Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обж.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
418.82 Кб
Скачать

2. Топологічні стихійні лиха

До топологічних стихійних лих відносяться геологічні та гідрологічні небезпечні явища.

Геологічні небезпечні явища – це природні процеси, що відбуваються на поверхні землі, а саме: зсуви, лавини, обвали, провалювання земної кори (карсти), абразії землі.

Гідрологічні небезпечні явища – це природні процеси, що відбуваються в гідросфері, а саме: повені, цунамі, селі, затори і зажери.

Геологічні небезпечні явища.

Зсуви - це ковзкі зміщення мас гірських порід вниз по схилу, які виникають через порушення рівноваги.

Зсуви можуть бути на всіх схилах з нахилом у 20 градусів і більше в будь-яку пору року викликані як природними, так і штучними (антропогенними) причинами.

Снігові лавини також належать до зсувів і виникають так само, як і інші зсувні зміщення. Сили зчеплення снігу переходять певну межу, і гравітація викликає зміщення снігових мас по схилу.

Обвали - це відривання і катастрофічне падіння великих мас гірських порід, їх дроблення і скочування з круч, урвищ та схилів. Це явище виникає в результаті послаблення зв'язаності гірських порід під дією процесів вивітрювання, підмиву, розчинення, та дії сил тяжіння.

Провалювання земної кори (природні карсти) - це просідання ґрунту внаслідок різного роду геологічних процесів.

Гідрологічні небезпечні явища.

Повінь - це значне затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері, водосховищі, спричинене зливами, весняним таненням снігу, вітровим нагоном води, руйнуванням дамб, гребель тощо.

Цунамі - це довгі хвилі висотою до декілька десятків метрів, які можуть виникати в результаті підводних землетрусів та вулканічних вивержень, або зсувів на морському дні.

Селі (від араб. сейль - бурхливий потік) - потоки води, піску, глини, щебеню, уламків каміння і навіть валунів, які раптово виникають у руслах гірських річок.

Затори і зажери – це нагромадження льоду на річках, та утворення з нього штучних дамб, що приводить до підвищення рівня води та затоплення значної території суші.

3. Метеорологічні стихійні лиха.

В природних умовах головну небезпеку метеорологічні стихійні лиха можуть спричинити:

– небезпечні метеорологічні опади,

– небезпечні кліматичні умови,

– небезпечна дія вітру.

До небезпечних метеорологічних опадів відносяться: зливи, град, сильні снігопади і заметілі.

Зливи - це випадання великої кількості опадів, що призводить до появи інших небезпечних явищ, таких як селі, зсуви, затоплення територій, повені.

Град - це атмосферні опади у вигляді частинок льоду неправильної форми, розміром від 5 до 55 мм і більше. Град наносить велику шкоду сільському господарству, знищуючи посіви та промислове овочівництво, а також знищуючи скло у будівель та на теплицях.

Сильні снігопади, заметілі – це випадання за короткий час великої кількості снігу, що утворює снігові заноси.

До небезпечних кліматичних умов відносяться: сильна спека, посуха, циклони, сильні морози, ожеледі, тумани.

Сильна спека – це тривалий час утримання температури вище 300С. Такі температури мають негативний вплив на стан здоров’я людей, особливо з серцево-судинними захворюваннями.

Посуха – це тривала нестача опадів при підвищеній температурі та низькій вологості повітря. Вона знижує запаси вологи у ґрунті, що приводить до погіршення росту та загибелі рослин.

Циклони – це область низького тиску в атмосфері, при чому мінімум тиску знаходиться у його центрі. Погода під час циклонів переважно похмура з сильними вітрами. За своїми властивостями, походженням та наслідками вони схожі на тропічні урагани.

Сильні морози – для України сильними морозами вважається зниження температури повітря до 30С і нижче.

Ожеледь – це намерзання крапель дощу на земній поверхні або на предметах при температурі повітря нижче 0 С. Небезпечність ожеледі визначається як інтенсивністю, так і тривалістю дії цього явища. Сильна ожеледь може тривати від 12 годин до декількох діб.

Тумани – це погіршення видимості на шляхах, і створюють завади для роботи різних видів транспорту. Сильні тумани спостерігаються переважно в прохолодну пору року.

До небезпечної дії вітру відносяться: суховії, вихрові і пилові бурі, шквали, урагани, смерчі.

Суховії – це вітри з високою температурою і низькою відносною вологістю повітря. При цьому посилюється випаровування, що при нестачі вологи у ґрунті часто призводить до загибелі рослин.

Вихрові бурі – це складні утворення, обумовлені циклічною дією вітру на великій площі території. Вони поділяються на пилові, піщані, снігові та шквальні бурі.

Шквали – це різке і короткочасне посилення вітру з перемінним напрямком. Його швидкість іноді досягає до 30 – 70 м/с. Це явище найчастіше спостерігається під час грози.

Пилові бурі – це складні атмосферні явища, що характеризуються переносом пилу та піску сильними і тривалими вітрами. Висота підйому пилу може досягати 2 – 3 км, що наносить значну шкоду сільському господарству. У зимово-весняний період спостерігаються сніжно-пилові бурі.

Ураган - це вітер величезної рухомої сили і довгої тривалості. Швидкість вітру при урагані досягає 30-50 м/с і більше.

Смерч - це атмосферний вихор, який виникає в грозовій хмарі, а потім розповсюджується у напрямку до поверхні суші або моря у вигляді темного рукава або хобота.