Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Actualni_Problemy_Cywil_Prawa_1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Тема 3. Проблеми визначення цивільно-правового статусу фізичної особи.

Лекція: 2 год.

Розглядаючи питання правового статусу фізичних осіб, необхідно розкрити такі поняття як цивільна правосуб’єктність, що складається з цивільної правоздатності та цивільної дієздатності. Необхідно чітко визначити взаємовідношення вказаних понять і їх дати їх правову характеристику. Зокрема акцентувати увагу на тому таких питаннях: момент виникнення і припинення правоздатності і дієздатності та можливості їх обмеження.

За чинним законодавством фізична особа може мати повну, неповну, часткову, обмежену дієздатність або може бути визнана недієздатною. Важливими завданнями є висвітлення правового статусу особи у кожному з перерахованих правових станах.

Ключові терміни та поняття до теми: суб’єкт цивільних правовідносин, фізична особа, громадянин, фізична особа-підприємець, юридична особа, цивільна правосуб’єктність, правоздатність, дієздатність, повна, часткова, неповна, обмежена дієздатність, недієздатність, емансипація, безвісна відсутність, оголошення померлим, дрібний побутовий правочин

Самостійна робота. Тема 3 – 8 год.

Теми для самостійного опрацювання

  1. Поняття і характеристиска речових прав на чуже майно

  2. Класифікація речових прав на чуже майно.

  3. Поняття і характеристика сервітуту.

  4. Поняття і характеристика суперфіцію і емфітевзису.

Питання для самоконтролю:

      1. Чим відрізняються повноваження власника і користувача майном?

      2. Підстави виникнення права користування чужим майном.

      3. Види речових прав на чуже майно.

      4. Правове регулювання користування чужим майном.

      5. Право господарського відання як речове право.

Тема 4. Проблеми визначення цивільно-правового статусу юридичної особи.

Лекція. Тема 4: Проблеми визначення цивільно-правового статусу юридичної особи. - 2 години

Проблеми визначення цивільно-правового статусу юридичної особи.

Юридичні особи, як і фізичні наділені правосуб’єктністю – тобто цивільною правоздатністю і дієздатністю. На відміну від фізичних осіб у юридичніх правоздатність і дієздатність виникають одночасно з моменту її створення і припиняються з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Згідно з ЦК юридична особа має загальну правоздатність.

Юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Ознаками юридичної особи є: організаційна єдність, майнова відокремленість, здатність нести самостійну відповідальність та інші. Законодавством здійснений поділ юридичних осіб на окремі види: установи і товариства, останні в свою чергу поділяються на підприємницькі і непідприємницькі товариства.

Ключові терміни та поняття до теми: юридична особа, цивільна правоздатність та дієздатність юридичних осіб, способи створення юридичних осіб, установчі документи, філії та представництва юридичної особи, відповідальність юридичної особи, припинення юридичної особи, найменування, місцезнаходження юридичної особи, господарські товариства, банкрутство, реорганізація, ліквідація, господарські товариства, командитне товариство, товариство з повною відповідальністю, товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство, виробничий кооператив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]