Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9. Методичні вказівки до самостійної роботи.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Тема 1.13 Методи розподілу і концентрування

Маскування. Застосування маскування в хімічному аналізі для усунення компонентів, що заважають.

Розділення та концентрування. Кількісні характеристики розділення та концентрування. Застосування розділення та концентрування в хімічному аналізі. Екстракція. Застосування екстракції для розділення та концентрування. Закон розподілу Нернста. Константа екстракції. Інші методи розділення та концентрування (фільтрація, ультрацентрифугування).

Хроматографія як метод розподілу та концентрування. Загальні відомості про хроматографічні методи аналізу. Використання іонообмінної хроматографії в якісному аналізі. Розподіл деяких катіонів методом іонного обміну. Відділення катіонів від аніонів методом іонообмінної хроматографії. Колоночна й тонкошарова хроматографія. Якісний аналіз сумішей катіонів методом паперової хроматографії.

Тема 1.14 Об’ємний (титриметричний) аналіз

Метод нейтралізації. Сутність, основні поняття, техніка та обладнання. Класифікація методів об’ємного аналізу за способом титрування та типом реакції, що застосовується. Точка еквівалентності, її визначення за допомогою кривих титрування й індикаторів. Розрахунки в титриметрії.

Метод нейтралізації. (кислотно-основне титрування), його сутність і можливості. Робочі розчини й індикатори методу нейтралізації. Криві кислотно-основного титрування, їх побудова. Встановлення нормальності хлоридної кислоти за допомогою бури. Визначення карбонатної твердості води.

Редоксиметрія (окисно-відновне титрування). Криві титрування й індикатори редоксиметрії. Перманганатометрія. Особливості та сфери застосування методу. Робочі та стандартні розчини перманганатометрії. Встановлення нормальності калій тетраоксоманганату за оксалатною кислотою. Визначення вмісту заліза(II)і гідроген пероксиду в розчині. Йодометрія. Особливості та сфери застосування методу. Робочі, стандартні і допоміжні розчини йодометрії. Крохмаль як індикатор йодометрії. Встановлення нормальності натрій тіосульфату за калій дихроматом. Визначення вмісту міді(II) та йоду в розчині.

Комплексонометрія. Комплексони як універсальні ліганди металів. Індикатори комплексонометрії. Приготування робочого розчину ЕДТА. Аналіз магнію в розчині. Визначення загальної твердості води.

Тема 1.15 Гравіметричний (ваговий) аналіз

Аргентометрія. Сутність, позитивні та негативні сторони вагового методу, та сфери його застосування. Техніка рботи, обладнання та розрахунки у гравіметрії. Основні вимоги до осаджуваної та вагової форм осаду. Оптимальні умови одержання кристалічних і аморфних осадів в гравіметрії. Вагове визначення заліза(III) і барію.

ПІСЛЯ ВИВЧЕННЯ КУРСУ СТУДЕНТ ПОВИНЕН ЗНАТИ:

1. Предмет та задачі загальної, неорганічної та аналітичної хімії, перспективи їх розвитку. Значення аналітичної хімії для практичної діяльності спеціалістів.

2. Фізико-хімічні закони (періодичний закон Д.І. Менделєєва та ін.).

3. Основні положення і закони хімії.

4. Різновиди класифікацій катіонів та аніонів.

5. Вимоги до реакцій у якісному аналізі.

6. Застосування окисно-відновних реакцій в якісному аналізі.

7. Хіміко-аналітичні властивості іонів в залежності від положення відповідних елементів в періодичній системі Д.І. Менделєєва.

8. Методи якісного визначення неорганічних сполук.

9. Теоретичні основи методів виділення, розподілу, концентрування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]