Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обж.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
418.82 Кб
Скачать
  1. Методичні вказівки (рекомендації) для викладачів і студентів Загальні оpганізаційно-мeтодичні вказівки.

Перед кожним заняттям викладач повинен глибоко осмислити і зрозуміти мету (задум) даного заняття, його структуру проведення, на що звернути особливу увагу і чого добитися в ході проведення заняття.

Напередодні проведення заняття, в години самопідготовки, студентам ставиться завдання по вивченню навчального матеріалу з даної теми.

Заняття необхідно побудувати так, щоб студенти більше діяли практично, самостійно, щоб у них відпрацьовувалась ініціатива, творчість, сміливість й рішучість.

На занятті широко використовувати мультимедійні засоби навчання.

Методичні вказівки по проведенню семінарських та практичних занять

Загальні організаційно-методичні вказівки

Не пізніше, ніж за 7 днів до початку семінару (практичного заняття) необхідно видати студентам план проведення семінару (практичного заняття).

У ході підготовки студентів до семінару (практичного заняття) викладачу необхідно провести консультацію, на якій надати допомогу студентам у складанні розгорнутих відповідей на запитання, у роботі з літературою.

Особисто викладачеві за 5-7 днів до початку семінару (практичного заняття) необхідно детально розібратися у темі, продумати запитання, які будуть поставлені в ході заняття, вивчити необхідну літературу. Скласти і затвердити план проведення семінару (практичного заняття).

Для інтенсифікації проведення семінару (практичного заняття) і залучення до активної роботи всіх студентів, доцільно широко застосовувати опитування, вирішувати проблемні ситуації методом "мозкового штурму" та "ігрових ситуацій".

По завершенню обговорення (відпрацювання) кожного навчального питання викладач повинен зробити короткий, але змістовний висновок.

Методичні вказівки по вступній частині

Перевірити наявність студентів, їх зовнішній вигляд і готовність до заняття.

Оголосити тему, навчальні питання і навчальні цілі заняття.

Довести порядок проведення семінару (практичного заняття).

Провести контрольне письмове опитування протягом 5 хвилин (за необхідності).

Після закінчення зібрати письмові відповіді студентів. Перевірку результатів провести після проведення заняття.

Методичні вказівки по заслуховуванню, обговоренню та оцінці

результатів реферату (інформаційних повідомлень).

На семінар студенти можуть підготувати реферат або інформаційне повідомлення (за темою, узгодженою з викладачем).

Для заслуховування реферату або інформаційного повідомлення відвести до 10 хвилин. Виступ студента заслуховується в межах встановленого часу від початку до кінця.

Переривати виступ студента дозволяється тільки тоді, коли він відійшов від теми виступу і недотримується часу.

Після закінчення виступу організувати його коротке обговорення під час якого слід створити творчу атмосферу шляхом виділення проблемних питань на наступне обговорення.

За результатами інформаційного повідомлення і його обговорення викладачу необхідно дати оцінку в період підведення підсумків семінару.

Методичні вказівки по відпрацюванню навчальних питань.

Розгляд питань доцільно здійснювати методом бесіди, дискусії.

Заслуховуючи виступи студентів добиватися від них активності, самостійності, творчої ініціативи при розгляді запропонованого матеріалу, оцінювати й доповнювати їх відповіді.

Висвітлення питань доцільно розглядати розбивши їх на підпитання.

Пiд час обговорення пiдпитань, студенту, який відповідає надавати до 10 хвилин, а для доповнень, або внeсeння поправок в його вiдповiдь іншими студентами - до 5 хвилин.

У ході відповіді не заохочувати студентів, які виступають за підготовле­ними текстами. Студенти можуть вдаватися до конспектів тільки для підтвердження своїх висновків цифрами, цитатами та ін.

Після обговорення кожного підпитання підвести короткий підсумок і перейти до обговорення наступного.

По закінченню розгляду навчального питання провести його розбір, відповісти на запитання що виникли у студентів та приступити до розгляду наступного навчального питання.

Методичні вказівки по заключній частині.

Нагадати тему, цілі семінару (практичного заняття) і ступінь їх досягнення.

Визначити завдання на подальшу роботу над матеріалом.

Пpовeсти pозбip заняття, дe визначити його позитивнi та нeгативнi стоpони в цiлому, пiдвести пiдсумки по виступу кожного студента, видiляючи кpащих та гipших, довeсти оцiнки за вiдповiдi. Оцінки виставити в журнал.

Оцінки за усну відповідь на поставлене запитання виставляються:

"відмінно" - якщо студент показав глибокі знання з навчального питання, логічно виклав його з необхідними обґрунтуваннями, брав активну участь в обговоренні всіх питань семінару;

"добре" - якщо студент відповів на поставлене запитання, без суттєвих недоліків вивчив його, брав участь в обговоренні;

"задовільно" - якщо студент відповів на поставлене запитання, не допустивши грубих помилок; допустив деякі неточності, які викликали додаткові запитання; брав участь в обговоренні наступних питань семінару;

"незадовільно" - якщо студент відмовився від відповіді або допустив грубі помилки при відповіді, невірно трактував ті чи інші положення, говорив не по суті питання, або повторював раніше сказане іншими студентами.