Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Тема 6.2. Організація управління у формуваннях апк

Мета: навчитися кваліфіковано приймати управлінські рішення.

Завдання гри - із врахуванням існуючої системи управління сільськогосподарським підприємством, організувати згідно з вимогами наукового управління прийом відвідувачів у кабінеті керівника (і аналогічних місцях виробництва) з кваліфікованим вирішенням поставлених завдань.

Ціль гри РДК - вивчення і набуття навиків з технології розробки і прийняття оперативних управлінських рішень у процесі безпосереднього спілкування з підлеглими та іншими працівниками, які здійснюють вплив на управлінську систему.

Ділова гра “Робочий день керівника” імітує розпорядчу діяльність керівника сільськогосподарського підприємства в кабінеті, а також на виробництві де можливий прийом відвідувачів (працівників господарства та інших) для вирішення виробничо-фінансових і соціальних питань.

Прийом відвідувачів - один із найважливіших обов’язків керівника підприємства. Він може мати випадковий та плановий характер.

Обмежуючі фактори ділової гри рдк

  1. Протяжність прийому відвідувачів визначається гравцями, які виконують роль керівника.

  2. Додаткова інформація про хід ділової гри видається керівником гри .

  3. Гравці, які виконують роль керівника або секретаря, приймають рішення самостійно без консультації і допомоги. Вони можуть лише уточнити питання і завдання, а також одержати додаткову інформацію. При цьому прийняті в процесі гри рішення не коментуються і не критикуються іншими учасниками гри до підведення підсумків.

  4. Гравці, які виконують роль відвідувачів повинні чітко і ясно викладати суть питання або завдання, з якими прийшли на прийом, відповідати на запитання керівника або секретаря, а при необхідності, давати додаткову інформацію. їх дії також не коментуються і не критикуються до підведення підсумків.

  5. Гравці, які виконують функції спеціалістів апарату управління сільськогосподарським підприємством, проявляють ініціативу і надають інформацію під час розробки рішень лише після звернення до них керівника підприємства. При цьому імітується виклик відповідного спеціаліста в кабінет керівника для проведення консультацій, одержання завдання або надання допомоги з розробки рішень.

  6. Оцінка арбітражем прийнятих рішень не обговорюється і не критикується .

Процедура розподілу ролей і функцій учасників ділової гри

Із групи учасників відбираються три гравці для виконання ролі керівника підприємства, один — для виконання функцій секретаря-діловода, 7-9 учасників — для виконання ролей спеціалістів і керівників середньої ланки - головний агроном, головний зоотехнік, головний інженер - механік, головний бухгалтер, головний економіст, головний інженер - будівельник, начальник відділу кадрів, керівник ділянки (бригадир ферми).

Для виконання функцій контролю, оцінки прийнятих рішень, а також для підведення підсумків і визначення переможців призначається арбітраж у кількості трьох чоловік. У нього повинні ввійти кращі студенти, а також можна запросити реальних спеціалістів сільськогосподарських підприємств, їх керівників. Інші члени групи грають роль відвідувачів: спеціалістів, керівників структурних підрозділів, рядових працівників і відвідувачів, які не працюють на даному підприємстві, але бажають потрапити на прийом до керівника.

Після розподілу ролей гравці займають відповідні місця і одержують інформацію необхідну для початку гри. У ній керівник гри вказує розміри земельних угідь і спеціалізацію господарства; структуру управління сільськогосподарського підприємства; наявність диспетчерської служби; план - графік регламентації роботи апарату управління; фактори, які обмежують ділову гру; структуру управління і плани-графіки регламентації роботи апарату управління для більшої наочності доцільно надати у вигляді таблиць великих форматів.