Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Actualni_Problemy_Cywil_Prawa_1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Тема 6.

Проблеми здійснення та захисту цивільних прав

У науковій літературі під здійсненням суб’єктивного цивільного права розуміють добровільне вчинення уповноваженою особою відповід­них дій, спрямованих на використання можливостей, закладених у суб’єктивному праві, для задоволення потреб та інтересів носія цього права.

В той самий час надаючи носію суб’єктивного цивільного права можливість вільного і на власний розсуд здійснення належного йому права, необхідно розуміти, що теке здійснення має певні межі. Пи здійсеня своїх прав особа не повинна шкодити іншим. Тобто не завдати шкоди інтересам інших осіб або суспільству. Зловживанням цивільним правом визнається шикана – здійснення уповноваженою особою цивільного права з метою заподіяти шкоду іншій особі.

Суб’єктивні цивільні права у разі їх порушення підлягають захисту. Захист суб’єктивного цивільного права може здійснюватися як безпосередньо носієм порушеного права, так і уповноваженими державними органами, посадовими особами, громадськими організаціями та іншими особами.

Ключові терміни та поняття до теми: здійснення прав, охорона та захист прав, зловживання правом, самозахист, відшкодування збитків, реальні збитки, упущена вигода, моральна шкода.

Тема 7.

Правочини і їх значення у виникненні зміні та припиненні цивільних правовідносин

В межах теми необхідно дати визначення поняття правочину як дії особи, яка спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та цивільних обов'язків. Необхідно розкрити умови дійсності правочину і наслідки їх порушення. Висвітити підстави, процедуру та правові наслідки визнання правочину недійсними.

Необхідно звернути уваги на правилах щодо укладення правочинів у відповідній формі: усній чи письмові (простій або нотаріальній), шляхом здійснення конклюдентних дій і наслідків порушення встановлених вимог.

Важливим є аналіз класифікації правочинів на окремі види: односторонні, дво- та багатосторонні; каузальні та абстрактні; консенсуальні та реальні та інші.

Ключові терміни та поняття до теми: правочин, односторонній правочин, договір, відплатний і безвідплатний правочин, консенсуальний і реальний правочин, каузальний і абстрактний правочин, умовнийі безумовний правочин, відкладальна обставина, воля, волевиявлення, юридичний факт, нікчемний правочин, публічний порядок, заперечні (оспорювані) правочини, помилка у правочині, зловмисна домовленість представника однієї сторони з іншою, обман, кабальні умови, двостороння реституція, одностороння реституція

Тема 8.

Особисті немайнові права та проблеми забезпечення їх здійснення.

Ознаками особистих немайнових прав є те, що вони: належать кожній фізичній особі від народження або за законом; не мають економічного змісту; тісно пов'язані з фізичною особою. Більшість особистих немайнових прав є природними правами людини і їх захист відповідно не залежить від наявності того чи іншого нормативного акту.

Особисті немайнові права складаються з таких груп:

  1. забезпечення недоторканності "духовних інтересів" особистості: особиста та сімейна таємниця; недоторканність приватного життя, таємниця листування;

  2. індивідуалізують особистість (фізичну та юридичну осіб): ім'я (найменування), честь, гідність, ділова репутація, авторство, товарний знак:

  3. забезпечують фізичну недоторканність особистості: життя, здоров'я: свободу вибору місця проживання та перебування; свобода пересування: особиста недоторканність.

Ключові терміни та поняття до теми: право на ім'я; право на повагу до гідності та честі; повага до людини, яка померла; право на недоторканність ділової репутації; право на індивідуальність; право на особисте життя та його таємницю; право на інформацію; право на особисті папери; право на таємницю кореспонденції; право на життя; право на усунення небезпеки, яка загрожує життю та здоров'ю; право на охорону здоров'я; право на медичну допомогу; право на інформацію про стан свого здоров'я; право на таємницю про стан здоров'я; права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я; право на свободу; право на особисту недоторканність; право на донорство; право на сім'ю; право на опіку або піклування; право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Змістовний модуль 4. Актуальні проблеми речового права

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]