Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura_Ukrayini_NMK.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать

Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)

Мета: є закріплення, розширення та поглиблення знань студентів щодо змісту норм законодавства, яке регулює організацію та діяльність адвокатури, активізація їх аналітичної діяльності, вироблення навиків самостійного аналізу та тлумачення законодавства.

Предмет: правове регулювання, призначення, завдання, функції, принципи організації й діяльності адвокатури України, основні види адвокатської діяльності, соціальні права адвоката та його помічника, структура й органів адвокатського самоврядування, відповідальність адвоката та підстави припинення адвокатської діяльності; загальні засади відносин адвокатури з органами юстиції та державного управління, інші питання організації адвокатської діяльності в Україні.

Змістовий модуль 1:

Змістовий модуль 2:

Змістовий модуль 3:

Форма підсумкового контролюзалік.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни «Адвокатура України»

Пояснювальна записка до навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна дисципліни «Адвокатура України» розроблена з урахуванням того, що студенти засвоїли основні положення нормативних навчальних дисциплін: «Теорія держави та права», «Конституційне право», «Судові та правоохоронні органи України», «Господарське право», «Цивільне право». Вона передбачає вивчення питань, що стосуються організації діяльності адвокатури в Україні.

Загальний обсяг навчального часу для вивчення дисципліни «Адвокатура України» у навчальних планах підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» становить 108 академічних годин.

Одним з основних обов’язків нашої держави є забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Цьому сприяє діяльність адвокатури України, основні напрями діяльності якої зазначені в ст. 59 Конституції України: «Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у суді та інших державних органах в Україні діє адвокатура».

Метою дисципліни «Адвокатура України» є закріплення, розширення та поглиблення знань студентів щодо змісту норм законодавства, яке регулює організацію та діяльність адвокатури, активізація їх аналітичної діяльності, вироблення навиків самостійного аналізу та тлумачення законодавства.

Адвокатура як важливий інструмент демократії повністю відповідає вимогам спеціального правового інституту громадянського суспільства. Без існування інституту адвокатури просто неможливі створення правової держави, забезпечення гарантій захисту прав людини.

Засвоєння дисципліни «Адвокатура України» дозволить більш глибоко усвідомити завдання, які поставлені перед вітчизняною адвокатурою, види, форми, гарантії адвокатської діяльності, правовий статус адвоката та органів адвокатського самоврядування; сприятиме зміцненню законності і правопорядку у всіх сферах суспільного життя, забезпеченню прав і законних інтересів як фізичних так і юридичних осіб.

Діяльність адвокатури пов’язана з діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів України. Саме тому дана дисципліна має взаємозв’язок з такими дисциплінами як: «Кримінальний процес», «Судові та правоохоронні органи України», «Цивільний процес» тощо.

Завданням навчальної дисципліни «Адвокатура України» є: засвоєння теоретичних основ сутності та змісту адвокатської діяльності, а також категоріального апарату, який використовується при викладанні дисципліни (адвокатура України, адвокат, адвокатська діяльність, захист, представництво, договір про надання правової допомоги тощо.); розширення кола знань про завдання сучасної адвокатури, види та форми адвокатської діяльності, що передбачені законодавством і застосовуються на практиці; ознайомлення з правовим та організаційним забезпеченням адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань; з’ясування студентами основних соціальних прав адвоката та його помічника, процедури дисциплінарного провадження щодо адвокатів та підстав припинення адвокатської діяльності; визначення структури й повноважень органів адвокатського самоврядування; з’ясування загальних засад відносин адвокатури з органами юстиції та державного управління.

Засвоєння студентами цих положень повинно відбуватись з врахуванням новацій, які містить Закон України від 05.07.12 р. «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.12 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]