Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_temi.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

5. Термінологічний словник

Акредитив – це договір, що містить зобов'язання бан­ку-емітента, за яким цей банк з доручення клієнта зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручити іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж. акредитив є борговим зобов'язанням установи, що його від­криває.

Активи – це ресурси, які створюються підприємствами в результаті минулих заходів, використання яких, як очікується призведе до отримання економічної вигоди у майбутньому.

Амортизація – систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками з доручення підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку на рахунки одержувачів коштів.

Вексель – це письмове безумовне зобов'язання, боргова розписка стандартної форми, що дає право її власнику вимагати сплати зазначеної у векселі суми від особи, яка видала вексель, у відповідний строк і у відповідному місці.

Вексельна форма розрахунків – це розрахунки з від­строчкою платежу між кредитором (отримувачем коштів) і бор­жником (платником коштів), які оформлюються векселем.

Виробничі основні фонди – частина основних засобів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму.

Відтворення основних засобів – це процес безперервного їх поновлення. Розрізняють просте та розширене відтворення.

Власні кошти – це кошти підприємств, які постійно знаходяться в їхньому обігу і строк користування ними не встановлений.

Готівкові розрахунки – це платежі підприємств, підприємців і фізичних осіб між собою за різними господарськими операціями у незначних розмірах.

Грошові надходження – це кошти, які надходять на поточні й інші рахунки підприємств у банках та в касу підприємств.

Залучені кошти – це кошти, які не належать підприємству але внаслідок діючої системи розрахунків постійно знаходяться і їх обігу.

Звичайна діяльність – будь-яка діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують або виникають внаслідок здійснення такої діяльності.

Знос основних засобів – сума амортизації об'єкта основних засобів з початку його корисного використання.

Зобов'язання – це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок певних подій і погашення якої, як очікується призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Інвестиційна діяльність – це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, що не є еквівалентами грошових коштів.

Кредитний договір – документ, що укладається між банком і позичальником про взаємні зобов'язання по видачі, використанню й погашенню позик.

Кредитор – суб'єкт кредитних відносин, що одержав у тимчасове користування кошти на умовах повернення, платності, терміновості і цільового використання.

Моральний знос – це знос основних засобів унаслідок ство­рення нових, більш прогресивних і економічно ефективних ма­шин та устаткування.

Надзвичайна діяльність – це подія або операція, яка не входить у звичайну діяльність підприємства та настання котрої не очікується періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Невиробничі основні фонди – це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які не використовуються в господарській діяльності, але пере­бувають на балансі підприємства.

Необоротні активи – це всі активи, які не вважаються оборотними (основні засоби, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інвестиції).

Норма оборотних активів – це відносна або мінімальна величина оборотних активів, що обчислена у встановленому порядку за кожним їх видом, яка необхідна для розрахунку нормативу.

Норматив оборотних активів – це мінімальний розмір власних оборотних активів у грошовому виразі, необхідний підприємству для забезпечення нормально­го, безперервного процесу виробництва, реалізації продукції та розрахун­ків.

Нормування оборотних активів – це процес розрахунку тієї частини оборотних активів (запасів і витрат), що потрібна підприємству для забезпечення нормального, безперервного процесу виробництва, реа­лізації продукції і розрахунків.

Оборотні активи – це кошти та їх еквіваленти (короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції) необмежені у використанні, а також інші активи підприємства (запаси, дебіторська заборгованість), які призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також ін. види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою.

Організація оборотних активів – встановлення на підприємствах необхідного складу та структури оборотних активів, визначення їх потреб та джерел формування, а також контролю за зберіганням і ефективністю їх використання.

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Первісна вартість – історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

Переказний вексель – розрахунковий документ, що містить наказ боржнику (трасату) про сплату у встановлений термін зазначеної суми коштів третій особі.

Платіжна вимога – це розрахунковий документ, що містить вимогу стягувача (або отримувача за договірного спи­сання) до банку, що обслуговує платника, провести без пого­дження з платником перерахування належної суми коштів з ра­хунка платника на рахунок отримувача.

Платіжна вимога-доручення – це комбінований роз­рахунковий документ, який складається з двох частин: вимога підприємства-постачальника до підприємства-покупця сплатити вартість товару, виконаних робіт чи послуг та доручення покупця (платника грошових кош­тів) банку, який його обслуговує, перерахувати належну суму коштів з його рахунка на рахунок постачальника.

Платіжне доручення – розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника банку, котрий його обслу­говує, про списання зі свого рахунка зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача.

Порядок погашення кредиту – це спосіб погашення основної його суми і нарахованих відсотків.

Прибуток – грошовий вираз вартості реалізованого чистого доходу, основна форма грошових накопичень господарюючих суб'єктів, а також сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

Простий вексель – розрахунковий документ, що містить нічим не обумовлену обіцянку векселедавця сплатити безпосередньо своєму кредитору-векселеутримувачу зазначену в ньому суму боргу.

Розрахунки – це система грошових відносин пов'язаних з оплатою товарів, робіт, послуг і використанні інших фінансово-кредитних зобов'язань підприємств, організацій, населення.

Розрахунковий чек – це розрахунковий документ, що містить письмове доручення власника рахунка (чекодавця) банку-емітенту, в якому відкрито його рахунок, про сплату чекодержателю зазначеної в чеку суми коштів.

Склад оборотних коштів – це сукупність окремих елемен­тів оборотних виробничих фондів і фондів обігу.

Структура оборотних коштів – це питома вага вартості окремих статей оборотних виробничих фондів і фондів обігу в загальній сумі оборотних коштів.

Фізичний знос – це поступова втрата основними засобами споживної вартості в процесі експлуатації, тобто суто матеріаль­ний знос їхніх окремих елементів.

Фінанси підприємств – це економічні відносини, пов’язані з рухом грошей, формуванням грошових потоків, розподілом і ви­користанням доходів і грошових фондів суб’єктів господарюван­ня в процесі відтворення.

Фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства.

Фінансова робота – це система економічних заходів по визначенню фінансових ресурсів в обсягах, необхідних для забезпечення виконання планів економічного і соціального розвитку підприємства, здійснення контролю за їх цільовим та ефективним використанням.

Фінансовий стан підприємства – це рівень забезпечення підприємства відповідним обсягом фінансових ресурсів, необхідних для здійснення ефективної господарської діяльності і своєчасних розрахунків за свої­ми зобов'язаннями.

Фінансові результати діяльності підприємства – це економічний підсу­мок виробничої діяльності господарюючих суб'єктів, виражений у ва­ртісній (грошової) формі.

Фінансові ресурси – це власний, позиковий і залучений грошовий капітал, що використовується підприємствами для формування своїх активів і здійснення виробничо-фінансової діяльності з метою одержання відповідного доходу, прибутку.

Чистий прибуток – прибуток підприємства, який залишається після сплати податку на прибуток.

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Господарський кодекс України від 16.01.2003  № 436-IV у редакції від 01.04.2005

  1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

  2. Інструкція "Про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті". Затверджено постановою Правління НБУ від 18 грудня 1998 р. №527. (зі змінами та доповненнями)

  3. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління Національного банку України від 29 березня 2001 р. № 135 (зі змінами та доповненнями)

  4. Інструкція про міжбанківські розрахунки в Україні. Постанова Правління НБУ від 27 грудня 1999 року №621. (зі змінами та доповненнями)

  5. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу устано­вами банків України, затверджена постановою Правління На­ціонального банку України від 19 лютого 2001 р. № 69 (зі змінами та доповненнями)

  6. Інструкція про порядок регулювання та аналіз діяльності ко­мерційних банків. (зі змінами та доповненнями)

  7. Положення "Про операції банків з векселями". Затверджене постановою Правління НБУ від 28 травня 1999 р. №258. (зі змінами та доповненнями)

  8. Положення Нац. банку України "Про кредитування» Затверджене постановою Правління НБУ від 28 вересня 1995р. №246. (зі змінами та доповненнями)

  9. Положення про ведення касових операцій у національній ва­люті в Україні, затверджене постановою Правління Національ­ного банку України від 19 лютого 2001 р. № 72 (зі змінами та доповненнями)

  10. Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операція­ми банків. Постанова Правління НБУ від 6 липня 2000 року №279.(зі змінами та доповненнями)

  11. Азаренкова Г.М., Журавель Т.М., Михайленко P.M. Фінанси підприємств. Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. Київ: Знання-Прес,  2004, 291 с.

  12. Азаренкова Г.М., Журавель Т.М., Михайленко Р.М. Фінанси підприємств Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. — 2-ге вид., випр. і доп. — К.: Знання-Прес, 2006. — 287 с.

  13. Андрійчук В.Г.Економіка аграрних підприємств:Підручник.—Л.:КНЕУ,2002. 624 с.

  14. Бланк И. А.Управление денежными потоками. - К.: Ника-Центр: Эльга, 2002. - 736 с.

  15. Бандурка О.М., Коробов М.Я., Орлов П.І., Петрова К.Я. Фінан­сова діяльність підприємства: Підручник.—К.: Либідь, 2002.— 384 с.

  16. Банківські операції: Підручник/А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пудовхіна та ін.; За ред. д-ра екон. Наук, проф. А.М. Мороза.— К.: КНЕУ, 2000.— 384 с.

  17. Білик М.Д.Управління фінансами державних підприємств.- К.:"Знання"1999.— 312 с.

  18. Василенко В.О. Антикризове управління підприємством.: Навч. посібник.— К: ПУЛ, 2003.—504 с.

  19. Василик О. Д. Теорія фінансів: Підручник. — К.: ПІОС, 2001. - 416с.

  20. Василик О.Д. Державні фінанси України: Навч. посібник.— К.: Вища шк.,2007.—383с.

  21. Василик О.Д. Теорія фінансів. Підручник.— К.: КІОС, 2001.— 416 с.

  22. Власова Н. О., Круглова О. А., Безгінова Л. І. Фінанси підприємств: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2007 – 271 с.

  23. Вахрин П.И. Финансовый практикум.—М.: Дайлков и К°, 2002. — 172 с.

  24. Гриньова В.М., Проскура О.Ю. Гроші і кредит: Навчальний посібник.—X.: ІНЖЕК, 2003.—208 с.

  25. Зарєчнєв А.М. Фінанси. Тести та задачі:Навч. посіб­ник.—К.: ЦУЛ, 2003.— 196 с.

  26. Зятковський І.В. Фінанси підприємств. Навчальний посібник.— К.: Кондор, 2003.—364 с.

  27. Кизим М.О., Забродський В.А., Зінченко В.А., Копчак Ю.С. Оцінка і діагностика фінансової стійкості підприємства:—X.: ІНЖЕК, 2003.— 144с.

  28. Кириленко О.П. Фінанси (Теорія та вітчизняна практика): На­вчальний посібник.—Тернопіль: Астон, 2002.— 212с.

  29. Коласс Б. Управление финансовой деятельностью предприятия: Проблемы, концепции и методы.— М.: Финансы, 2003.— 570 с.

  30. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності під­приємств.— К.: "Знання", 2002.— 295 с.

  31. Коробов. Фінанси промислового підприємства. К..: Либідь, 2004.

  32. Крамаренко Г.О. Фінансовий аналіз і планування.—К.: Центр навчальної літератури, 2003.— 224 с.

  33. Лайко П.А., Ляшенко Ю.І. Фінанси АПК: Навч. пос. — К.: ДІЯ, 2000.— 225 с.

  34. Маккоен Пол и Гох Лео. Пособие по финансам для нефинансовых менеджеров / Пер. с англ. Под ред. О.Б. Максимовой.— Дн-ск: 2002.— 320 с.

  35. Мельник В.А. Ринок цінних паперів. Довідник керівника підприєм­ства. Спеціальний випуск.— К.: А.Л.Д., ВІРА-Р, 1998.— 560 с.

  36. Мельник В.М., Грицаєнко І.А., Івашина О.С. Оподаткування підприємницької діяльності: Навч. посібник.— К.: Кондор, 2005.—160 с.

  37. Моляков. Теорія фінансів підприємств. Навч. Посібник.2003.

  38. Мороз А. Н. Банківські операції: Підручник. — 2-ге вид. — К.: КНЕУ, 2002.

  39. Національний банк і грошово-кредитна політика: Підручник / За ред. д-ра екон. Наук, проф. А.М. Мороза та канд. екон. Наук,доц. М.Ф.Пуховкіної.—К.:КНЕУ, 1999.— 368 с.

  40. Нікбахт Е., Гропеллі А. Фінанси / Пер. з англ. В.Ф. Овсієнка та В.Я. Мусієнка.— К.: Основи, 1993.— 383 с.

  41. Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія): Навч. пос.— К.:КНЕУ, 1999.—164 с.

  42. Орлов. О.О. Планування діяльності промислових підприємств. 2002 р.

  43. Оцінка, аналіз, планування фінансового становища підприємств / За ред. А.В. Чупіса.— Суми: Вид-во "Довкілля", 2001.—404 с.

  44. Павлюк К.В. Фінансові ресурси держави: — К.: "НІОС", 1999.—176с.

  45. Партин Г.О., Завгородній А.Г. Фінанси підприємств: Навч. посібник.—Львів: ЛБІНБУ, 2003.— 265 с.

  46. Петровська І.О., Клиновий Д.В. Фінанси (з елементами статис­тики фінансів). Навчальний посібник.—К.: ЦУЛ, 2002.— 300 с.

  47. Рибіна Л.О. Безготівкові розрахунки.— Суми: "Довкілля", 2002.— 236 с.

  48. Романенко О.Р. Фінанси: Підручник.— К.: Центр Навч. Л-ри, 2003.— 312 с.

  49. Салига С.Я., Дацій Н.В., Несторенко Н.В., Салила К.С. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник.- К.: Центр навчальної літератури, 2006, 274 с. 7.

  50. Слав'юк Р.А. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – К.: Центр навч. літератури, 2004. – 460с.

  51. Савчук В.П. Финансовый менеджмент предприятий: прикладные вопросы с анализом деловых ситуаций.— К.: Максимум, 2001.—600 с.

  52. Слав'юк Р.А. Фінанси підприємств.—К.: ЦУЛ, 2002.—460с.

  53. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємства. Навч. посібник.— К.: "Каравела", 2003.— 432 с.

  54. Терещенко О. Фінансова санація та банкрутство підприємства: навчально-методичний посібник.— К.: КНЕУ, 2000.— 412 с.

  55. Терещенко О.О. Фінансова діяльність суб'єктів господарюван­ня.— К.: КНЕУ, 2003.— 554 с.

  56. Турило, Терещенко, Темченко. Фінанси підприємств. Навч. Посібник.- К.: Фінансова агенція, 2005.

  57. Філімоненко О.С. Фінанси підприємств: Навчальний посібник. - К.: МАУП, 2004. - 328 с.

  58. Філімоненко О.С. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2005. – 400с.

  59. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2000. - 460 с.

  60. Фінанси підприємств. Навч.Пос./За ред. Г.Г.Кірейцева.—К.:ЦУЛ,2002.-268 с.

  61. Фінанси підприємств. Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / Л.Д. Буряк.—К.: КНЕУ, 2003.—165 с.

  62. Фінанси: вишкіл студії. Навчальний посібник / За ред. С.І.Юрія. —Тернопіль: Карт-бланки, 2002.— 357 с.

  63. Фінансовий менеджмент: Навч. пос./Заред. Г.Г. Кірейцева.—К.:ЦУЛ, 2002.— 496 с.

  64. Финансы предприятий. — К.: Европейский ун-т, 2005. — 227с.

  65. Періодичні видання «Економіка України», «Фінанси України», “Бухгалтерський облік і аудит”, “Бухгалтерія”, “Головбух”, “Баланс”, „Вісник податкової служби України”, “Все про бухгалтерський облік”, інш.

  66. ЛІГАБізнесІнформ Українська Мережа ділової інформаціїhttp://www.liga.net

  67. Налоги и бухгалтерский учет http://www.factor.kharkov.com.

  68. Бухгалтер http://www.buhgalter.kharkov.com.

  69. Вісник податкової служби України http://www.visnuk.com.uа

25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]