Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Actualni_Problemy_Cywil_Prawa_1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Змістовний модуль 3. Терміни та поняття до змістовного модулю 3:

Здійснення прав, охорона та захист прав, зловживання правом, самозахист, відшкодування збитків, реальні збитки, упущена вигода, моральна шкода.

Правочин, односторонній правочин, договір, відплатний і безвідплатний правочин, консенсуальний і реальний правочин, каузальний і абстрактний правочин, умовнийі безумовний правочин, відкладальна обставина, воля, волевиявлення, юридичний факт, нікчемний правочин, публічний порядок, заперечні (оспорювані) правочини, помилка у правочині, зловмисна домовленість представника однієї сторони з іншою, обман, кабальні умови, двостороння реституція, одностороння реституція

Право на ім'я; право на повагу до гідності та честі; повага до людини, яка померла; право на недоторканність ділової репутації; право на індивідуальність; право на особисте життя та його таємницю; право на інформацію; право на особисті папери; право на таємницю кореспонденції; право на життя; право на усунення небезпеки, яка загрожує життю та здоров'ю; право на охорону здоров'я; право на медичну допомогу; право на інформацію про стан свого здоров'я; право на таємницю про стан здоров'я; права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я; право на свободу; право на особисту недоторканність; право на донорство; право на сім'ю; право на опіку або піклування; право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Література: [21, 22, 45, 48, 51,58, 59, 72, 77, 78, 84, 87, 88, 90, 94, 95, 97, 99, 106, 107, 119, 120, 121, 145, 146-149].

Тема 6 . Проблеми здійснення та захисту цивільних прав.

Лекція. Тема 6. Проблеми здійснення та захисту цивільних прав – 2 год.

Тема 6.

Проблеми здійснення та захисту цивільних прав

У науковій літературі під здійсненням суб’єктивного цивільного права розуміють добровільне вчинення уповноваженою особою відповід­них дій, спрямованих на використання можливостей, закладених у суб’єктивному праві, для задоволення потреб та інтересів носія цього права.

В той самий час надаючи носію суб’єктивного цивільного права можливість вільного і на власний розсуд здійснення належного йому права, необхідно розуміти, що теке здійснення має певні межі. Пи здійсеня своїх прав особа не повинна шкодити іншим. Тобто не завдати шкоди інтересам інших осіб або суспільству. Зловживанням цивільним правом визнається шикана – здійснення уповноваженою особою цивільного права з метою заподіяти шкоду іншій особі.

Суб’єктивні цивільні права у разі їх порушення підлягають захисту. Захист суб’єктивного цивільного права може здійснюватися як безпосередньо носієм порушеного права, так і уповноваженими державними органами, посадовими особами, громадськими організаціями та іншими особами.

Ключові терміни та поняття до теми: здійснення прав, охорона та захист прав, зловживання правом, самозахист, відшкодування збитків, реальні збитки, упущена вигода, моральна шкода.

Семінарське заняття. Тема 6 – 2 год.

План:

  1. Поняття і форми здійсненн цивільно права.

  2. Загальні положення про захист цивільних прав.

  3. Способи захисту цивільних прав.

  4. Особливості самозахисту цивільних прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]