Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи ФР.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
91.26 Кб
Скачать

2.Методи реабілітації при гінекологічних захворюваннях.

3.Методи реабілітації при ортопедичних захворюваннях.

4.Методи реабілітації при психічних розладах.

Основнi методики використовуються у першу чергу при неврастенії розом iз загальнозмiцнюючим лiкуванням. При властивих неврастенiї головних болях i безсоннi показана гiпнотерапiя, при психогеннiй iмпотенцiї i фригiдностi — роз’яснювальнi бесiди, самонавiювання з АТ i сеанси гiпносугестiї, при iпохондричному синдромі — рацiональна психотерапiя, АТ i продовжений гiпноз. При неврозi нав’язливих станiв показана рацiональна психотерапiя, мета якої — запевнити хворого у необгрунтованостi його страху i навчити системи самонавiювання за однiєю з релаксацiйних методик АТ. Симптоми «розумової жуйки», агорафобiї i клаустрофобiї, кардiофобiї, канцерофобiї, так як i багато iнших нав’язливих розладiв, краще за все пiддаються аутогенному лiкувальному впливовi. Також, всупереч категоричним запереченням психоаналiтикiв, ефективна i сугестiя..

Особливе мiсце належить психотерапiї у системi лiкувальних заходiв, здiйснюваних у санаторно-курортних установах. Поєднання гелiотерапiї, бальнеотерапiї i таласотерапiї iз іншими методами фiзiотерапiї i механотерапiї, лiкувальної гiмнастики, лiкуванням мiнеральними водами створює умови для ефективного застосування психотерапiї, яка у свою чергу пiдвищує дiю перерахованих методiв. Необхiдно поєднувати психотерапiю iз психогiгiєною i психопрофiлактикою. При цьому особливого значення набувають профiлактичнi заходи, мета яких не допустити переростання субклiнiчних нервово-психiчних порушень у клiнiчно виражену патологiю..

5.Методи реабілітації при хворобах лор органів

Масаж

1. Фізіологічний вплив розминання та вібрації на організм та загальні методичні вказівки.

Розминання - це основний масажний прийом, у виконанні він вважається найскладнішим. Розминанню надають дуже велике значення. У загальній схемі виконання масажу розминання займає 60-75 відсотків загального часу виконання масажу.

Розминання полягає в стисканні, захоплюванні, сдвиганні, розтиранні, здавлюванні, підведенні, перетиранні, віджиманні

Види розминання: не переривчасте, переривчасте

Додаткові прийоми розминання: щипцеподібне, зміщення, накочування, стискання, розтягування, посмикування, натискання, гребенеподібне, валяння.

Вібрація - це передача коливальних рухів ділянці тіла, які робляться рівномірно, але з різною амплітудою і швидкістю. Вібрація надає різноманітний вплив на глибоко розташовані кістки, нерви, тканини. Рухи рук масажиста при вібрації повинні бути безболісними, м'якими і ніжними. Вібрація викликає відповідні реакції по типу вісцеро-вісцеральних, моторновісцеральних і шкіровісцеральних рефлексів.

Вібрацію виконують:долонною поверхнею, кулаком, дистальними фалангами одного пальця, великого і вказівного, великого і інших пальців.

Види вібрації:непереривчаста (лабільна і стабільна), переривчаста.

Рекомендації з виконання прийомів масажу

Масаж потрібно починати з погладжування, завдяки якому за рахунок приємних відчуттів відбувається розслаблення мускулатури. Після погладжування виконують розтирання і вижимання, потім - розминання і вібрація. Між усіма прийомами масажу робиться погладжування, яким і закінчується сама процедура масажу.

При проведенні процедури масажу необхідно чергувати всі прийоми, не роблячи між ними перерв, один прийом повинен плавно переходити в інший. Також не варто масажувати лімфатичні вузли.

Починати масаж потрібно ніжно і м'яко, потім поступово посилювати прийоми, а в кінці процедури знову повторювати розслаблюючі, м'які прийоми. Кількість повторення тих чи інших масажних прийомів залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та інших факторів (стан здоров'я, вік і т. п.). Деякі прийоми масажу потрібно повторювати до 4-5 разів, а інші - набагато рідше.

Основні масажні прийоми

Дозування і сила масажу мають величезне значення. Неритмічні, квапливі, безсистемні і грубі рухи, а також надмірна тривалість виконання масажу можуть викликати навіть больові відчуття, перезбудження нервової системи, роздратування кори головного мозку і судорожні скорочення м'язів. Такий масаж може принести тільки шкоду.

Необхідно також пам'ятати, що всі масажні рухи повинні бути спрямовані в бік найближчих лімфатичних вузлів по ходу лімфатичних шляхів.

Не варто також починати масаж раптово і закінчувати різкими рухами. Перші сеанси масажу не повинні бути занадто інтенсивними та тривалими, м'язам потрібна спеціальна підготовка до інтенсивного впливу. М'язи пацієнта повинні бути при цьому максимально розслаблені. Важливо уважно фіксувати виникаючі відчуття у пацієнта і періодично міняти силу тиску пальців на тіло.

Дозування і сила масажу мають величезне значення. Неритмічні, квапливі, безсистемні і грубі рухи, а також надмірна тривалість виконання масажу можуть викликати навіть больові відчуття, перезбудження нервової системи, роздратування кори головного мозку і судорожні скорочення м'язів. Такий масаж може принести тільки шкоду.

Необхідно також пам'ятати, що всі масажні рухи повинні бути спрямовані в бік найближчих лімфатичних вузлів по ходу лімфатичних шляхів.