Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Процедура гри складається з двох етапів (а і в)

На етапі А гравці-відвідувачі підходять почергово до картотеки запитань і завдань та витягують одну із карток, на якій вказано, хто прийшов на прийом, його коротка характеристика, а також запитання, яке він повинен вирішити з керівником. З цією карткою гравець-відвідувач підходить до секретаря. Познайомившись із питанням, секретар може вирішити його сам, сформувавши рішення або пропустити відвідувача до керівника. Повноваження на вирішення певних питань секретарем визначається керівником підприємства. Рішення секретаря фіксуються в письмовій формі й передаються в арбітраж, де оцінюються як рішення, які прийняті керівником підприємства.

Гравці-відвідувачі заходять на прийом до керівника почергово. Керівник підприємства при цьому може:

  1. Не розглядати ситуацію, передавши питання на розгляд заступнику або іншому працівнику.

  2. Вимагати додаткову інформацію, а потім вирішити ситуацію.

  3. Запросити і вислухати думку по даному питанні відповідного спеціаліста.

  4. Звернутись до довідника та іншої науково-технічної літератури.

  5. Прийняти попереднє рішення.

  6. Прийняти і чітко сформулювати кінцеве рішення.

З трьох гравців-керівників один веде спілкування із відвідувачами в усній формі (він визначається керівником гри) і його рішення записуються арбітражем, а два інших виконують функції дублерів керівників і записують власний варіант рішення без коментарів і критики першого. Письмові рішення керівників-дублерів передаються в арбітраж для оцінки. Для уточнення питань, одержання консультацій, надання допомоги під час розробки рішення керівник підприємства (крім дублерів) може звернутися до будь-якого із гравців, які виконують функції відповідних спеціалістів господарства або керівників середньої ланки.

Після прийому 10-20 відвідувачів ( їх кількість визначає керівник гри залежно від виділеного для проведення гри часу ) перший етап гри закінчується. До цього часу виставляються бали керівнику підприємства і двом керівникам-дублерам за прийняті рішення .

На етапі Б ділова гра спрямована на змагання за прийняття кращого варіанту рішення між керівниками-гравцями, іншими учасниками гри (які не задіяні для виконання ролі працівників апарату управління і арбітражу) та керівником-практиком.

На даному етапі гра проходить таким чином:

  1. Ведучий гру повторно характеризує відвідувача і повідомляє питання з яким він прийшов на прийом до керівника. Учасники гри вирішують питання або проблему, кращий варіант рішення повідомляється в арбітраж. Якщо є декілька варіантів хороших рішень, то кращий варіант може бути визначений більшістю голосів.

  2. Після повідомлення варіанту рішення групи ведучий повідомляє рішення, які прийняті керівниками - дублерами, а також рішення, яке прийняв керівник-практик.

  3. Маючи в наявності варіанти рішень, арбітраж оцінює кожний з них порівнюючи з іншими і дає заключну оцінку з кожного питання.

Підведення підсумків ділової гри

  1. Ділова гра проводиться тільки під час аудиторних занять.

  2. Процес і протяжність гри залежать від виділеного для неї часу.

  3. Переносити гру і підведення підсумків на інший час недоцільно.

  4. Переможців гри визначає арбітраж за кількостю балів.

  5. За рішення, прийняті керівниками-гравцями, керівником- практиком і групою, арбітраж виставляє оцінки:

Ібал - неправильно;

2бапи - незадовільно;

Збали - задовільно;

4бапи - добре;

5балів - відмінно.

Ці оцінки не обговорюються, не коментуються і не критикуються, а є остаточними для підведення підсумків. За сумою балів визначаються переможці гри.