Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

48. Облік джерел фінансування майбутніх витрат і платежів.

Для узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням п-тва резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів, призначено рахунок 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів"

На субр.471 ведеться облік руху та залишку коштів на оплату відпусток. Сума визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої з/п і %, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду о/п.

На субр 472 облік коштів для реалізації програми пенсійного забезпечення. Резерв на додаткове пенсійне забезпечення ведеться на п-вах, які за рахунок коштів персоналу та доходів п-тва створюють резерв для додаткового пенсійного забезпечення. 

На субр 473 ведеться облік руху залишків коштів, зарезервованих для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції, на проведення ремонту предметів прокату.

За Кт 477 - нарахування забезпечення на матеріальне заохочення працівників, зокрема на винагороди, допомоги, премії. За Дт 477 сума нарахованої працівникам нагороди, допомоги, премії тощо відображається.

За Дт 478 - використання створеного забезпечення на роботи з демонтажу, переміщення об'єкта ОЗ. За Кт 478 - створення за розрахунком забезпечення на демонтаж, переміщення об'єкта основних засобів та приведення земельної ділянки, на якій він розташований, у стан, придатний для подальшого використання.

49. Допоміжні виробництва виконують роботи і надають послуги рослинництву, тваринництву, промисловим виробництвам, обслуговуючим господарствам, будівництву та іншим підприємствам і особам. До них належать: ремонтно-механічні майстерні, автомобільний і гужовий транспорт, електро-, водо- і газопостачання, холодильні прилади.

Облік витрат і виконаних робіт допоміжних виробництв забезпечує контроль:

- за виконанням госпрозрахункових завдань за кожним допоміжним виробництвом;

- за правильним і економічно обґрунтованим відображенням величини витрат за їх статтями та елементами;

- за точним списанням виконаних робіт і послуг за об'єктами споживачів;

- за своєчасним і точним поданням необхідних даних для обчислення фактичної собівартості одиниці робіт і послуг кожного допоміжного виробництва;

- за правильним списанням калькуляційних різниць між плановою і фактичною собівартістю робіт і послуг.

Облік витрат, виконаних робіт і послуг ведуть на субрахунку 234 "Допоміжні виробництва". За дебетом субрахунка відображують як прямі витрати, безпосередньо пов'язані з виконанням робіт і наданням послуг, так і непрямі, пов'язані з організацією і управлінням допоміжними виробництвами. За кредитом рахунка відображують вартість продукції, виробів, виконаних робіт і наданих послуг.

Залежно від видів допоміжних виробництв субрахунок 234 "Допоміжні виробництва" має такі субрахунки другого порядку: 2341 "Ремонтні виробництва", 2342 "Автомобільний транспорт", 2343 "Енергетичні виробництва (господарства)", 2344 "Водопостачання", 2345 "Гужовий транспорт".