Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 1 (Рекомендації з ОП).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

4.2. Вимоги до приміщень профілактичного обслуговування та ремонту автотранспорту

Приміщення для профілактичного обслуговування і ремонту транспортних засобів повинні забезпечувати безпечне виконання усіх технологічних операцій.

Ремонтні дільниці, на яких згідно з технологічним процесом можуть виділятися шкідливі речовини (фактори), повинні розташовуватися в окремих приміщеннях, ізольованих від інших приміщень стінами до стелі.

У приміщеннях фарбувальних, фарбоприготувальних і акумуляторних дільниць, де виконуються протикорозійні роботи та ремонт паливної апаратури, а також ацетиленових генераторів, підлога повинна бути виконана з матеріалів, які не дають іскри при ударі по них.

Приміщення для регулювання приладів газової системи живлення безпосередньо на автотранспортних засобах, для робіт і ремонту паливної апаратури повинні бути відокремлені тамбур-шлюзами від інших приміщень.

Роботи з кислотними акумуляторами повинні виконуватися в окремих приміщеннях, які складаються з трьох поєднаних між собою відділень, ізольованих від інших приміщень, а саме: одне - для ремонту, друге - для заряджання, третє - для зберігання кислоти (лугу) і приготування електроліту. Двері цих приміщень повинні відчинятись назовні.

Для фарбувальних робіт використовуються два приміщення: для приготування фарби та для постів фарбування і сушення.

Приміщення для розташування ацетиленового генератора повинне бути одноповерховим, ізольованим від інших, мати знімний дах і безпосередній вихід через двері, які відкриваються назовні.

4.3. Вимоги до оглядових канав та естакад

Розташування оглядових канав і естакад на території підприємства або в приміщеннях повинно забезпечувати безпечний заїзд та з’їзд з них транспортних засобів.

Для безпечного виходу водія із автотранспорту і посадки в нього естакади повинні бути обладнані площадками, ширина яких дорівнює ширині дверей транспортного засобу плюс 0,3 метра, але не менше 1,2 метра.

Оглядові канави, траншеї, тунелі, сходи повинні бути захищені від вологи і ґрунтових вод, утримуватися в чистоті, не захаращуватися деталями і різними предметами. На дні (підлозі) канави повинні бути укладені міцні дерев'яні решітки (трапи).

Оглядові канави і естакади повинні мати направляючі реборди на всю їх довжину для попередження падіння автомобіля у канаву або з естакади під час його руху.

Висота реборди повинна складати: для автомобілів першої категорії (легкові машини) не менше 0,1 метра, а для автомобілів другої (вантажні машини) і третьої категорії (великі машини та трактори) не менше 0,15 метра.

На в’їзній частині оглядової канави слід передбачати розсікач висотою 0,15-0,2 метра.

Тупикові оглядові канави повинні бути обладнані стаціонарними колесовідбійними пристроями згідно з пунктом 4.5 Методичних рекомендацій. Кількість перехідних містків повинна бути на один менше від кількості місць для встановлення на канаві автомобілів.

4.4. Вимоги до контрольно-технічних пунктів

Контрольно-технічний пункт (далі - КТП) повинен мати:

приміщення для контролера (механіка) технічного стану транспортних засобів;

приміщення (навіс) і оглядові канави або естакади для огляду транспортних засобів.

Ухил при заїзді та з’їзді з КТП не повинен перевищувати 5%.

На в'їзді до КТП повинні бути в наявності:

дорожні знаки: «Проїзд без зупинки заборонено», «Обмеження максимальної швидкості -10 км/год»;

знак безпеки згідно з ГОСТ 12.4.026-76: «Вхід (прохід) через ворота КТП заборонено».

Площадка для перевірки гальм повинна бути рівною з твердим покриттям, без вибоїн і ухилів. Розташування і розміри площадки для перевірки гальм повинні виключати наїзд автотранспорту на людей і будівлі тощо.

Соседние файлы в папке Рекомендації