Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPU_Metodichka_2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Контроль успішності

Для визначення академічних успіхів осіб, які навчаються, за допомогою контрольних заходів, передбачених навчальним планом, пропонується використовувати єдину бальну систему розрахунків рейтингових балів за шкалою НАВС з обов’язковим їх переведенням до національної шкали та шкали ECTS (табл. 1).

Таблиця 1

За шкалою

НАВС

За національною

шкалою

За шкалою

ECTS

Рівень

компетент-ності

Критерії оцінювання

90 – 100

5

„відмінно”

А

Високий

(творчий)

Особа, що навчається, виявляє особливі творчі здібності, вміє самостійно здобувати знання, без допомоги викладача знаходить джерела інформації, використовує набуті знання і вміння в нестандартних ситуаціях, переконливо аргументує відповіді, самостійно розвиває власні обдарування і нахили.

85 – 89

4

„добре”

В

Достатній

(конструкт-тивно-варіатив-ний)

Особа, що навчається, вільно володіє вивченим обсягом матеріалу, застосовує його на практиці, вільно розв’язує вправи і задачі в стандартних ситуаціях, самостійно виправляє допущені помилки, кількість яких незначна.

75 – 84

С

Особа, що навчається, вміє зіставляти, узагальнювати, систематизувати інформацію під керівництвом викладача, в цілому самостійно застосовувати її на практиці, контролювати власну діяльність, виправляти помилки, серед яких є суттєві, добирати аргументи на підтвердження певних думок.

70 – 74

3

"задовільно"

D

Середній

(репродук-тивний)

Особа, що навчається, відтворює значну частину теоретичного матеріалу, виявляє знання і розуміння основних положень, з допомогою викладача може аналізувати матеріал, виправляти помилки, серед яких є значна кількість суттєвих.

60 – 69

E

Особа, що навчається, володіє матеріалом на рівні, вищому за початковий, значну частину його відтворює на продуктивному рівні.

35 – 59

2 "незадовільно" з можливістю повторного складання

FX

Низький

(рецептивно-продуктивний)

Особа, що навчається, володіє матеріалом на рівні окремих фрагментів, що становлять незначну частину навчального матеріалу.

1 – 34

2 "незадовільно" з обов’язковим повторним курсом ”

F

Особа, що навчається, володіє матеріалом на рівні елементарного розпізнання і відтворення окремих фактів, елементів, об’єктів.

Контрольні заходи включають поточний, рубіжний (модульний), підсумковий контроль та державну атестація.

Поточний контроль проводиться для оцінювання рівня навчальних досягнень курсантів (слухачів, студентів) під час семінарських, практичних занять та якості виконання індивідуальної і самостійної роботи.

Поточний контроль під час проведення семінарських та практичних занять передбачає перевірку рівня засвоєння знань, умінь і навичок курсантом (слухачем, студентом) з кожного окремого навчального (змістового) модуля навчальної дисципліни та їх корекцію. Прозорість оцінювання рівня знань курсантів (слухачів, студентів) забезпечується чіткими критеріями.

Конкретна кількість балів за роботу курсантів (слухачів, студентів) під час семінарських та практичних занять визначається керівником заняття.

Результати поточного контролю під час проведення семінарських та практичних занять заносяться науково-педагогічним працівником до журналу обліку відвідування занять курсантами (слухачами, студентами) та їх успішності.

Рубіжний (модульний) контроль визначає якість виконаної курсантом (слухачем, студентом) навчальної роботи з певного навчального (змістового) модуля та оцінюється за сукупними підсумками поточної успішності, включаючи виконану індивідуальну, самостійну та модульну контрольну роботу.

Модульна контрольна робота (тестування або інші види діагностики навчальних досягнень) проводиться після вивчення модуля, а її максимальна "вартість" у балах для кожного модуля визначається кафедрою для кожної навчальної дисципліни.

Складові оцінки рубіжного (модульного) контролю для всіх модулів мають бути універсальними.

Бали за шкалою НАВС за рубіжний (модульний) контроль виставляються в журнали обліку відвідування занять курсантами (слухачами, студентами) та їх успішності.

Якщо за підсумками рубіжного (модульного) контролю курсант (слухач, студент) показав незадовільні результати менше 60 балів, йому виставляються відповідні бали за шкалою НАВС, що передбачає його обов’язкове наступне перескладання. Перескласти рубіжний (модульний) контроль потрібно обов’язково до початку наступного рубіжного (модульного) контролю.

Для перескладання рубіжного (модульного) контролю проводиться додатковий контроль у визначеній кафедрою формі та відповідно затвердженого графіка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]