Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

30. Основні параметри тестової норми. Правила

формування вибірки стандартизації.

  • Вибіркастандартизації повинна складатися з респондентів на яких орієнтований даний тест,

тобто якщо створюваний тест орієнтований на дітей (напр. Текст Векслера ШТРР). То і стандартизація повинна відбуватися на дітях заданого віку;

  • вибірка стандартизації повинна бути репрезентативною, тобто бути зменшеною моделлю генеральної сукупності по таких параметрах як вік, стать, професія, національність тощо.

Кількість досліджуваних (N) повинно бути достатньо велике. Адже передбачається що ми поширюємо дану норму на решти всіх осіб з аналогічними соціально-демографічними характеристиками – на генеральну сукупність.

Для того що визначити норми , дослідник повинен провести тест на цієї виборці стандартизації і отримати результати.

Отже, основними параметрами , які має тестова норма, являється виборча середня (М) і середньоквадратичне відхилення (Ơ).

Тоді нормою вважається діапазон значень

(ơ - М+ ơ)

Але , для того щоб такі результати вважалися нормою, група на якої проводився тест , повина бути сформованою певним чином.

Існують правила формування такої групи досліджуваних, яка має назву вибірка стандартизації – це вибірка , на якої встановлюється норма.

31. Стандартні (похідні) показникі.

В керівництві до тесту пожна зустріти вираження норми не у вигляді сирих балів (первинних показників), а у вигляді стандартних (похідних) показників.

Переклад в стандартні (похідні) показники робиться для того, щоб результати, отримані по різних тестах, можна було порівняти між собою.

Сирі значення по різних тестах не можна порівнювати між собою унаслідок того, що тести мають різну внутрішню будову.

Наприклад IQ, отриманий за допомогою теста Векслера не можна порівнювати з IQ , отриманим за допомогою тестаАмхтауера або Равена, оскільки ці тести досліджують різні особливості інтелекту і IQ, як сумарний показник по субтестах складається з показників різних по будові і змісту субтестів.

Нормами до тесту, що виражені у вигляді стандартних (похідних) показників являються Т-бали,стени , стандартні IQ, стани тощо. Вони є результатами стандартизації (лінійного перетворення масштабу шкали у вигляд.ю зручний для практичного використання).

Так , для шкали Т-балів М=50; ơ = 10;

Для шкали IQ М=100; ơ = 15 (шкала Векслера)

32. Квантільна стандартизація.

Ще одним дуже зручним найефективнішим методом описання груп даних є квантільна стандартизація ,- за допомогою якої проводиться інтерпретація в вигляді полярних характеристик особистості, інтелекту групової поведінки тощо.

Квантіль- точка на числовій шкалі, яка поділяє сукупність тестових оцінок на групи з відповідними пропорціями в кожній з них.

Квантіль – це загальне поняття( –процентіль – дециль- квінтель – квартіль – його приклади або різновиди)

КвантільQ – поділяє сукупність даних на 4 рівні частини

Квінтель К – поділяє сукупність на 5 частин

Дециль D – на 10 частин

Процентіль Р – на 100 частин

Норми інтелекту

140 –дуже високий; 120-140- високий; 110-120 –вище середнього

90- 110 –середній ; 80-90 – нижче норми ; 70-80 –легке слабоумство

50-70 – дебільність ; 20-50 – імбецильність ; 0-20 - ідіотія