Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи ФР.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
91.26 Кб
Скачать

1.Режим праці і відпочинку при сколіотичній хворобі.

Режим праці та відпочинку - це встановлювані для кожного виду робіт порядок чергування періодів роботи і відпочинку та їх тривалість. Раціональний режим - таке співвідношення і зміст періодів роботи і відпочинку, при яких висока продуктивність праці сполучається з високою і стійкою працездатністю людини без ознак надмірного втоми протягом тривалого часу. Таке чергування періодів праці та відпочинку дотримується в різні відрізки часу: протягом робочої зміни, доби, тижня, року відповідно до режиму роботи підприємства.

2. Фізична реабілітація при дисплазії кульшового суглоба

Вроджений вивих стегна є найпоширенішою деформацією опорно-рухового апарата. Коли говорять про частоту цієї патології, то мають на увазі не тільки сформова­ний вивих стегнової кістки, а так звану дісплазію кульшових суглобів, на фоні якої з розвитком дитини формується вивих. Дисплазія (недорозвиток) кульшового суглоба — це вада розвитку, яка поширюється на всі компоненти суглоба: кульшову западину, головку стегнової кістки з навколиш­німи м'язами, зв'язками, капсулою, і полягає в їх недорозвитку. Дисплазія куль­шових суглобів зустрічається частіше, ніж вроджений вивих стегна Співвідношення за статевою ознакою: дисплазія серед дівчаток спостерігається в 5-6 разів частіше, ніж серед хлопчиків. Для визначення усіх форм недорозвитку кульшових суглобів у першому і навіть в другому півріччі життя доцільно застосовувати узагальнюючий термін «дисплазія», яку для правильного вибору методики лікування розділили на три ступені: дисплазія І ступеня — дисплазія (передвивих) у вузькому розумінні цього слова; дисплазія II ступеня — підвивих; дисплазія III ступеня — вивих. Якщо діти народжуються з розтягнутою капсулою кульшового суглоба і в них спостерігається вивихування і наступне легке вправлення головки у западину (симптом зісковзування), то такий стан називають передвивихом.

Лікувальну гімнастику розпочинають виконувати одразу після встановлення діагнозу і поєднують з масажем. Для усунення контрактури привідних м'язів стегна, і приближення головок стегнових кісток до кульшових западин, виконують такі вправи: дитина лежить на спині, ноги зігнуті в колінних та кульшових суглобах, долоні здійснуючого гімнастику розміщені на колінних суглобах дитини, велики пальці — на присередній поверхні стегон дитини, решта — на бічній. Повільно, плавно, без надмірних зусиль, щоб не викликати болю, а, відповідно, і напруження м'язів та негативізму дитини, коліна дитини наближують до живота, потім круговими рухами розводи сторони до площини, паралельної площині пеленального столика, а потім ніжки повертають в зворотне положення і випрямляють. Наступна вправа — при зігнутих і розведених ногах здійснюють ротаційні рухи стегон в положенні деякого стискання їх по осі для наближення головок до западин (долоні матері лежать на колінах дитини і сила їх тиску спрямована одна до одної). Ці рухи виконують 6-7 разів (сеансів) на добу при кожному пеленанні дитини, по 15-20 вправ на один сеанс.

Методика масажу наступна. Спочатку дитину вкладають на спину і виконують погладжуючий масаж рук, ніг, живота. Далі викладають дитину на живіт з розведеними ногами і виконують масаж задньої та бічної поверхонь ніг: погладжування, розтирання, потім почергове відведення зігнутих ніг дитини в сторони (як при повзанні) з фіксуванням таза. Потім масажують спину та поперекову ділянку (погладжування і розтирання), сідниці (погладжування, розтирання, тонізуючі прийоми — пощипування, пальцевий душ), ділянку кульшового суглоба (кругове погладжування, розтирання) і задньо-бічної поверхні ніг. Після цього знову повторюють почергове відведення зігнутих ніг дитини в сторони (як при повзанні) з фіксуванням таза. Далі варто зробити масаж передньо-бічної поверхні ніг: погладжування, розтирання в поєднанні з прийомами розслаблення привідних м'язів стегна — згинання ніг дитини в колінних і кульшових суглобах і м'яке, пластичне розведення стегон. При цьому зав­жди потрібно пам'ятати, що, розводячи стегна, не слід допускати різких рухів, щоб не викликати болю при рефлекторному скороченні привідних м'язів стегна і негативної реакції дитини на процедуру. Потім виконують внутрішню ротацію стегна: однією рукою треба зафіксувати кульшовий суглоб, а долонею іншої руки м'яко обхопити коліно дитини і, злегка надавлюючи на нього, поступово зробити поворот стегна по його осі досередини (цією вправою досягається м'який тиск голівки стегнової кісти на (суглобову (кульшову) западину). Потім масаж стоп: розтирання, розминання. Далі виконують рефлекторні вправи для стоп. Для тренування опорної функції стоп рекомендуються вправи в положенні дитини лежачи на животі і спині з використанням м’яча, при цьому опора для стоп створюється рукою або м'ячем. Процедура закінчу­ється масажем грудної клітки.