Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи ФР.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
91.26 Кб
Скачать

1. Методи фізіотерапії в реабілітації неврологічних хворих: види, лікувальна дія.

Завданнями призначення фізіопроцедур являются:

-підвищення адаптаційно-трофічних функцій симпатичної нервової системи.

-поліпшення обміну речовин

-надання знеболюючого і розсмоктувальної дії.

-попередження прогресування дегенеративного процесу.

-попередження атрофії м'язів.

Перераховані завдання фізіотерапії виконуються за допомогою природних і преформірованних факторів як окремо, так і в комплексі. Правильність вибора фактора базується на механізмі дії кожного з них.

Гальванізація - лікування постійним струмом низької напруги (до 80 В)

Викликає ефекти:

МІСЦЕВИЙ (специфічний):

Виражається в гіперемії шкіри, посилення крово - і лімфообіг, процесів діффузіі і тканинного обміну, підвищення проникності стінок судин, прискорення процессов розсмоктування продуктів тканинного обміну, зниження больової чувствітельності.

ЗАГАЛЬНИЙ (неспецифічний) проявляється у стимуляції трофічної функції нервової сістеми з відповідними функціонально-динамічними зрушеннями всіх органів і сістем організму.

інтерференцтерапія - лікування струмами низької частоти , що утворюються в глубіне тканин за рахунок накладення (інтерференції) двох синусоїдальних форм токов середньої частоти, які підводяться до шкірним покривом за допомогою двох пар незавісімих електродів від двох незалежних генераторів.

УЛЬТРАЗВУКОВА ТЕРАПІЯ - заснована на використанні механічних коливань упругой середовища з частотою, що лежить вище межі чутності людським вухом (понад 16 Гц). Ультразвукові коливання проникають на глибину 4 - 6 см. Механіческіе коливання передаються клітинам і тканинам у формі мікромасаж за рахунок кавітаціонного ефекту. В області впливу рефлекторно розширюються судини, в ніх посилюється кровотік, підвищується інтенсивність біохімічних і обмінних процессов, місцева температура. Значно підвищується лімфо-кровообіг в тканях, прискорюються процеси регенерації, розсмоктуються набряки, інфільтрати, екссудати, крововиливи. Відбувається більш ніжне рубцювання або розсмоктування рубцовой тканини. При введенні за допомогою ультразвуку лікарської речовини достігается більший знеболюючий і протизапальний ефект

світлотерапії - лікування деформуючого остеоартрозу з допомогою електромагнітних коливань оптичного діапазону (світла), що включає інфракрасное, видиме, ультрафіолетове випромінювання та лазерне випромінювання.

Інфрачервоне випромінювання - це спектр електромагнітного випромінювання з довжиною волни від 400 нм до 760 нм. Частіше використовується довжина хвилі від 2 мкм до 760 нм. Ці лучі поглинаються на глибині до 1 см. Довші ІЧ - промені проникають на 2-3 см.

Видиме світло (ВІ) - це спектр електромагнітних коливань довжиною волни від 760 до 400 нм, дуже близько по біологічній дії до інфрачервоного ізлученію. Лікування видимим спектром випромінювання отримало назву хромотерапії.

Лазеротерапія у фототерапії варто дещо відособлено по відношенню до другім спектрам фотоізлученій. Лазерне випромінювання відрізняється від ІК і ВІ свойствамі світлового потоку в оптичній прозорою середовищі:

Теплолікування

Застосовуються практично всі види теплоносіїв: грязі, сапропелі, парафін, озокерит, глина і т.д. Пелоїди мають високу теплоемкостью і малу теплопровідність. Нагріті пелоїди, накладені на тіло, медленно віддають тепло, що обумовлює їх легку переносимість. Механічне воздействіе обумовлено тиском маси і тертям частинок про шкіру, хімічна действіе обумовлено наявністю газів, органічних і мінеральних речовин. У основе механізму дії теплоносіїв надається значення не тепловому, а хіміческому фактору.

Разом з тим, теплової фактор підсилює хімічна вплив і викликає загальні реакціі організму

ВОДОЛІКУВАННЯ - при деформуючому остеоартрозі засноване на поєднанні раздраженій термічного, хімічного, механічного факторів.

В результаті покращується крово - лімфообіг у тканинах, посилюється їх трофіка, знижується м'язовий тонус зменшується біль, створюються сприятливі умови. Температура води використовується індиферентна (34 - 35 С) або тепла (36 - 37 С). Під впливом термічного подразнення в організм посилюються обмінні процеси, збільшується швидкість течії біохіміческіх реакцій, мікроциркуляція.