Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зая.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
97.49 Кб
Скачать

25. Механізм держави.

Механізмом держави, як правило, вважається система органів державної влади (апарат держави) та інших основних інститутів держави. До механізму держави, поряд з органами державної влади, належать також громадянство, територія (територіальний устрій), бюджетна, грошова і банківська системи, Збройні Сили та інші військові формування держави, державні символи тощо.

Таке розуміння механізму держави взагалі і української держави зокрема не викликає заперечення. Варто лише додатково наголосити на системності підходу до цього явища.

Механізм держави — це система органів і організацій та інших інститутів держави, які складають її організаційну основу: організаційно-політичну, організаційно-економічну та інші.

До організаційно-політичної основи держави, тобто до її політичного механізму належать насамперед: органи державної влади, територія держави, Збройні Сили та інші державні військові формування, державні символи, столиця держави.

26. Апарат держави. Органи держави та їх системи

Механізм держави. Апарат держави. Орган держави. Інститут держави. Принципи організації та діяльності державного апарату Механізм держави — цілісна ієрархічна система державних органів, що здійснюють державну владу, а також установ, підприємств, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави. Ознаки механізму держави: 1) це ієрархічна система, тобто система, побудована на засадах субординації та координації. Політико-організаційну основу системи складають органи держави, територія держави, збройні сили та інші державні військові формування, державні символи, столиця держави; 2) це цілісна система внутрішньо організованих елементів, яка має єдині принципи побудови і єдині завдання та цілі діяльності. Кожний із суб'єктів механізму держави як його системний елемент є органічно обумовленим усіма іншими його елементами і функціонуванням системи в цілому; 3) це система, яка має чітку структуру з певними зв'язками між її елементами. Первинними елементами є державні органи. Як механізм годинника складається з різних елементів, так і механізм держави, будучи єдиним, містить у собі органи, блоки, підсистеми і навіть самостійні гілки влади: законодавчу, виконавчу, судову. В цій розчленованості просліджується ієрархія: різні державні органи, їх блоки, підсистеми посідають неоднакове місце у державному механізмі, але усі разом повинні діяти злагоджено і без збоїв. Так, одну з підсистем держави утворюють вищі органи держави: представницькі, виконавчі, глава держави. Інша підсистема — місцевого рівня: Ради та їх виконкоми, державні адміністрації та їх глави. Особливою підсистемою є судова, а також правоохоронні органи: прокуратура, міліція, органи служби безпеки та ін.; 4) це система, яка має єдину бюджетну, грошову, банківську системи, державну власність, котрі становлять Ті організаційно-економічну основу; 5) це взаємодіюча, динамічна і реально працююча система, за допомогою якої функціонує держава, здійснюється управління суспільством (по суті, механізм держави створюється для виконання її функцій).

27. Співвідношення механізму апарату та органів влади

 Механізм держави і державний апарат: співвідношення понять. Орган держави, державний орган, орган державної влади: співвідношення понять  Реалізація існуючих державних функцій дозволяє здійснювати управління суспільством. Безпосереднє управління суспільством крім держави здійснюється низкою організацій, що володіють спеціальною чи загальною компетенцією. Можна виділити три групи організацій, що входять у політичну систему:  1) організації, для яких боротьба за політичну владу є основним завданням;  2) організації, чиї основні завдання не політичні, а в кого статутні документи містять політичні цілі;  3) організації, статутні документи яких не передбачають політичних цілей.  Реалізація функцій держави передбачає, що основні напрями діяльності держави здійснюють або компетентні органи державної влади, або недержавні, але делеговані державою органи. Перші здійснюють такі функції держави, як економічна, політична, функції оборони країни, взаємини з іншими державами та ін Другі здійснюють ідеологічні, екологічні, соціальні та інші функції.  Ми бачимо, що існують органи, що володіють державною владою, і органи, державною владою не володіють, але в той же час вони всі здійснюють функції держави.  У колі сучасних теоретиків існують різні думки на рахунок співвідношення понять «апарат держави» та «механізм держави». У цьому підручнику ми розглянемо точку зору В.В. Лазарева і В.С. Афанасьєва.  Апарат держави - це система державних органів, які мають державною владою і здійснюють функції держави.  Складається державний апарат з:  - Органів законодавчої влади;  - Органів виконавчої влади;  - Органів судової влади;  - Наглядових органів;  - Дипломатичних органів.