Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

38. Рекомендації при розробці тестових норм.

При розробці норм рекомендується враховувати наступне:

  1. Норми встановлюються при розробці:

  • Нового тесту

  • При адаптації і редагуванні існуючого

  • При використанні тесту на вибірці, яка відмінна від стандартної по істотним для результатів тестування характеристикам ( професії, освіти, тощо)

2)Вибірка стандартизації при розробці норм повинна бути добре збалансованою за складом і чисельністтю підгруп, що її складають.

Наприклад: розробляючи загальнодержавні норми для діагностики рівня розвитку якого небуть інтелектуального уміння, кількість досліджуваних різного віку, статі, рівня освіти, міських і сільських жителів тощо, повинна бути пропорційною їх кількості в генеральній сукупності.

  1. Всі відхилення від встановленої процедури нормування тестових результатів повинні спеціально обговорюватисяз керівництвах до тесту (відхилення в процедурі стандартизації, в підборі досліджуваних, в їхній чисельності.)

39. Дії при побудові тестових норм.

При побудові тестових норм психолог повинен провести наступні дії:

  • Сформулювати стандартизовану вибірку з тієї популяції, на якій передбачається застосовувати тест.

Провести на кожному досліджуваному вибірки тест в стислі терміни (щоб усунути розкид, викликаний зовнішніми подіями, що відбулися за час обстеження).

  • Провести угрупування «сирих» балів з урахуванням вибраного інтервалу квантування.

  • Побудувати розподіл частот тестових балів ( для заданих інтервалів) у вигляді таблиці.

  • Провести розрахунок середнього і стандартного відхилення.

  • Провести перевірку нормальності закону розподілу частот тестових балів (наприклад за допомогою критеріюКолмогорова або інших потужних критеріїв).

  • Якщо розподіл не підпорядковується нормальному закону, провести процентільну нормалізацію з перекладом у вибрану стандартну шкалу.

  • Перевірити однорідність розподілу по відношенню до варіювання заданої ознаки популяції ( стать, професія тощо) за допомогою критерію Колмогорова.

  • Побудувати таблиці тестових норм (для кожного інтервалу «сирого» балу).

Психолог при побудові тестових норм повинен проаналізувати розподіл тестових балів, побудувати тестові норми і перевірити їх репрезентативність. Ця діяльність відбувається у такій послідовності:

1) формування вибірки стандартизації (випадкової чи стратифікованої з будь-якого параметра) з тієї популяції, на якій передбачається застосовувати тест. Тестування кожного досліджуваного у стислий термін (щоб усунути іррелевантний розмах, спричинений зовнішніми подіями, які відбулися під час обстеження);

3) побудова розподілу частот тестових балів (для заданих інтервалів рівнозначності), складання таблиць та відповідних графіків гістограми і кумуляти;

4) обчислення середнього і стандартного відхилень, а також асиметрії та ексцесу (за допомогою комп'ютера); перевірка гіпотези про значущість асиметрії й ексцесу; порівняння результатів перевірки з візуальним аналізом кривих розподілу;

5) перевірка нормальності одного з розподілів за допомогою критерію Колмогорова, який дає змогу визначити, чи підкоряються два емпіричні розподіли одному закону або чи підкоряється отриманий розподіл очікуваній моделі (при п < 200 за допомогою більш потужних критеріїв); процентильна нормалізація з перекладом у стандартну шкалу; лінійна стандартизація і порівняння її результатів (з точністю до цілих значень стандартних балів);6) перевірка однорідності розподілу стосовно варіювання заданої популяційної ознаки (стать, професія тощо) за допомогою критерію Колмогорова; побудова у сполучених координатах графіків гістограми і кумуляти для повної і часткової вибірки. Зафіксувавши значущі відмінності, вибірку поділяють на різнорідні під вибірки;7) побудова таблиці процентильних і нормалізованих тестових норм (для кожного інтервалу рівнозначності "сирого" бала). За наявності різнорідних підвибірок створюють окремі таблиці для кожної з них;8) визначення критичних точок (верхня і нижня) для довірчих інтервалів (на рівні Р < 0,01) з урахуванням стандартної помилки у визначенні середнього значення;9) аналіз конфігурації отриманих розподілів з урахуванням передбачуваного механізму розв'язання тесту;10) отримання негативних результатів, відсутність стійких норм для шкали із заданим числом градацій (із заданою точністю прогнозу критеріальної діяльності) є підставою для обстеження ширшої вибірки чи відмови від використання тесту.