Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
management_robzosh.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
206.42 Кб
Скачать

Процес гри, основні її етапи

Учасники гри самостійно, заздалегідь ознайомлюються із вихідними даними, сучасними вимогами до керівників підприємства, способами оцінки претендентів, порядком проведення гри і при необхідності звертаються за консультацією до викладача-керівника гри.

Усіх учасників ділової гри поділяють на 3-4 команди — залежно від кількості студентів. Кожна команда обирає свого лідера і повідомляє про це керівника гри.

У процесі гри кожна команда спочатку розробляє перелік критеріїв - вимог до претендентів на посаду керівника. Ці критерії поділяють на три групи: обов’язкові; бажані; критерії, якими можна знехтувати.

Претенденти на посаду керівника складають передвиборні програми, з якими виступають перед групою.

Група оцінює відповідність претендентів висунутим критеріям. Для оцінки професійної підготовки і “мудрості” кандидата кожна команда виробляє оперативне господарське завдання, для вирішення якого не потрібно багато часу. Претенденти на посаду керівника вирішують ці завдання і в письмовому вигляді передають арбітрам, які оцінюють (за чотирибальною системою) не тільки якість і оригінальність вирішення, а й час, витрачений на це.

На основі зібраних даних команди готують ділові характеристики на претендентів і передають їх арбітрам. Останні виставляють оцінки (за чотирибальною системою).

У ході гри учасники дискутують, відстоюють свою думку, переконують один одного, прислухаються і оцінюють думки інших, ідуть на компроміси, тобто заохочуються усі форми відкритого висловлювання кожного члена групи, змагання в сучасному вирішенні конкретного завдання.

Учасники гри мають змогу практично перевірити свої знання організаційно-економічних, правових і соціально-психологічних аспектів управління, всебічного аналізу складних ситуацій, вміння мислити нестандартно, виходити із критичних ситуацій.

На заключному етапі гри проводяться вибори керівника підприємства шляхом таємного голосування. Голова профкому оголошує результати комплексних оцінок претендентів і висновки по них. Він же готує бюлетені. Підрахунок голосів проводить лічильна комісія.

Нарешті, голова профкому оголошує результати голосування і прізвище претендента, який набрав найбільшу кількість голосів.

Характеристика кандидатів

  1. Начальник тваринницького комплексу, колишній головний зоотехнік господарства 39 років, вища освіта, за спеціальністю зоотехнік. Енергійний, добре обізнаний із досягненнями науково-технічного процесу в галузі тваринництва. Легко захоплюється ідеями, занадто покладається на себе, має недостатню економічну підготовку. Крім того, основою вирішення всіх проблем вважає технології поліпшення кормоприготування.

  2. Головний агроном господарства - освіта вища, вік - 42 роки, працює в господарстві 15 років, за цей час зауважень щодо роботи не було. Однак не зважає на нове, занадто скептичний щодо нього. Підвищений інтерес має до техніки. Дещо прямолінійний при оцінці людей. Усі мотиви праці зводяться до матеріальних: “Треба добре платити людям - і діло піде”. Прибічник простоти у стосунках, спокійний і врівноважений користується авторитетом, особливо серед механізаторів.

  3. Голова РАПО - освіта вища, за спеціальністю економіст, 40 років. Значний час працював головним економістом господарства і шість років - начальником районного управління сільського господарства та головою ради РАПО. Добре підготовлений у галузі економіки і організації підприємства. Останнім часом захопився інтенсивною технологією, яку впроваджує, незважаючи на конкретні умови господарств, підміняє спеціалістів господарства. Недостатньо комунікабельний, замкнутий. Особисті контакти подекуди замінює “паперовими” відносинами. Працьовитий і цінує цю рису в інших.