Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Характеристику групи доцільно оформити в таблицю, що подано нижче.

Ознака колективу як об’єкта управління

Характеристика

1. Структура колективу : адміністративно-виробнича соціально-кваліфікаційна статево – вікова соціально-психологічна

2. Міжособистісні стосунки

3. Соціально-психологічні явища, що виникають у міжособистісних стосунках

4. Види і кількість формальних груп у колективі

5. Кількість неформальних груп у колективі

6. Причини вступу до неформальних груп

7. Чинники, що впливають на ефективність діяльності групи

Тема 5.3. Управління конфліктними ситуаціями

Мета: аналізування конфліктних ситуацій та зазначити шляхи виходу з конфлікту.

Завдання: визначити тип конфлікту і його причини, проаналізувати конфліктні ситуації.

Зміст і послідовність виконання завдання Використовуючи теорію управління конфліктами, визначити тип конфлікту і його причини в таких ситуаціях :

    1. Завідувач секцією універмагу поставив вимогу до продавця, щоб він постійно знаходився в секції і надавав покупцям консультації про товари. Через деякий час завідувач зробив зауваження продавцю, що той приділяє мало уваги поповненню відділу товарами. Продавець сприйняв ці вказівки як несумісні. Який тип конфлікту має місце в цьому випадку?

    2. На зборах членів товариства з обмеженою відповідальністю “Оріон”, яке займається оптовою торгівлею продуктами харчування, більшість членів ( 3 із 4 ) вважає, що збільшити обсяг продажу товарів можна шляхом зниження ціни товарів. Один член товариства вважає, що така тактика призведе до зменшення прибутків і створить враження, що продукція фірми нижчої якості, ніж продукція конкурентів. З приводу такої думки виник конфлікт. Який саме ?

    3. Молодий працівник підприємства був затриманий міліцією за порушення правил громадського порядку. У зв’язку з цим він давав пояснення керівнику підприємства, загальним зборам колективу і сплатив штраф. За підсумками роботи за рік йому через це не виплатили премію, що викликало обурення всього колективу. Наказ про виплату премій видав керівник підприємства. Ставлення до керівника після цього факту змінилося. Який тип конфлікту має місце в цій ситуації ?

    4. Між бухгалтерією і торговельним відділом торговельної організації виник конфлікт з приводу виділення керівництвом комп’ютера. Кожний структурний підрозділ вважає, що йому комп’ютер потрібний більше, ніж іншому. Можливостей для придбання другого комп’ютера поки що немає. Який це конфлікт ?

    5. Між двома бухгалтерами підприємства виник конфлікт з приводу того, хто повинен складати звіт. Посадових інструкцій у бухгалтерії немає. Який це конфлікт, хто в ньому винен і які причини цього конфлікту ?