Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 1 (Рекомендації з ОП).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

IV. Перевірка приміщень, цехів, дільниць

4.1. Загальні вимоги

У виробничих приміщеннях, де виділяються шкідливі речовини (встановлюється за результатами атестації робочих місць), при несправній або не увімкненій вентиляції працювати забороняється.

Рециркуляція повітря у виробничих приміщеннях, де виділяються пари, гази або може мати місце різке збільшення концентрації шкідливих і вибухонебезпечних речовин, газу, забороняється.

При зміні технології, виробничих процесів, а також при пересуванні виробничого обладнання, яке забруднює повітря, вентиляційні пристрої повинні бути приведені у відповідність з новими умовами.

У приміщеннях для зберігання автомобілів повинно бути передбачено видалення повітря із верхньої і нижньої зон порівну, а подача припливного повітря повинна здійснюватись зосереджено вздовж проїздів.

У приміщеннях для профілактичного обслуговування та ремонту автомобілів видалення повітря системами загально обмінної вентиляції повинне бути передбачено із верхньої і нижньої зон порівну з урахуванням витяжки оглядових канав, а припливне повітря повинно подаватися у всю робочу зону, оглядові канави, а також в приямки траншей і тунелів оглядових канав.

У приміщеннях для виконання зварних, фарбувальних, оббивальних та деревообробних робіт припливне повітря подається у верхню зону приміщення, видалення повітря проводиться з нижньої зони.

У приміщеннях дільниць фарбування, заряджання акумуляторних батарей, ремонту паливної апаратури, використання та зберігання отруйних, шкідливих, вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин об'єднання системи витяжної вентиляції між собою і з системами витяжної вентиляції інших приміщень не допускається.

Дільниці (робочі місця) для безкамерного фарбування повинні бути обладнані пристроями (гідрофільтрами) для уловлювання аерозолів фарби.

Вікна та інші світлові отвори у приміщеннях не повинні бути захаращені стелажами, матеріалами та виробничим обладнанням.

Світлові прорізи верхніх ліхтарів повинні бути виконані з армованого скла, або під ліхтарями повинна бути встановлена металева сітка для захисту від можливого випадання скла.

Скло вікон виробничих цехів і дільниць повинно очищатися не рідше 2 разів на рік.

Електричне освітлення повинно відповідати вимогам НПАОП 40.1- 1.21-98.

Лампи накалювання і газорозрядні лампи місцевого і загального освітлення повинні бути захищені абажурами-відбивачами. Застосовування відкритих ламп забороняється.

Якщо в приміщенні знаходиться більше 50 працюючих, воно повинне бути обладнаним аварійним освітленням для евакуації людей. Живлення робочого та аварійного освітлення повинне здійснюватись від різних незалежних джерел. Аварійне освітлення повинне вмикатись автоматично при вимиканні робочого.

Освітлення у пожежовибухонебезпечних приміщеннях та оглядових ямах повинне відповідати наступним вимогам:

електропроводка повинна бути внутрішньою (схованою) та мати надійну електро- і гідроізоляцію;

освітлювальна арматура і вимикачі повинні мати електро- і гідроізоляцію;

світильники повинні закриватися склом і бути огороджені захисною решіткою; металевий корпус світильників повинен бути заземлений.

Застосування світильників з люмінесцентними лампами (127-220В) для місцевого освітлення дозволяється при умові неможливості випадкового дотику до їх струмопровідних частин.

У приміщеннях з підвищеної вологістю, температурою повітря і з хімічно активним середовищем для місцевого освітлення повинні бути застосовані люмінесцентні лампи тільки в арматурі спеціальної конструкції.

Приміщення для ацетиленового генератора повинне мати зовнішнє електричне освітлення, яке здійснюється через закриті наглухо фрамуги вікон, спеціально обладнані ніші або через ліхтарі спеціальної конструкції.

Стулчасті ворота виробничих приміщень повинні відкриватися назовні та бути обладнані пристроями, що виключають їх самовільне закриття або відкриття (упорами, скобами).

Двері основних та аварійних (запасних) виходів потрібно утримувати у робочому стані, вони не повинні бути заварені та заперті на замки.

Соседние файлы в папке Рекомендації