Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

4. Облік коштів підприємства на рахунках у банках

Для зберігання коштів і здійснення безготівкових розрахунків в установах банків для п-тв можуть відкриватись поточні та депозитні рахунки. Порядок ведення операцій на них регулюється чинним законодавством України і нормативними актами НБУ. Відкриття і закриття рахунків здійсн. згідно з інструкцією «Про порядок, відкриття, використання і закриття рахунків в нац.. і іноз. валюті» затвердженою постановою правління НБУ у листопаді 2003. Умови відкриття рахунків та особливості їх функціонування сторони визначають в договорі, який укладається в письмовій формі і не суперечить інструкції.

Документи, необхідні для відкриття рахунку в банку:

  1. Заява на відкриття рахунку.

  2. Копія свідоцтва про держ. реєстрацію п-ва в органах держ. виконавчої влади.

  3. Копія статуту п-ва завірена нотаріально або реєструючим органом.

  4. Копія документів, які підтверджують що дане п-во зареєстроване як платник в органах Пенсійного фонду та взяте на податковий облік.

  5. Картка із зразками підписів осіб які мають право розпоряджатися коштами на рахунку та підписувати розрахункові документи (КП і ГБ)В цю картку включають також зразок печатки п-ва. Картка завіряється керівником вище стоячої організації.

При відкритті нового п-ва або реорганізації діючого за відсутності печатки, банк може дозволити користування поточним рахунком без неї (для цього оформляється заява на право користування рахунком без печатки) на термін не більше 60 днів. При відкритті рахунків в банку, відкриваються особові рахунки п-ва з присвоєнням їм номеру, записи на яких ведуться банком в 2-х примірниках.

При відкритті рахунку для п-ва банк повинен повідомити про цей факт в податкову інспекцію, де зареєстровано п-во протягом 3 днів з моменту відкриття рахунку. Аналогічний порядок закриття рахунку. Випадки закриття рахунку:

  1. Заява власника рахунку.

  2. За рішенням суду або арбітражу.

  3. При відсутності записів на рахунку протягом терміну встановленого договором на відкриття рахунку.

Банк – це фін. посередник в процесі розрахунків між п-вами.

Відносини між банком і клієнтом будуються на договірній основі, після відкриття рахунку в банку між п-вом і банком укладається угода на розрахунково-касове обслуговування в якій зазначається:

  • обов’язки клієнта (правильне оформлення розрахункових документів, плата за одержання послуг)

  • обов’язки банку ( консультативна допомога, опрацювання розрахункових документів, пред’явлення клієнту виписок з особового рахунку, нарахування відсотків на залишок коштів на рахунку).

Для здійснення банківських операцій на рахунку, банк одержує від п-ва письмове розпорядження у вигляді розрахункових документів, які складаються на бланках встановленої форми за допомоги друкарської машинки або комп’ютеру, без будь-яких виправлень в необхідній к-сті примірників. Всі розрахункові документи повинні бути підписані КП і ГБ п-ва та кріплені печаткою п-ва.

Форми безготівкових розрахунків

  1. Платіжні доручення.

  2. Платіжні вимоги-доручення.

  3. Чекова форма розрахунків.

  4. Акредитивна.

  5. Інкасова.

  6. Вексельна.

Одним із розповсюджених на даний момент розрах. документів є платіжне доручення, яке по своїй суті являє собою розпорядження власника рахунку відділенню банку про перерахування зазначеної в документах суми з свого рахунку на рахунок одержувача.

Платіжне доручення приймається до виконання протягом 10 днів. Складається в 2-х або в 3-х примірниках. В 2-х якщо п-во-платник і п-во-одержувач обслуговуються в одному відділенні банку і в 3-х якщо в різних.

Існують випадки, коли банк може списувати кошти з рахунків п-ва без його згоди ( за рішенням суду, арбітражу, законодавчих органів).

Два примірника особового рахунку п-ва використовуються наступним чином: 1-й примірник залишається в банку, 2-й з доданими відповідними первинними документами, які були підставою для здійснення записів на особовий рахунок передаються на п-во у формі виписки з особового рахунку щодня, або в інший встановлений термін (прописується в договорі).

Реквізити виписки

  1. номер особового рахунку п-ва та назва п-ва.

  2. Поточна дата виписки.

  3. Залишки коштів на рахунку на початок поточної дати (вхідний залишок) і на кінець поточної дати (вихідний залишок).

  4. Сума госп. операцій із зазначенням кодів операцій що здійснювались банком.

  5. Номера рахунків п-ва з якими здійснюються розрахунки.

Якщо у виписці допущені виправлення, то вони повинні бути підтверджені підписом ГБ банку.

Якщо помічена помилка в виписці власником рахунку, то він зобов’язаний повідомити про цей факт банк який в наступній виписці здійснить виправлення шляхом зарахування або списання відповідної суми коштів. Виписка є регістром аналітичного обліку банківських операцій. Виписка складається з позиції банку для якого активний поточний рахунок п-ва є пасивним. Тому суми коштів, які відображаються в виписці по Дт для п-ва є Кт оборотами, а суми відображені у виписці по Кт для п-ва є Дт оборотами.

Опрацювати виписку банку значить:

  1. Звірити вхідні залишки виписки, яка перевіряється з вихідними залишками попередньої виписки.

  2. Звірити кожну суму відображену в виписці з відповідним первинним документом доданим до неї.

  3. Перевірити правильність визначення оборотів і відповідного залишку.

  4. Здійснити відповідні записи у розшифровку виписок банку.

Для синтетичного обліку банківських операцій в плані рахунків виділено рахунок 31. В рамках цього рахунку здійснюється узагальнення інформації про наявність і рух грош. коштів, що знаходяться на банківському рахунку і можуть бути використані для здійснення розрахункових операцій. До рахунку 31 можуть відкритися 4 субрахунки:

  • 311 «Поточні рахунки в банку в нац. валюті»

  • 312 «Поточні рахунки в банку в іноз. валюті»

  • 313 «Інші рахунки в нац.. валюті»

  • 314 «Інші рахунки в іноз. валюті»

Регістром синтетичного обліку коштів, що знаходяться на рахунках в банку є Журнал-ордер 1 і Відомість 1.2.

Ж-о складається на підставі кредитової розшифровки виписок банку, а Відомість 1.2 на підставі дебетової розшифровки виписок банку.

У відомості відображається наявність грошових коштів на рахунках в банку на початок і кінець звітного періоду. При чому залишок на початок звітного періоду повинен дорівнювати вхідному залишку першої виписки банку звітного періоду. Залишок коштів на кінець звітного періоду повинен дорівнювати сумі вихідного залишку останньої виписки.

Проводки

  1. Зараховано на поточ. рах. готівка з каси 31/30

  2. Перераховані на поточ. рах. сплочені раніше аванси 31/371

  3. Одержано кошти від покупців і замовників 31/36

  4. Зараховано на рахунки в банку кошти від юр. і фіз. осіб в порядку збільшення :

    1. пайового капіталу 31/41

    2. додаткового капіталу 31/42

    3. резервного капіталу 31/43

  5. Одержано на рахунки в банку кошти від перепродажу акцій 31/45

  6. Погашена поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями 61/31

  7. Перераховані кошти постачальникам і підрядникам 63/31

  8. Виставлено акредитив з поточного рахунку 313/311

  9. Погашені відсотки за користування позичкою 684/31

  10. Перераховані кошти іншим кредиторам 685/31

  1. Економічний зміст розрахункових операцій. ПСБО №10

В процесі фінансово-господарської діяльності с/г п-ва здійсн. розрахунки з п-вами різних форм власності, бюдж. та позабюдж. організаціями, фіз. особами за продукцію, товари, роботи, послуги, погашення заборгованості по платежам в бюджет і позабюдж. фонди.

Розрахункові операції здійсн. у відповідності з діючим законодавством України, порядком який встановлено НБУ. Розрахунки можуть здійсн. у готівковій та без гот. формі. При чому без гот. форма переважає.

Порядок розрахунків в без гот. формі регламентується відповідною інструкцією, якою передбачено, якою передбачено, що розрахунки здійсн. нац.. та іноз. валютою шляхом перерахування без гот. коштів з використанням банківських інструментів.

Перед тим як здійснити реалізацію продукції або надання послуг покупцям і замовникам, п-ва укладають між ними угоди в яких обов’язково обумовлюється і зазначається форма без гот. розрахунків.

Наявність дебіторської заборгованості є свідчення вилучання коштів з обігу п-ва.

Безнадійна дебіторськазаборгованість- поточна дебіторська заборгованість,щодо якої існує впевненість проїїнеповернення боржником або за якою минув строк позивної давності. Дебітори - юридичні та фізичні особи,які внаслідокминулих подійзаборгувалипідприємствупевнісуми грошових коштів,їх еквівалентів або інших активів. Дебіторська заборгованість-сумазаборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Довгострокова дебіторськазаборгованість - сума дебіторської заборгованості,яка не виникає входінормальногоопераційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Поточна дебіторськазаборгованість - сума дебіторської заборгованості,яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу. Сумнівнийборг-поточнадебіторська заборгованість, щодо якоїіснуєневпевненістьїї погашення боржником.  Чистареалізаційнавартістьдебіторськоїзаборгованості - сумапоточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівнихборгів. Визнання та оцінка дебіторської заборгованості  5. Дебіторська заборгованість визнається активом,якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума. 6.Поточнадебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи,послугивизнаєтьсяактивом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісноювартістю.Уразівідстроченняплатежу за продукцію, товари,роботи,послугизутвореннямвідцьогорізниціміж справедливоювартістюдебіторської заборгованості та номінальною сумоюгрошовихкоштівта/абоїхеквівалентів, що підлягають отриманнюзапродукцію,товари,роботи,послуги, така різниця визнаєтьсядебіторськоюзаборгованістюза нарахованими доходами (процентами)уперіодіїїнарахування. 7.Поточнадебіторськазаборгованість,якаєфінансовим активом (крім придбаної заборгованості тазаборгованості, призначеноїдляпродажу),включаєтьсядопідсумкубалансу за чистою реалізаційною вартістю. Для визначення чистої реалізаційної вартостінадату балансу обчислюється величина резерву сумнівних боргів. 8. Величинарезервусумнівних боргів визначається заодним із методів: - застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості; - застосування коефіцієнта сумнівності. Заметодомзастосування абсолютної суми сумнівної заборгованостівеличинарезерву визначається на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів. Заметодомзастосуваннякоефіцієнтасумнівностівеличина резерву розраховується множенням сумизалишкудебіторської заборгованості на початок періоду на коефіцієнт сумнівності. Коефіцієнт сумнівності може розраховуватися такими способами: - визначення питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході; - класифікаціїдебіторської заборгованості за строками непогашення; - визначеннясередньоїпитомої ваги списаної протягом періоду дебіторськоїзаборгованості у сумі дебіторської заборгованості на початок відповідного періоду за попередні 3-5 років. Визначенана основі класифікації дебіторської заборгованості величинасумнівнихборгівнадатубалансустановитьзалишок резерву сумнівних боргів на ту саму дату. Залишок резерву сумнівних боргів на дату балансу не може бути більшим, ніж сума дебіторської заборгованості на ту саму дату. 9.Класифікаціядебіторськоїзаборгованостіза продукцію, товари,роботи,послугиздійснюєтьсягрупуваннямдебіторської заборгованості за строкамиїїнепогашенняізвстановленням коефіцієнтасумнівностідля кожної групи. Коефіцієнт сумнівності встановлюєтьсяпідприємством, виходячи з фактичної суми безнадійної дебіторської заборгованостізапопереднізвітні періоди. Коефіцієнт сумнівності, як правило, зростаєзі збільшенням строків непогашеннядебіторськоїзаборгованості. Величинарезервусумнівнихборгів визначається як сума добутків поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послугивідповідноїгрупи та коефіцієнта сумнівності відповідної групи (прикладвизначеннявеличинирезервусумнівнихборгів наведеновдодаткудо цього Положення (стандарту).  10. Нарахуваннясумирезервусумнівнихборгівза звітний період відображається у звіті про фінансовірезультатиускладі інших операційних витрат. 11.Виключеннябезнадійноїдебіторськоїзаборгованостіз активівздійснюєтьсязодночаснимзменшеннямвеличини резерву сумнівнихборгів.У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованістьза продукцію,товари,роботи,послуги списується з активів на інші операційні витрати. Сума відшкодування раніше списаної безнадійної дебіторськоїзаборгованості включається до складу інших операційнихдоходів. Поточна дебіторськазаборгованість,щодоякоїстворення резервусумнівнихборгівнепередбачено,уразівизнання її безнадійноюсписуєтьсязбалансу з відображенням у складі інших операційнихвитрат. 12.Частинадовгострокової дебіторської заборгованості, яка підлягаєпогашеннюпротягомдванадцятимісяців з дати балансу, відображаєтьсянатусамудатув складі поточної дебіторської заборгованості.  Довгострокова дебіторськазаборгованість,наяку нараховуються проценти, відображаєтьсявбалансізаїхньою теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від видузаборгованостітаумовїї погашення. 

  1. Облік розрахунків з покупцями і замовниками

Всі с/г п-ва, незалежно від форм власності метою яких є одержання прибутку, пов*язані зі збутом власної продукції або надання послуг.

Тим п-вам, яким реалізується продукція або надаються послуги, називаються покупцями і замовниками(пк/зм).

Відносини між с/г п-вами і їх пк/зм будуються на договірній основі. В договорі відображаються права і обов*язки сторін, терміни поставок,ціна за продукції,форма розрахунків, термін оплати, а також санкції за невиконання умов договору.

Первинними документами якими оформлюється відпуск продукції покупцям та нарахування заборгованості за неї є:

1)Товарно-транспортна накладна

2)Податкова накладна.

3)Рахунок-фактура

4)Приймальна квитанція.

В тому випадку коли розрахунки між п-вами здійснюються готівкою,то сума таких операцій не повинна перевищувати за один день 10 тис. грн..

При погашенні заборгованості покупців шляхом безготівкових перерахувань коштів використовують – платіжне доручення, а при внесенні готівки – прибутковий касовий ордер(ПКО).

Для обліку розрахунків з пк/зм планом рахунків передбачено рахунок №36, на якому узагальнюється інформація про наявність та зміни заборгованості в результаті відвантаження продукції, виконання робіт, надання послуг.

за призначенням і структурою – основний активний, за економічним змістом – рахунок обліку коштів, розрахунків та інших активів.

На цьому рахунку не обліковується заборгованість пк/зм забезпечена векселем.

По відношенню до балансу рахунок №36 активний. По Дт відображається наявність та збільшення ДЗ, яка складається з реалізаційної вартості продукції та сум непрямих податків, які входять до її вартості і підлягають перерахуванню в бюджет. По Кт рахунок 36 відображає погашення або списання ДЗ.

Відпущено в реалізацію покупцям:

90 27 – продукція с/г виробництва

90 26 – готова продукція

90 28 – товари

90 234 – послуги допоміжних виробництв

90 16(21) – довгост.(поточні) біологічні активи

36 70 – нарах. заборг. покупцям за реаліз. Їм продукцію

70 64 – відображена сума ПДВ по реаліз. покупцям продукції

36 71 – нараховані доходи за операційну оренду активів покупцям

71 64 – відображена сума ПДВ по опер. оренді активів покупцям

31 36 – одержані кошти від пк/зм

30 36 – одержано готівку від покупців і замовників

34 36 – одрж. короткостроковий вексель від пк/зм

  1. 36 – списана заборгованість пк/зм за рахунок резерву сумнівних боргів