Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 1 (Рекомендації з ОП).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

7.3. Вимоги до технологічних процесів

Технологічні процеси, що впроваджуються у виробництво, повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.3.002-75 щодо забезпечення безпеки праці та мати сертифікати відповідності, видані у встановленому порядку, які засвідчують безпеку використання цих процесів.

Нові технології, виробничі і технологічні процеси та технологічні операції впроваджуються за затвердженою документацією, погодженою розробником у встановленому порядку з відповідними органами та організаціями.

Не допускається застосування у виробництві шкідливих речовин, на які не розроблені гранично допустимі нормативи (концентрації), методика, засоби метрологічного контролю і які не пройшли токсикологічну експертизу.

Пестициди та агрохімікати, що використовуватимуться під час впровадження технологічних процесів, підлягають державній реєстрації, а технічні засоби для їх застосування – сертифікації у встановленому порядку.

При використанні у технологічному процесі нових небезпечних і шкідливих матеріалів та речовин працівників вчасно інформують про виробничі небезпеки, навчають безпечним методам роботи з цими матеріалами та забезпечують потрібними засобами захисту.

7.4. Вимоги до розміщення обладнання та організації робочих місць

Улаштування, розміщення і експлуатація обладнання повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.049-80, ГОСТ 12.2.061-81, ГОСТ 12.2.124-90, ГОСТ 28693-90, правил і норм, затверджених в установленому порядку, експлуатаційній документації заводів-виготовлювачів.

Приймання в експлуатацію всіх видів технологічного обладнання повинно проводитися відповідно до СНіП 3.05.05-84.

При отриманні обладнання від постачальників перевіряється наявність і справність усіх передбачених захисних засобів і пристроїв. У разі потреби власник зобов’язаний вжити заходів щодо виготовлення і встановлення допоміжних захисних засобів і пристроїв.

При розміщенні обладнання слід забезпечити зручність обслуговування і безпеку евакуації працівників в аварійних ситуаціях.

Обладнання, що обслуговується кількома працівниками, з метою попередження про його запуск устатковують звуковою і світловою сигналізаціями.

Попереджувальна сигналізація повинна бути зблокована із системою запуску машини так, щоб тривалість передпускового сигналу (звукового чи світлового) становила 5-15 сек., після чого сигналізація має автоматично відключатися.

Виробниче обладнання з кількома приводними двигунами слід обладнувати пристроями одночасної негайної зупинки приводів.

Приміщення, в яких розташовані робочі місця для приготування робочих розчинів пестицидів, змішування чи подрібнення добрив, протруювання насіння або встановлені агрегати і лінії, під час роботи яких можливе виділення у приміщення пилу чи газу, повинні обладнуватися витяжною вентиляцією.

Електроприводи та електрообладнання стаціонарних установок повинні бути встановлені і експлуатуватися відповідно до ПУЕ та НПАОП 40.1-1.21-98.

Струмопідвідні проводи до електрифікованих машин і установок на робочих майданчиках і у виробничих приміщеннях повинні бути ізольовані і захищені від механічних пошкоджень.

Соседние файлы в папке Рекомендації