Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

17. Економічний зміст запасів і завдання їх обліку. Оцінка запасів

Необхідною умовою підтримання процесу виробництва на певному рівні є постійна наявність оборотних активів у матеріальних формах.

При вик запасів зростають витрати на виробництво, результатом процесу вироб створена продукція і вироб запаси переходять у форму готової продукції. Нормативними Д з обліку запасів є ПСБО №9 згідно з яким запаси визн активом якщо існує ймовірність того, що п-во отримає в майбутньому економ вигоди пов’язані з їх вик та їх в-ть може бути достовірно визначен

Запаси – це активи які : 1) утримаються для подальшого продажу за умов звич господ діяльності

2)перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукції в-ва

3) утримуються для споживання під час вироб продук, надання послуг та управл п-ва

Для правильної організації обліку запасів с/г п-ва поділяються на такі класиф групи : насіння і садівний матеріал, корма, нафтопродукти, тверде паливо, с/г сировина для переробки, запасні частини і ремонтні матеріали,мшп,незавершене виробництво, товари придбані або утримані для подальшого продажу.

Завдання обліку запасів

  1. Своєчасне оформл первинних Д на всі ГО пов’язані зі зберіганням і рухом запасів

  2. Здійснення точного і повного контролю за своєчасним оприбуткуванням нналежним зберіганням і економ витрач цінностей у процесі вироб з додерж встановл норм витрат матеріалів

  3. Одержання на будьяку дату точних даних про кільк запасів за їх видами які знах за різними місцями зберігання та вик.

  4. Систематичний контроль за транспортно заготів витратами під час придбання запасів зі сторони

  5. Своєчасне виявлення вироб запасів які не вик в господарстві і які не вик в господарстві і які можна реалізувати для мобілізації внутрішн резерів а також своєч виявл готової продукції що не корист попитом.

Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат:

- суми, що сплачується згідно з договором постачальнику 

суми, що сплачується за інформаційні, посередницькі послуги пов’язані з пошуком і придбанням запасів;

суми ввізного мита;

суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях : витрати (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці)

Первісною вартістю запасів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість.

Первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість.

Первісна вартість одиниці запасів, придбаних у результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Первісна вартість запасів, що придбані в обмін (або частковий обмін) на неподібні запаси, дорівнює справедливій вартості переданих запасів, збільшених (зменшених) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) в процесі обміну.

Оцінка вик запасів

В процесі руху запасів виникає питання ік розподілити в-ть МЦ, які надійшли у господарство за різними цінами між тими, що вик на виробництво чи реалізов і тими , що залишились на п-ві на кінець звітного періоду.

З цього приводу пропонується МЦ оцінювати за їх конкретними видами за такими етапами руху цінностей: взяття на облік МЦ; використання матеріалів на виробництво, їх реалізація та інше вибуття; визначення вартості залишків цінностей на кінець звітного періоду і відображення у бухгалтерській звітності.

Найбільш різновид методом оцінки вибуття запасів є

  1. Метод ідентифікації

  2. Метод сер вартості

  3. Метод оцінки запасів за цінами перших закупок (ФІФО)

  1. Передбачає рух МЦ з моменту їх придбання і до моменту реалізації або факт використ за факт їх варт яка склал на момент придбання. Його зручно застосов до МЦ з великою в-тю. Недоліки : а) у багатьох випадках важко і непрактично слідкувати за придбанням і вик конкретних товар одиниць. Б) в тому випадку коли п-во займається придбанням реалізацією та вик на виробництво однакових товарів визнач які товари вже вибули і які залишились можливо з великим ступенем умовностей.

  2. За цим методом витрачені та реалі30вані запаси, а також їх залишок на кінець звітного періоду оцінюються за середніми цінами з урахуванням залишку матеріалів (запасів) на початок звітного періоду та їх надходження за звітний період. Середня вартість одиниці може розраховуватись як загалом за звітний період, так і після кожного наступного надходження того чи іншого виду запасів. Цей метод оцінки руху запасів є найбільш розповсюдж в практиці

Сер с\в = (вартість запасів на поч. періоду + в-ть одерж запасів ) / (к-сть запасів на поч. періоду + к-сть одерж запасів на кінець )

3. Припускає, що матеріали, які придбані першими, відпускаються на виробництво чи реалізацію, тобто списуються за цінами перших надходжень. При цьому залишки матеріалів (запасів) на кінець звітного періоду оцінюються за цінами останніх надходжень. Цей метод має декілька суттєвих переваг:він простий і доступний;він співвідноситься з нормальним фізичним потоком товарів;неможливе ніяке маніпулювання прибутком;сума в балансі буде приблизно збігатися з поточною ринковою вартістю.

Недоліки методу:констатація "паперових" доходів; більш тяжкий податковий тиск, якщо використовується в податкових цілях.