Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

2. Галузі психодіагностики. Зв’язок психодіагностики з іншими науками.

Особливості сучасної психодіагностики, можливості щодо розв’язання завдань соціальної практики визначаються станом її розвитку.

Психодіагностика — і теоретична дисципліна,і сфера практичної діяльності пси¬холога. Як теоретична дисципліна, загальна психодіагностика розглядає закономірності постановки валідних і на-литих діагностичних суджень, правила «діагностичних умовиводів», за допомогою яких здійснюється перехід від ознак чи індикаторів певнного психічного, структурного процесу до констатації наявності цих змінних.

Як теоретична дисципліна, психодіагностика тісно пов҆ язана з

відповідними предметними галузями психологічної науки. Змінна, що виявляється для психодіагностики, повинна мати теоретичний смисл у відповідній галузі і практичну значимість для розв ҆язання

тієї чи іншої прикладної задачі.

Зв’язок психодіагностики, з одного боку, і теоретично-експери- ментальної психології, з іншого, має двосторонній характер. Психодіагностика в цілому - не тільки втілення понять відповідних дисциплін в конкретних методиках, але і спосіб перевірки правдивості теоретико-психологічних побудов (наприклад: якщо ми говоримо, що мотивація у всіх людей різна, то повинні бути методики, які б діагностували це).

Загальна психодіагностика переважно пов’язана із загальною, соціальною та диференційною психологією, часткова психодіагнос­тика пов’язана з такими галузями, як медична, вікова, консульта­тивна, військова і т.ін.

Психологія відповідної предметної галузі складає одну із складо­вих частин психодіагностики, складовою її частиною є диференційна психометрика - наука, яка обґрунтовує і розробляє вимірювальні діагностичні методи.

Третя основа психодіагностики - практичні сфери застосу­вання психологічного знання, які висувають психодіагностичні за­дачі і обґрунтовують виділення комплексних, інтегральних змінних, які виступають об’єктами психодіагностики (наприклад: таке ком­плексне поняття, як «стресостійкість», наукова психологія виражає через систему базисних психологічних понять таких як потреба, мотиви, вміння, установки).

Таким чином, теоретична психодіагностика задається пере­рахуванням трьох галузей психологічного знання:

  • предметною галуззю психології, що вивчає дані явища;

  • психометрикою — наукою про вимір індивідуальних відмінно­стей в змінних, що діагностуються;

  • практикою використання психологічного знання.

Практична психодіагностика відноситься до теоретичної так само, як інженерна до експлуатації техніки, її розробки і конструювання. Практична психодіагностика передбачає сукупність правил засто­сування психодіагностичних інструментів, заснованих на знаннях властивостей змінних, що вимірюються, і вимірюючих інструментів, на знанні етичних і професійних норм психодіагностичної роботи. Так, практик-психодіагност повинен розуміти і вміти кваліфікува­ти умови проведення дослідження і враховувати їх при зіставленні індивідуальних даних з нормативами.

Психодіагностика, як практична галузь знань, покликана ство­рювати такі засоби дослідження, які необхідні для вирішення пи­тань соціальної практики.