Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_temi.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Тема: «Основні засоби підприємств»

1. Поняття основних засобів та необхідність їх відтворення

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Основні засоби поділяються на:

  • виробничі основні фонди;

  • невиробничі основні фонди.

Виробничі основні фонди є частиною основних засобів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму. Вартість основних виробничих фондів переноситься на вироблений продукт поступово, частинами, у міру використання.

Невиробничі основні фонди – це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які не використовуються в господарській діяльності, але пере­бувають на балансі підприємства. Вони не бе­руть участі в процесі виробництва і не переносять своєї вартості на вироблений продукт.

Відтворення основних засобів – це процес безперервного їх поновлення. Розрізняють просте та розширене відтворення.

За простого відтворення основних засобів здійснюється заміна окремих зношених частин основних засобів або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто в процесі простого відтворення постійно відновлюється попередня виробнича потужність. Джерелом фінансування заміни зно­шених основних засобів є нарахована сума амортизації.

Розширене відтворення передбачає кількісне та якісне збільшен­ня діючих основних засобів або придбання нових основних засобів, які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування. Джерелом фінансування є використання частини створеного додаткового продукту.

2. Знос і амортизація основних засобів

Знос основних засобів – сума амортизації об'єкта основних засобів з початку його корисного використання.

Розрізняють два види зносу основних засобів:

  • фізичний

  • моральний

Фізичний знос – це поступова втрата основними засобами споживної вартості в процесі експлуатації, тобто суто матеріаль­ний знос їхніх окремих елементів.

Моральний знос – це знос основних засобів унаслідок ство­рення нових, більш прогресивних і економічно ефективних ма­шин та устаткування. Поява досконаліших видів устаткування з підвищеною продуктивністю робить економічно доцільною замі­ну діючих основних засобів іще до їх фізичного зносу.

Сума нарахованого зносу характеризує стан основних засобів. Вирахуванням з первісної (відновлюваної) вартості основних засобів суми зносу визначають залишкову вартість основних засобів.

Зв = Пв – З

Первісна вартість – історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

Амортизація – систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Для обчислення амортизаційних відрахувань згідно податкового методу основні засоби поділяють на такі групи:

Група 1 – будівлі, споруди, їхні структурні компоненти, пе­редавальні пристрої.

Група 2 – автомобільний транспорт та вузли (запасні части­ни) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханіч­ні прилади та інструменти.

Група 3 – робочі машини й устаткування, вимірювальні й ре­гулювальні прилади.

Група 4 – електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечення, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформа­ційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів).

Норми амортизаційних відрахувань на календарний рік (квартал):

Група 1 — 8 % (2%)

Група 2 — 40 % (10%)

Група 3 — 24 % (6%)

Група 4 — 60 % (15%)

За П(С)БО 7 нарахування амортизації може здійснюватись такими методами:

  1. Прямолінійний.

  2. Зменшення залишкової вартості.

  3. Прискореного зменшення залишкової вартості.

  4. Кумулятивний.

  5. Виробничий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]