Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Тема 5. Облік товарно-матеріальних запасів

План

  1. Системи обліку товарно-матеріальних запасів.

  2. Методи оцінки товарно-матеріальних запасів.

  3. Оцінка та відображення товарно-матеріальних запасів у фінансовій звітності

(балансі).

1. Системи обліку товарно-матеріальних запасів

Питання змісту, оцінки, подання в балансі та розкриття облікової політики щодо запасів регулює Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку № 2 «Запаси».

Товарно-матеріальними запасами вважають: товари, що були куплені підприємством і зберігаються на складі з метою їх подальшої реалізації; готову продукцію, напівфабрикати та незавер­шене виробництво; різні матеріали, що зберігаються на складі й призначені для переробки в процесі виробництва або забезпечення виробничого процесу.

У фінансовому обліку зарубіжних країн застосовують дві системи (методи) обліку складських запасів:

  1. система постійного обліку запасів;

  2. система періодичного обліку запасів.

За системи постійного обліку запасів облік руху матеріалів, товарів та інших запасів ведуть безпосередньо на рахунку «Складські запаси» за їх видами — упродовж звітного періоду. Рахунок «Складські запаси» є синтетичним, або рахунком першого порядку. У плані рахунків бухгалтерського обліку, наприклад, Франції передбачено до нього такі рахунки другого порядку: «Сировина», «Інші матеріали», «Незавершене виробниц­тво щодо послуг», «Продукція», «Товари». Кожний з них має ще рахунки третього порядку.

Надходження запасів від постачальника відображають на рахунках таким записом:

Д «Складські запаси» (За видами) К«Розрахунки з постачальниками»

Відпуск запасів на виробництво чи реалізацію:

Д «Незавершене виробництво»

Д «Накладні загальновиробничі витрати»

Д «Собівартість реалізованих товарів» К «Складські запаси» (За їх видами)

На кожну звітну дату залишки складських запасів визначають на рахунках складських запасів. Системним порядком, тобто на підставі інформації рахунків, визначають і суму витрачених матеріалів (запасів). За цього методу на картках ведуть аналітичний облік руху матеріалів (запасів) упродовж звітного періоду. Одну картку відкривають на кожний вид матеріалів. Цей метод забезпечує ширшу інформацію про наявність і рух матеріальних цінностей за кількістю й вартістю. Залишок за рахунком «Складські записи» йде в баланс, а витрати місяця з рахунку «Собівартість реалізованих товарів» — у звіт про прибутки.

За системою періодичного обліку докладний облік матеріаль­них запасів упродовж звітного періоду на рахунку «Складські запаси» не ведеться. Відображається тільки початковий залишок (на початок звітного періоду), який був визначений наприкінці минулого звітного періоду під час інвентаризації.

Надходження складських запасів відображають на рахунку «Витрати на купівлю», який є рахунком елементів витрат.

Наприклад, за звітній період зроблено закупівель товарів на суму 45 600 дол.:

Д «Витрати на закупівлю (Товарів)» К «Рахунки до сплати (Постачальники)» 45 600

Завдання полягає в тому, щоб на кінець звітного періоду визначити залишок невикористаних матеріалів (чи товарів) на складі й вартість використаних (списаних) запасів.

Для цього наприкінці звітного періоду (місяця, кварталу чи року) проводять інвентаризацію запасів на складі та оцінюють залишок одним з прийнятих на підприємстві методів (див. пункт 2 теми).

У нашому прикладі залишок товарів на складі на кінець звітного періоду становить 18 000 дол., а початковий — 11 400 дол.

Суму витрачених товарів (запасів) визначають за формулою:

Витрачені записи (товари) = Залишок на початок періоду + + Закупівлі (витрати на закупівлі) – Залишок запасів на кінець періоду

У нашому прикладі:

Собівартість витрачених товарів = 11 400 + 45 600 – 18 000 = 39 000 (дол.).

У системі рахунків бухгалтерського обліку (США) результати інвентаризації залишків складських запасів відображають так:

1) списують залишок складських запасів (за їх видами — товари, матеріали тощо) на початок звітного періоду — 11 400 дол.:

Д«Фінансові результати звітного періоду» К«Складські запаси» 11 400

Цією проводкою початковий залишок запасів віднесено на витрати підприємства (безпосередньо на рахунок «Фінансові результати»);

2) відображає залишок запасів (за їх видами) на кінець звітного періоду. Залишок, виявлений під час інвентаризації:

Д «Складські запаси (За видами)» К «Фінансові результати звітного періоду» 18 000

Цим запасом сума матеріальних витрат звітного періоду змен­шується на величину невикористаних запасів. За умови автоматизації обліку більшого поширення набула система постійного обліку запасів (США). У західноєвропей­ських країнах у фінансовому обліку частіше застосовують систему періодичного обліку запасів. Система постійного обліку ведеться в управлінському обліку. Трохи інакше відображають залишки запасів на складі наприкін­ці звітного періоду в західноєвропейських країнах. У плані рахун­ків введено рахунки «Зміна залишкових запасів» — для матеріалів і товарів, а також для готової продукції та незавершеного виробницт­ва. Перший рахунок розміщують у класі рахунків витрат за елементами, а другий — у класі рахунків доходів за їх видами. Наприкінці звітного періоду залишки запасів відображають так:

1) списують початковий залишок запасів:

Д «Зміна залишків запасів (Товарів)» К «Складські запаси (Товари)» 11 400

2) відображають кінцевий залишок товарів, виявлений наприкінці звітного періоду під час інвентаризації:

Д «Складські запаси» К «Зміна залишків запасів (Товарів)» 18 000

Сальдо рахунку «Зміна залишків запасів» переносять на рахунок «Фінансові результати звітного періоду». У нашому прикладі сальдо кредитове (18 000 – 11 400 = 6600):

Д «Зміна залишків запасів (Товарів)» К «Фінансові результати звітного періоду» 6600

Сальдо дебетове: Д«Фінансові результати звітного періоду» К «Зміна залишків запасів»

У звіті про прибутки зміну залишків матеріалів і товарів показують серед елементів витрат зі знаком «+» (дебетове сальдо) або «–» (кредитове сальдо).