Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

41. Надійність тесту. Методи визначення надійності тесту.

Надійність - одна із головних психомет­ричних властивостей будь-якої гсиходіагностичної методики.

Надійність - це стійкість тесту, незалеж­ність його результатів від вплиьу можливих

випадкових факторів.

До таких факторів відносяться:

  1. Зовнішні умови тестування (час доби, освітленість, темпера­тура в приміщенні, сторонні звуки).

  2. Динамічні внутрішні фактори (так звана «впрацьованість» — вихід на стабільні результати темпу і швидкості дій п.сля початку тестування, швидкість розвитку стомлення і т.ін.).

Інформаційно-соціальні обставини (різна динаміка встанов­лення контакту з психологом, що проводить тестування; наявність інших людей в приміщенні; наявність попереднього досзіду знайом­ства з даним тестом) та ін.Всі ці фактори зумовлюють появу у кожного обстежуваного не- прогнозованого відхилення тестового балу, який би можна було отримати в ідеальних умовах. Величина цієї помилки виміру вказує на неточність чи ненадійність тестової шкали. Для визначення помилки виміру на практиці використовуються кореляційні методи, що дозволяють визначити надійність через стійкість і узгодженість результатів. Для визначення надійності і помилки виміру використовують наступні формули:

де - дисперсія тестових показників х; £е - помилка виміру.

На практиці для визначення надійності часто використовують кореляційні методи. Найбільш відомий із них метод перетестування (тест-ретест).

де - коефіцієнт кореляції двох рядів значень; х - перше тестування; у ~ повторне тестування не менше ніж через два тижні. Використовуючи отримані дані і підставляючи їх у формулу (1), можна розрахувати коефіцієнт надійності И. Низька кореляція результатів тесту між першим і повторним тестуванням свідчить про те, що тест не володіє достатньою стійкістю і його не можна використовувати як вимірювальний інструмент. Показник надійності К прийнято вважати достатньо високим на рівні 0,95, але в особистісних тестах часто використовують менш надійні тести з показниками 0,8-0,9.

Метод ретестової надійності придатний тільки для психічних властивостей, стабільних у часі, а для психічних станів, установок таким способом не можна визначити надійність.

Коефіцієнт надійності - узагальнений термін. Різні методи оцінювання надійності виходять з різних джерел помилок. Так, на результати рєтєстової надійності (зумовленої шляхом повторного обстеження однієї і тієї ж вибірки обстежуваних) впливає не тільки випадкова варіативність відповідей чи зміна суб єктів у часі, але та-кож розбіжності в поведінці (особливо якщо ретестує інша особа).

Коефіцієнти надійності мають обмежену практичну цінність для користувачів тесту. Стандартна помилка виміру звичайно більш корисна, тому що має відносну незалежність і може бути використа­на для встановлення меж визначеної імовірності бала. Користувачі тесту можуть використовувати коефіцієнт надійності для порівнян­ня тестів, але для інтерпретації тестових балів використовується стандартна помилка виміру.

Для того щоб з’ясувати «справжнє» значення тестового бала ін­дивіда, застосовується формула:

Х (3)

де Хг - емпіричний бал -го обстежуваного; К - надійність тесту; X — середнє значення для тесту.

Так само як інші психометричні показники, надійність тесту ви­значається на конкретних соціальних, професійних і вікових групах і не може довільно поширюватися на інші. Так, надійність тесту, призначеного для добору працівників, перевіряється при тестуванні кандидатів на посаду, а не школярів чи вже працюючих. Якщо вка­зується, що тест придатний для різних вікових груп, варто врахо­вувати дані про надійність для кожного класу чи віку. Корисним є облік стандартних помилок виміру, отриманих у різних групах. У цьому випадку необхідно звертати увагу на середнє значення і дисперсію вибірки, інформацію про її склад (розподіл суб’єктів за віком, статтю, економічним й інтелектуальним рівнем, трудовим ста­тусом чи минулою трудовою діяльністю, місцем проживання).