Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_kursak_peredelat_2 (1).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
152.23 Кб
Скачать

Роздл 4. Управління зовнішньоекономічною діяльністю тов тдв «пемз ім. К. Маркса» та контроль

4.1 Побудова відділу зед на підприємстві

Підприємства ТДВ «ПЕМЗ ім. К. Маркса» при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності керується наступними принципами:

- суверенітету народу України в здійсненні зовнішньоекономічної діяльності;

- принципом юридичної рівності і не дискримінації;

- принципом верховенства закону;

- принципом захисту інтересів суб'єктів ЗЕД;

- принципом еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу при ввозі і вивозі товарів.

Підприємство ТДВ «ПЕМЗ ім. К. Маркса» здійснює зовнішньоекономічну діяльність з моменту державної реєстрації, тому що його статутними документами передбачене право займатися такою діяльністю.

Для ефективного управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві ТДВ «Первомайський електромеханічний завод ім. К. Маркса» потрібна відповідна умовам його роботи структура управління. На промислових підприємствах, що активно беруть участь у зовнішньоекономічній діяльності, зовнішньоторговельний апарат існує в двох формах: як частина внутрівиробничої структури у виді зовнішньоекономічного відділу і як відносно самостійний підрозділ у виді зовнішньоторговельної фірми.

Тип організаційної структури – лінійно-функціональний.

Лінійно-функціональна структура об'єднує в собі переваги лінійної і функціональної. У цій структурі при лінійному керівництві на кожному рівні управління створюються спеціальні підрозділи, які мають певні права по відношенню до нижчестоячих ланок. Лінійні керівники координують діяльність функціональних підрозділів, розробляють рішення для нижчестоячих ланок.

При цьому вони спираються в основному на адміністративний вплив - накази і розпорядження.

Функціональні служби здійснюють управління по лінії функціональної сопідлеглості за допомогою інструкцій, правил, рекомендацій, норм і нормативів. При цьому нижчестоячі лінійні служби повинні сприймати їх вказівки як обов'язкові.

Недоліком цієї структури є захоплення функціональних служб прямими вказівками, розпорядженнями, збільшення їх кількості. Крім того в умовах частих технологічних змін, оновлення номенклатури продукції (послуг) використання цієї структури розтягує терміни підготовки і ухвалення управлінських рішень, не забезпечує узгодженості в роботі функціональних підрозділів.

До відділу ЗЕД на підприємстві ТДВ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» відноситься тільки один підрозділ: група зовнішньоекономічних зв’язків, який виконує відповідні функції та має свої конкретні завдання.

Основні завдання та функції групи зовнішньоекономічних зв’язків:

1. Основними завдання є:

- проведення роботи в умовах чинного законодавства по регулюванню та координації на території області міжнародного та міжрегіонального співробітництва, зовнішньоекономічної діяльності, виставково-ярмаркової діяльності;

- забезпечення ефективного використання в економіці зарубіжних та вітчизняних матеріальних, фінансових та інтелектуальних ресурсів, передової зарубіжної техніки та технологій, управлінського досвіду з метою оптимізації розвитку господарських одиниць, розвиток нових технічно передових галузей і виробництва, формування конкурентного ринкового середовища та ефективної боротьби з монополізмом, збільшення об’ємів експорту та утримання росту імпорту за рахунок створення експортно-орієнтованих та імпортозаміщуючих виробництв;

- сприяння всебічній співпраці з суб’єктами іноземних держав, адміністративно-територіальними утвореннями господарюючими суб’єктами;

- розвиток міжрегіональних зв’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]