Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

51. Діагностика особистості. Факторні методики. Поняття про l-,q-,t-данні. Опитувальник Кеттела.

Основними методами діагностики особистості є особистісні опитувальники. Це цілий клас психодіагностичних методик, які призначені для визначення вираженості у людини певних особистісних особливостей. Опитувальники можуть бути у вигляді анкет чи тестів, складених згідно з тематикою. Це самі широко використовувані методи вимірювання особистісних якостей, що володіють всіма атрибутами ефективних тестів: Діскрімінатівность, надійністю і стандартизованность.

Кожна з методик являє собою стандартизовану анкету. Вона складається з набору пропозицій, зі змістом яких випробовуваний може погодитися або висловити свою незгоду. Питання побудовані так, щоб в ході відповіді на них випробовуваний повідомляв про свої типових формах поведінки в різних ситуаціях, про своє самопочуття, оцінював себе з різних позицій, розкривав особливості своїх взаємовідносин з навколишнім світом.

Особистісні опитувальники

Їх завжди створюють на базі однієї або відразу декількох шкал установок. Питання групують так, щоб відповіді дозволяли оцінити окрема властивість або стан людини. Ці згруповані запитання (шкали) розрізняються по найменуванню цікавить властивості особистості (шкали лідерства, тривожності, агресивності і т.д.). Дані, отримані після опитування, переводяться за допомогою спеціальних статистичних процедур у бали, зображувані зазвичай у вигляді графіка.

Сьогодні існує величезна кількість опитувальників різних типів - залежно від конкретної теорії особистості. Одні комплексні - призначені для одночасної оцінки декількох сторін особистості, інші ж спрямовані на вивчення лише окремих властивостей характеру. У багатьох анкетах виявлення рис особистості заснована на різних техніках факторного аналізу. Основний недолік таких опитувальників в тому, що випробовувані іноді можуть відповідати, враховуючи вимоги ситуації опитування. Так людина вільно чи мимоволі може спотворювати повідомляються про себе відомості.

Проективні методики

Це особливий тестовий матеріал, застосовуваний для дослідження в цілому особистості або тільки її окремих сторін. В основі дії подібних методик лежить механізм самопроекцію. Він був вперше виявлений Зигмундом Фрейдом і описаний як присвоювання своїх бажань і почуттів об'єкту, що знаходиться у поза. Така проекція носить підсвідомий характер і виконує захисні функції, видаляючи протиріччя між істинними прагненнями людини і прийнятими в суспільстві соціальними нормами.

До основних особливостей проективних методик відносяться:

  • неоднозначність стимульного матеріалу або інструкції;

  • відсутність видимої оцінки з боку експериментатора, неможливість оцінити свої відповіді як «правильні» і «неправильні»;

  • спрямованість на незбиране вивчення особистості.

Крім зазначених переваг, проектні методики мають і свої об'єктивні мінуси. У числі перших - недостатня стандартизованность даних досліджень. Якість інтерпретації методики залежить лише від професіоналізму психодиагноста. Сумнів також викликає і надійність інформації, таким чином отриманої. Проективні методики не орієнтовані на кількісну оцінку, тобто вони показують відхилення від норми, але не саму величину цього відхилення. Для підвищення достовірності результатів краще поєднувати даний метод із звичайним тестовим. Тоді будуть отримані більш чіткі і коректні дані.

Об'єктивні методики

Особистісні тести - методи психодіагностики, за допомогою яких вимірюються сторони особистості: відносини, установки, цінності, мотиваційні, емоційні та міжособистісні особливості поведінки. Основне призначення особистісних тестів - визначати вираженість мотивації, емоцій, інтересів і відносин людини, а також особливостей його поведінки в нестандартних ситуаціях.

До особистісним тестів ставляться тести на темперамент, характер, мотивацію, емоції. Також сюди включені тести здібностей і ціннісних орієнтацій. З іншого боку виділяються комплексні особистісні тести. Вони здатні дати різнобічну оцінку особистості або окремих особистісних властивостей. Також є ще приватні особистісні тести, які оцінюють окремі риси особистості, емоції, мотиви і цінності.