Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Actualni_Problemy_Cywil_Prawa_1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Тема 9.

Актуальні проблеми речових прав

Право власності та інші речові права складають підгалузь цивільного права – речове право. Вказана підгалузь є невід'ємною частиною цивільного права будь-якої розвинутої держави. В чинному Цивільному кодексі України праву власності та іншим речовим правам присвячена книга третя, в якій врегульовані правовідносини щодо окремих інститутів речового права.

Речове право є різновидом абсолютного права, тобто його власнику (право власності, право господарського відання, право оперативного управління та ін.) протистоять необмежене коло суб'єктів, які зобов'язані не порушувати його права на річ. Цим воно відрізняється від зобов’язального права, де завжди є конкретні суб’єкти – боржник і кредитор.

Об'єктом речового права є індивідуально-визначена річ (майно). Тобто, речі визначені родовими ознаками, а також нематеріальні блага не можуть бути об'єктами речових прав. Крім того, речове право має інші особливості притаманні лише для нього – особливий спосіб захисту, порядок реалізації повноважень уповноваженої особи та інші.

Ключові терміни та поняття до теми: річ, речове право, речі рухомі та нерухомі, речі, обмежені в цивільному обороті та вилучені з цивільного обороту, речі подільні та неподільні, речі, визначені індивідуальними або родовими ознаками, речі споживні та неспоживчі головна річ і приналежність, складні речі, продукція, плоди та доходи, майно, гроші та валютні цінності, цінні папери, підприємство.

Тема 10.

Актуальні проблеми цінних паперів як об’єктів цивільних правовідносин

Цінні папери — це документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов’язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам. Цінні папери поділяються на види за різними кваліфікаційними ознаками. Зокрема виділяють іменні цінні папери, ордерні цінні папери та цінні папери на пред’явника. За формою випуску існують документарні і без документарні цінні папери. Деякі види, зокрема акції можуть існувати лише як без документарні цінні папери. Цінні папери можуть бути об’єктом приватного і публічного обороту.

Ключові терміни та поняття до теми: поняття цінних паперів. Порівняльна характеристика цінних паперів та інших об’єктів цивільних правовідносин. Загальна класифікація цінних паперів. Емісія цінних паперів. Видача цінних паперів. Публічний обіг цінних паперів. Індосамент. Перехід ризиків. Держані органи на фондовому ринку. Реєстратори цінних паперів. Депозитарії цінних паперів. Національний депозитарій цінних паперів. Момент виникнення права власності на цінні папери. Реалізація прав з цінних паперів.

Тема 11.

Актуальні проблеми права інтелектуальної власності

Право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності. Суб'єктами права інтелектуальної власності є творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належить особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності.

Законодавець виділяє особисті немайнові права інтелектуальної власності та майнові права інтелектуальної власності. Належний захист прав на об’єкти інтелектуальної власності є нагальною проблемою для України.

При розгляді основних положень необхідно звернути увагу на строк чинності прав інтелектуальної власності, наслідки порушення права інтелектуальної власності та на захист права інтелектуальної власності.

Об’єкти права інтелектуальної власності можуть належати до об’єктів права промислової власності, чи авторського права та суміжних прав.

Ключові терміни та поняття до теми: авторське право, суміжні права, автор, виконавець, фонограма, відеограма, аудіовізуальний твір, піратство, контрафактна продукція, плагіат, патент, сорти рослин, винахід, корисна модель, товарні знаки.

Змістовний модуль 5. Актуальні проблеми зобов’язального права

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]