Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

13.Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками.

С/г п-ва вступають в економічні відносини з постачальниками і підрядниками з приводу придбання ТМЦ, необхідних для здійснення процесу виробництва і виконання робіт.

Більшість розрахунків здійснюються в безготівковій формі. Однією з важливих задач бух. обліку розрахункових операцій є доведення до мінімуму простроченої заборгованості при розрахунках з постачальниками і підрядниками, забезпечення контролю за виконанням договірних зобов’язань. Одержання ТМЦ у постачальників супроводжується оформленням таких документів: Дорученням (оформлюється на нашому п-ві на ім’я представника нашого п-ва, який буде одержувати ТМЦ, його дані паспорта, найменування постачальника, вид ТМЦ і їх кількість, термін дії доручення 15 днів з моменту оформлення. Після одержання ТМЦ представник п-ва має відзвітувати перед бухгалтерією за дорученням. Доручення підписується керівником п-ва, скріплюється печаткою.)рахунком-фактурою, ТТН, видатковою накладною, податковою накладною. При відносинах п-ва з підрядниками оформлюються такі документи: договір-підряда, акт про виконані роботи. При капітальному будівництві оформлюються: договір-підряда, внутрішньо-побутовий список, календар-графік виконання робіт, графік пред’явлення технічної документації, довідка про незавершене будівництво, довідка про обсяг робіт.

Узагальнення інформації здійснюється на рахунку 63, по Кт - наявність і збільшення заборгованості за ТМЦ, виконані роботи, послуги, по Дт – погашення чи списання заборгованості. Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться в Реєстрі операцій за розрахунками із постачальниками та підрядниками № 3.3 с.-г. та Журналі-ордері № З В с.-г.

20,22,21,152/63- Придбані виробничі запаси, МШП, ПБА, ОЗ у постачальників.

151/63- виконано підрядною організацією роботи по кап. будівництву

64/63- Сума ПДВ по ТМЦ, роботам, послугам

63/31- перераховано постачальникам заборгованість з поточного рахунку

63/313,60,50,30- погашена заборгованість за рахунок акредитиву, короткостр., довгостр. позики банку, готівкою

63/371- при розрахунках врахована сума сплаченого раніше авансу

63/717- списана Кт заборгованість перед постачальниками, за якою минув термін позивної давності.

14. Облік розрахунків за податками і платежами.

Податок – обов'язковий безумовний платіж до бюджету відповідного рівня, що стягується з платників податку відповідно до податкового кодексу України.

Платниками ФСГП можуть бути с/г товаровиробники, у яких частка с/г товаро-виробництва за попередній податковий рік не менше 75%. Об'єктом оподаткування ФСГП є площа с/г угідь, що перебувають у власності п-ва. Базою є нормативна грошова оцінка

с/г угідь. Розмір ставок за один га с/г угідь залежить від категорії чи типу земель, їх розташування і становить:

- рілля, сіножаті, пасовища – 0,15%

- рілля, сіножаті, пасовища у гірських зонах та поліських територіях – 0,09%

- багаторічні насадження – 0,09%

- багаторічні насадження у гірських зонах та поліських територіях – 0,03%

- землі водного фонду – 0,45%

- рілля, сіножаті, пасовища, що спеціалізуються на виробництві продукції закритого ґрунту – 1%.

Базовим періодом є календарний рік. Сплата податку проводиться щомісяця протягом 30 днів у розмірі 1/3 суми податку за кварталом: 1-10%, 2-10%, 3-50%, 4-30% . Платники ФСГП не сплачують такі податки: податок на прибуток п-ств, земельний податок, збір за спеціальне використання води, збір за впровадження деяких видів діяльності.

Платником ПДВ є будь-яка особа:

1. що здійснює господарську діяльність і реєструється як платник податку.

2. що зареєстрована чи підлягає реєстрації як платник податку

3. що ввозить товар на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню.

Податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів.

Датою виникнення ПЗ є: дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника, дата відвантаження товарів.

Податковий кредит - сума витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товаріву резидентів -фізичнихабоюридичних осібна суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

Датою виникнення ПК є: дата списання коштів з рахунку платника, дата отримання платником податку товарів чи послуг.

Ставка ПДВ 17% та 0%. Платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю на його вимогу оформлену податкову накладну. Вона складається у двох примірниках у день виникнення ПЗ продавця.

Звітним податковим періодом є календарний місяць, а іноді квартал. З ПДВ п-вом подається податкова декларація за базовий період протягом 20 днів.

Планом рахунків передбачено рахунок 64. За Кт – наявність заборгованості і нарахування податків до бюджету, за Дт – відшкодування податків з бюджету, їх сплата. Існують такі субрахунки 641 – розрахунки за податками, 642 – розрахунки за платежами, 643 – ПЗ, 644 – ПК. Для обліку розрахунків з бюджетом використовують Журнал-ордер №ЗГ с.-г.

70/641-Нараховано ПДВ за реалізацію продукції

91/641-Нараховано ФСГП

661/641-Утримано із з/п ПДФО

641/63-Відображено ПДВ по ТМЦ придбаним у постачальників

641/644-Відображена сума ПК по оплаченим авансам

643/641-Відображена сума ПК по одержаним авансам

641/311- погашена сума заборгованості за податками