Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

35. Поняття доходів, їх класифікація. Економічний зміст і завдання обліку процесу реалізації

Дохід - це збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власною капіталу

Дохід класифікується по наступним групам: 1 Дохід від реалізації; 2 Інші операційні доходи; 3 Дохід від участі в капіталі; 4 Інші фінансові доходи; 5 Інші доходи; 6Надзвичайні доходи;

Доход від реалізації продукції, робіт, послуг відбиває загальний доход (виторг) від реалізації: товарної продукції; товарних послуг; нетоварних послуг структурних підрозділів; продукції комбінату харчування; будівельних матеріалів. До інших операційних доходів відносяться: доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від реалізації інших оборотних активів; доходи від операційної оренди активів; доходи від операційної курсової різниці по операціях в іноземній валюті; суми отриманих штрафів, пені, неустойок і інших санкцій за порушення господарських договорів. До складу доходу від участі в капіталі включається доход від інвестицій, здійснених в асоційовані, дочірні чи спільні підприємства, облік яких ведеться по методу участі в капіталі. До інших фінансових доходів відносяться доходи, що виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивіденди від підприємств, що не є асоційованими, дочірніми і спільними; відсотки по облігаціях і інших цінних паперах; інші доходи від фінансової діяльності. В інші доходи включаються: доход від реалізації фінансових інвестицій; доход від реалізації необоротних активів; доход від реалізації майнових комплексів; доход від неопераційної курсової різниці. До надзвичайних доходів відносяться: відшкодування утрат від надзвичайних подій; доходи від інших чи подій операцій, що відповідають визначенню надзвичайних подій.

Реалізація прод-ї – відчуження активів, що належать п-ву шляхом їх продажу з метою відтворення засобів п-ва та отримання прибутку для задоволення потреб п-ва та його власників.

Місце та роль процесу реаліз. у суспільстві відтворені визначним господ. механізмом, який встановлює умови реаліз., розрах-в та регулює ціни. Визначення поняття моменту здійснення реаліз. відображу. у законних актах, що регулюють сплату податків згідно з якими запроваджується єдиний порядок визначення реаліз. прод-ї, як в-ті відвантаженої прод-ї та моменту реалізації, як дати відвантаження. Це дозволило досягти відповідно з міжнародними підходами поняття реалізації.

Таким чином, відвантажена прод-я покупцям і списана з МВО вважається реалізованою. Відношення реаліз. до ВП становить коефіцієнт товарності. Основна маса переробленої прод-ї реалізованої переробним п-вам, частина прод=ї може реалізовуватися на ринку, через комерційні структури, працівникам п-ва, обміняна на промислові товари, через товарні біржі за цінами, що складаються в процесі реалізації чи за договорами.

Завдання:

1.відображ. ступеня виконання контрактів і замовлень на реаліз. с/г прод-ю;

2.своєчасне документальне оформлення кожної партії реаліз. прод-ї;

3.контроль за своєчасним надходженням плати за реаліз. прод-ю;

4.своєчасне і точне визначення фін. результатів.