Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

27. Первинний синтетичний та аналітичний облік основних засобів

Будь-яка господарська операція, пов’язана з надходженням, переміщенням чи вибуттям О.З. має бути оформлена відповідним первинним документом.

Для оприбуткування ОЗ використовують такі документи: Акт приймання-передачі ОЗ; Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих та модернізованих об’єктів; Акт приймання БН і передачі їх в експлуатацію.

Акт приймання-передачі ОЗ складається в 1примірнику на кожний окремий об’єкт приймальною комісією, яка призначається наказом керівника п-ва. Після оформлення акту, він разом із доданою технічною документацією передається в бухгалтерію п-ва, підписується гол. бухгалтером і затверджується керівником п-ва. При оформленні внутрішнього переміщення та безоплатної передачі О.З. акт оформляється в 2 примірниках працівником підрозділу здавальника. При передачі О.З. ін. П-ву за плату акт складається в 3 примірниках : 1- додається до звіту матеріально відповідальної особи, яка передає об’єкт, 2- в бухгалтерію для нарахування оплати, 3- особі ін. П-ва, що приймає О.З.

Акт приймання-здачі реконструйованих і відремонтованих об’єктів застосовується для оформлення приймання-здачі О.З. з ремонту, реконструкції. Цей документ складається в 1 примірнику, підписується керівництвом структурного підрозділу, що приймає О.З., та працівником структурного підрозділу, де виконувався ремонт чи реконструкція. Після цього акт здається в бухгалтерію, де підписується гол. бухгалтером і затверджується керівником п-ва. Якщо роботи по реконструкції виконувались стороннім п-вом, то акт складається в 2 примірниках.

Для вибуття ОЗ використовують такі документи: Акт на списання ОЗ; : Акт на списання автотранспортних засобів; : Акт на вибракування тварин з основного стада; : Акт на списання БН.

Акт на списання ОЗ застосовують для оформлення вибуття ОЗ. Акт складається в 2 примірниках, 1-передається в бухгалтерію, а 2 залишається у МВО.

Акт на списання автотранспортних засобів застосовують для оформлення списання з балансу п-ва автомобілів при їх ліквідації.

Придбання ОЗ:

1.15-63 отримано основні засоби за договором постачання

2.641-63 відображено суму ПДВ, яка включена до вартості меблів

3. 63-31 проведено оплату за договором постачання

4. 15-63 зарахування ОЗ до об'єктів основних засобів

Вибуття ОЗ:

1.377-742 відображено дохід від продажу основних засобів

2.742-64 відображена сума податкових зобов'язань з ПДВ

3.131-10,11 списаний знос основних засобів

4.286-10,11 списана залишкова вартість основних засобів

28. Поняття, методи нарахування та облік амортизації необоротних активів (на)

Амортизація-систематичний розподіл в-ті, яка амортизується, НА протягом строку їх корисного використання.

В-ть яка амортизується-первісна в-ть або переоцінена за вирахуванням їх ліквідаційної в-ті.

Ліквідаційна в-ть-сума коштів або в-ть ін. активів, яку п-во очікує отримати від реаліз. НА після закінчення строку їх корисного використання, за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем.

Методи нарахування амортизації:

1.Метод прямолінійного списання в-ті об’єкта передбачає нарах-ня амортизації протягом строку його експлуатації. Сума амортизаційних відрахувань = амортизована в-ть (первісна–ліквідаційна) : на к-ть звітних періодів експлуатації об’єкта. Норма амортизації є постійною.

2.Метод зменшення залишкової в-ті передбачає визначення річної суми амортизації=залишкова в-ть на початок звітного року (або первісна в-ть на дату початку нарах-ня амортизації) * річну норму амортизації. Річна норма амортизації (у %) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня к-ті років корисного використання об’єкта з результата ділення ліквідаційної в-ті об’єкта на його первісну в-ть.

3.Метод прискореного зменшення залишкової в-ті передбачає визначення річної суми амортизації= залишкова в-ть на початок звітного року (або первісна в-ть на дату початку нарах-ня амортизації) * річну норму амортизації, яка обчислюється зі строку корисного використання об’єкта і подвоюється.

4.Кумулятивний метод передбачає визначення річної суми амортизації= в-ть яка амортизується*кумулятивний коефіцієнт. Кумулятивний коефіцієнт= к-ть років, що залишаються до кінця очікуваного строку використання об’єкта ОЗ : суму числа років його корисного використання.

5.Виробничий метод нарах-ня амортизації передбачає визначення суми амортизації = фактичний місячний обсяг прод-ї * вир-чу ставку амортизації. Вона = в-ть, яка амортизується : загальний обсяг прод-ї, який п-во очікує виробити із використання об’єкта ОЗ.