Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція т. 1 БЖД (2013 р.).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
186.88 Кб
Скачать

3. Людина в системі „людина – життєве середовище”.

Фізіологічна надійність людини– це її здатність протистояти любій небезпеці в будь яких екстремальних умовах. (Тобто, це самозахист людини від небезпек).

Будь яка діяльність людини супроводжується двома компонентами

  • Фізіологічним – робота її м’язової системи, її сила, витривалість, правильність направлення її рухів, а також розвиток її зору, слуху, нюху і т.д.

  • Психічнимїї пам’ять, мислення, емоції, вольові зусилля, тощо.

Взаємозв’язок цих компонентів і становить основу самозахисту людини від небезпек.

Так, дитина, після народження, зовсім не захищена. У неї не розвинена ні м’язова система, ні зір, ні слух, ні мислення. Тому вона потребує особливої уваги і піклування.

Але з роками у неї міцнішають м’язи, підвищується витривалість, поліпшується зір і слух, тренується пам’ять і т.д. Саме це і є механізм її самозахисту, який вивчається такою наукою як психофізіологія людини.

Ця наука вивчає зміни функціонального стану людини, і в залежності від її трудової діяльності рекомендує для неї раціональні режими праці і відпочинку, та визначає певні норми до її безпосередньої безпеки.

Це пов’язано з тим, що людина, для поліпшення свого життя, розробила високоефективні і потужні знаряддя праці і побутової техніки, які також становлять для неї потенційну загрозу. Але статистика свідчить, що головну небезпеку в діяльності людини утворюють не знаряддя праці, і не техніка, а вона сама. Тому повстає питання, чому все ж таки людина, яка наділена інстинктом самозбереження, сама стає винуватцем своїх травм і сама підвищує ризик небезпеки?

Відповідь на це питання дає аналіз людського фактору в проблемі безпеки, який виділяє три основні причини зростання ризику небезпек.

Основні причини зростання ризику небезпек:

Перша причина – це прогресування темпу зростання небезпек над темпом розвитку самозбереження людини.

Так, сучасна людина стала більш розумнішою, але в той же час у неї погіршилися деякі фізичні властивості, а саме:

  • Поліпшення трудової діяльності людини за рахунок використання техніки значно послабило її м’язову систему та витривалість (В колишні часи люди розраховували лише на свою власну силу та витривалість, і тому вони постійно тренували себе в подоланні значних відстаней та у витримуванні значних перевантажень А нині навіть молодь може годинами чекати на зупинці автобуса щоб не пройти самостійно і 500 м.)

  • Екологічний стан довкілля і шкідливі виробничі фактори занизили у сучасної людини гостроту зору і слуху (деякі діти навіть з народження потребують окуляри та слухачки);

  • З розвитком знарядь праці розширився і діапазон впливу людини на довкілля, що провокує зворотну реакцію у вигляді виникнення небезпечних природних явищ які негативно впливають на життєдіяльність людини.

Саме це і занижує реакцію людини на можливу небезпеку. При цьому, у відповідь на активну діяльність людини зросла і сила протидії оточуючого середовища, на яку сучасна людина реагує більш кволо.

Таким чином, з розвитком науково-технічного прогресу зростає з небаченою швидкістю і небезпека травматизму, так як розвиток інстинкту самозбереження людини значно відстає від темпу зростання небезпек.

Тобто, першу причину зростання небезпеки можна пояснити так:

Розробляючи нові машини і устаткування, людина перш за все вимагає від них більшої потужності і ефективності, а наслідки такої діяльності та безпека роботи на цих машинах, удосконалюються в процесі їх експлуатації.

Друга причина – це зростання ціни помилки.

Коли людина робила помилку на примітивних знаряддях праці, то розплата за неї не була занадто велика. Вона могла подряпатися колючою рослиною, опустити собі на ногу камінь, впасти з дерева, тощо. А помилки сучасної людини обходяться їй набагато дорожче. Нині люди частіше гинуть від струму високої напруги, травмуються під ударами потужних пресів, падають з висоти багатоповерхових будинків, і падають не на м’яку землю чи траву, а на асфальт і бетон, що усугубляє їх травму, і т.д.

Тобто, другу причину зростання небезпеки можна пояснити так:

Помилки людини при роботі на колишніх примітивних знаряддях праці призводили до незначних ушкоджень, а нині помилки в роботі на потужній техніці можуть привести до тяжких травм, і навіть до смертельних наслідків.

Третя причина – це адаптація людини до небезпеки.

Так, для сучасної людини техніка стала повсякденним засобом обходу, а також джерелом утіхи, об’єктом мотивації, та фактором престижу. При цьому люди інколи забувають, що техніка є ще й джерелом підвищеної небезпеки.

А постійна взаємодія людини з такою технікою і не інформованість її про масовий характер нещасних випадків, веде до того, що людина нехтує небезпекою і адаптується до неї, та часто-густо заради маленької вигоди навмисно іде на порушення правил безпеки.

Тобто, третю причину зростання небезпеки можна пояснити так: Людина в повсякденній діяльності звиклася до сучасного технічного прогресу і нехтує небезпекою, яка в даний час загрожує їй з усіх сторін.

Таким чином існує три основних причини зростання небезпеки, а саме:

  • Прогресування темпу росту небезпеки над розвитком людського інстинкту самозбереження;

  • Зростання ціни помилки в нинішніх умовах;

  • Адаптація людини до небезпек.

Але при цьому необхідно відмітити, що головним винуватцем виникнення небезпеки залишається все-ж таки людина.Тому, в питаннях безпеки життєдіяльності особливу увагу необхідно уділятилюдському фактору.