогодні в Україні проводиться 7 великих конгрес-заходів, що складає близько 0,1% європейського ринку конгресів. Для порівняння: у Словенії проводиться 44 заходи на рік, Румунії – 39, Латвії – 28, Росії – 48.

Обсяг відрахувань до бюджету міста з одного такого заходу складе в середньому 180 тис. євро при його бюджеті близько 1,2 млн. євро.

Крім того, спрощення візового режиму для іноземних громадян країн ЄС та інших, розвиток інституційного співробітництва, використання організаційно- фінансових механізмів міжнародних і регіональних органів, поглиблення безпосереднього партнерства між туристськими підприємствами та організаціями, насамперед у межах членства України у ВТО та в складі її керівного органу – Виконавчої ради ВТО, Організації Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС), Центральноєвропейської ініціативи (ЦЕІ), участь у діяльності світових і міжнародних структур усіх рівнів: ООН, Ради Європи, ЄС тощо сприятиме подальшому розвитку ділового туризму у м. Києві.

Нами пропонується створення туристично-інформаційні центри є візитною карткою міста і часто виступають як перший пункт для звернень туристів. Отже, їм має приділятися величезна увага.

Оператором туристично-інформаційних центрів Києва є підприємство «Київміськдовідка», яке управляє 13 туристично-інформаційними центрами, що у формі кіосків розташовані в різних місцях міста. А також створити туристичний офіс для розміщення власного туристично-інформаційного павільйону на Майдані - центральній площі міста. Крім того, пропонуєм створення подальших туристично-інформаційних центрів у аеропортах та на вокзалі. Це дуже рекомендується, оскільки саме там найбільш потрібна туристична інформація і в такий спосіб можна управляти туристами із самого початку їхнього перебування. В аеропортах та на вокзалах, наприклад, клієнти найчастіше ухвалюють рішення щодо вибору готелю та придбання туристичної карти гостя Києва.

В місті функціонує велика кількість туристичних підприємств, що надають екскурсійні послуги, серед яких Туристичне бюро «Краєвид», «Перше екскурсійне бюро», «Цікавий Київ» та інші. Київ має практично всі передумови для того, щоб стати одним з центрів екскурсійної діяльності. Екскурсійною діяльністю у м.Києві займаються більше 650 кваліфікованих екскурсоводів та гідів-перекладачів.

В м. Києві на даний час розроблено 134 тематичних екскурсійних міських та заміських маршрути (74 пішохідних, які включають відвідування 55 музеїв, 54 автобусних (міських і заміських), 6 теплохідних.

Екскурсійна діяльність сьогодні є надзвичайно складною і проблемною сферою туристичної галузі м. Києва. Однією з ключових проблем є неврегульованість екскурсійної діяльності, в результаті чого різні екскурсоводи проводять екскурсії незаконно, а це несе загрозу подання туристам недостовірної інформації про місто, викривлення історичних подій та фактів. У свою чергу, це може понизити оцінку столиці як привабливого туристичного міста в очах туристів. Важливо й те, що кошти, отримані в результаті такої екскурсійної діяльності, не потрапляють у бюджет, а використовуються в особистих цілях таких екскурсоводів. Існуюча проблема потребує негайного вирішення. Нами пропонується розробити та затвердити Порядок проведення екскурсійної діяльності і контролю за наданням екскурсійних послуг в Україні.

Зараз у Києві існує Туристична карта гостя Києва, збутом якої займається приватне підприємство, яке є членом Туристичного Консорціумом.

Туристична карта пропонує знижку на вхід до музеїв, закладів культури, міських турів, проїзд в громадському транспорті (метро) та ін. На почато 2015 року було випущено 5500 штук. Але поки ще відсутня надійна інформація щодо кількості проданих карток та цільових груп. Нами запропновано розробка туристичної карти з охопленням всього міського громадського транспорту.

Нижче подані нами деякі пропозиції щодо доповнень:

  • збільшити кількість відвідувачів визначних пам’яток, подій та туристичних атракцій Києва;

  • покращити туристичну інфраструктуру в місті;

  • покращити мовні комунікативні навички співробітників як державного, так і приватного секторів;

  • покращити гостинність, стиль та манери прийняття гостей міста;

  • покращити оснащення знаками, які інформують про розташування визначних місць, подій.

Комунікаційні заходи роблять суттєвий внесок у формування іміджу Києва, як і в економічну ефективність послуг та продуктів. Реалізація дієвої та результативної комунікації потребує стратегічного та систематичного підходу на основі розроблених цільових груп та цільових ринків.

Для подальшого туристичного розвитку Києва слід, у першу чергу, розбудовувати сильні сторони дестинації, використовувати потенційні ринки та шанси, і у такий спосіб цілеспрямовано розвивати значення Києва в міжнародному туристичному та конгресовому бізнесі.

При цьому на передньому плані знаходяться три стратегічні цілі:

    • посилення позиціонування Києва як привабливої міської дестинації в Європі;

    • посилення значення Києва як міжнародного конгрес-центру;

    • посилення розвитку туристичної сфери, як основного економічного фактора Києва.

Туризм як важливий сектор економіки є однією з ключових галузей для майбутнього розвитку міста. Наступними роками має бути підвищений внесок туризму в розвиток місцевого ринку праці та річного валового внутрішнього продукту. У зв’язку з цим пріоритетною метою є підвищення попиту, збільшення тривалості перебування і витрат денних туристів та туристів, що залишаються на ночівлю.

Київ може використати свій шанс, якщо буде забезпечене однозначне позиціонування міста, яке буде відображатися в узгодженій комунікації всіх маркетингових партнерів. Це вимагає послідовної роботи над покращенням іміджу. Іміджеві аспекти мають бути враховані в майбутній діяльності, тобто: в маркетингу, під час проведення заходів та ін. З іншого боку, Київ має сфокусуватися на темах, які забезпечують йому конкурентні переваги та потенціал розвитку.