Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 1 (Рекомендації з ОП).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

6.2. Перевірка приміщень

У ході перевірки закладів охорони здоров’я (лікарень, амбулаторій, медичних частин, аптек та ін.) слід перевіряти виконання вимог з охорони праці та виробничої санітарії в приміщеннях іокремих підрозділах медичних частин установ та лікарень, а також їх матеріально-технічне забезпечення, яке має відповідати вимогам законодавства України та нормативно-правових актів ДПтС України.

У приміщеннях медичної частини установи повинний знаходитись інструментарій, устаткування та інвентар згідно з Типовим переліком оснащення медичних частин установ медичним інструментарієм, устаткуванням та інвентарем.

Вимоги з охорони праціта виробничої санітарії дляокремих підрозділів (приміщень) лікареньвикладені у відповідних правилах, а саме: НПАОП 85.11-1.05-70; НПАОП 85.11-1.06-70;НПАОП 85.11-1.10-84; НПАОП 85.11-1.13-59 («Правила обладнання і експлуатації інфекційних установ (інфекційних відділень, палат), а також охорони праці персоналу цих установ»); НПАОП 85.14-1.09-81 («Правила обладнання, техніки безпеки, виробничої санітарії, протиепідемічного режиму і особистої гігієни при роботі в лабораторіях (відділеннях, відділах) санітарно-епідеміологічних установ системи Міністерства охорони здоров’я СРСР»); ДСанПіН 6.6.3-150-2007 та інших.

У кожному окремому підрозділі лікарень (відділенні, кабінеті) повинен бути примірник відповідних правил.

Завідуючі відділеннями (кабінетами) зобов’язані на підставі цих правил, а також заводських інструкцій з експлуатації медичної техніки та апаратів і особливостей місця та умов роботи розробити інструкції з охорони праці і виробничої санітарії для кожного структурного підрозділу відділення (кабінету) і, після погодження з інженером з охорони праці, подати їх на затвердження керівнику медичного закладу або його заступнику.

Затверджені інструкції повинні бути вивішені (в рамках під склом) на видному для медичного персоналу місці.

Приміщення медичних частин установ повинні мати: систему протипожежного захисту; систему оповіщення про пожежу; належну систему видалення відходів; ефективний захист від комах і гризунів.

Приміщення медичних частин установ повинні бути обладнані інженерними системами і обладнанням, що забезпечує: гаряче та холодне водопостачання цілодобово, у разі перебоїв з водопостачанням – наявність ємностей для добового запасу питної води; видалення рідких відходів через каналізаційні мережі; підтримання температури у приміщеннях стаціонарів медичних частин через систему центрального опалення або належне електрообігрівальне обладнанняустанов - 22-230 С вдень та 180 С вночі, ау загальних приміщеннях – не нижче 18,5º С (СНіП 2.08.01-89 «Жилі будівлі»); циркуляцію повітря через природну або примусову вентиляцію, яка виключає проникнення сторонніх запахів у палати стаціонару, кабінети медичної частини установи та загальні приміщення (СНіП 2.08.01-89); освітлення у палатах стаціонару природне (не менше одного вікна) і штучне: при лампах накалювання – 100 лк, при люмінесцентних лампах – 200 лк, у коридорах – цілодобове природне і штучне освітлення; наявність аварійного освітлення (акумулятори, ліхтарі, свічки тощо).

Стіни та стелі приміщень стаціонарів медичних частин установ повинні бути матовими, що забезпечує можливість вологого прибирання та дезінфекцію. Підлога повинна мати теплозахисні, теплоізоляційні та антистатичні властивості.

Підлога у вестибюлях, холах, коридорах повинна бути стійкою до механічного впливу.

У процедурних, маніпуляційних, стерилізаційних, перев’язочних та інших приміщеннях з вологим режимом роботи стіни необхідно облицьовувати глазурованою плиткою чи іншими вологостійкими матеріалами на повну висоту. Для покриття підлоги необхідно використовувати водонепроникний матеріал (антистатичний лінолеум та ін.). Стеля таких приміщень повинна фарбуватись водостійкими фарбами.

Рентгенологічні відділення (кабінети) не повинні розміщуватися в житлових будовах, над приміщеннями для вагітних і дітей, в підвальному і цокольному поверхах, крім того вони повинні мати санітарний паспорт, який дає право на його експлуатацію і видається органами санітарного нагляду.

Стіни, перегородки і підлога рентгенологічних відділень (кабінетів) не повинні облицьовуватись керамічною плиткою.

Медична частина установи повинна мати приміщення: амбулаторії, стаціонару, ізоляторів і аптеки.

До складу приміщень амбулаторії повинні входити: кімнати для очікування (площею не менше 16 кв.м), кабінети для лікарського прийому (площею не менше 18 кв.м); кабінети: фельдшера (медсестри) (площею не менше 18 кв.м), зуболікарський (площею не менше 14 кв.м на одне стоматологічне крісло), наркологічний - при наявності у штатному розписі (площею не менше 39 кв.м), фізіотерапевтичний (не менше 6 кв.м на одне ліжко); допоміжні діагностичні кабінети: функціональної діагностики (площею не менше 20 кв.м), рентгенівський (площею не менше 20 кв.м), флюорографічний, лабораторія (площею не менше 40 кв.м), процедурна (площею не менше 20 кв.м), стерилізаційна (площею не менше 20 кв.м), перев`язочна (площею не менше 22 кв.м).

До складу приміщень амбулаторії для прийому жінок, крім цього, повинний входити кабінет для огляду з гінекологічним кріслом (площею не менше 20 кв.м ), а в стаціонарі – кабінет гігієни жінки (площею не менше 12 кв.м).

У режимних корпусах слідчих ізоляторів повинні бути обладнані кімнати для проведення амбулаторного прийому взятих під варту осіб і засуджених (площею не менше 18 кв.м), а також спеціально обладнана медична кімната для первинного огляду та проведення обстеження новоприбулих до установи (не менше 12 кв.м).

До складу приміщень стаціонару медичної частини установи виконання покарань повинні входити: санпропускник (роздягальня, ванна) (площею не менше 19 кв.м), палати, кімната для приймання їжі (площею не менше 14 кв.м), а також ізолятор для хворих на повітряно-крапельні інфекції та ізолятор для хворих на кишкові інфекції на 1-2 ліжка (площею не менше 5 кв.м на одну особу) з окремими умивальниками і туалетами у шлюзах, інфекційний ізолятор (для хворих на туберкульоз) з умивальником і туалетом у шлюзі та окремим виходом і двориком для прогулянок.

До складу приміщень стаціонару медичної частини слідчого ізолятора повинні входити: санпропускник (площею не менше 19 кв.м), камери-палати, камери-ізолятори для хворих на повітряно-крапельні інфекції і для хворих на кишкові інфекції на 1-2 ліжка (площею не менше 5 кв.м на одну особу) кожний та інфекційний ізолятор (для хворих на туберкульоз) з окремими умивальниками і туалетами у шлюзах та окремими виходами і двориками для прогулянок. Стаціонар повинний бути в одному корпусі і на одному поверсі з амбулаторією медичної частини слідчого ізолятора.

У стаціонарах та інфекційних ізоляторах медичних частин слідчих ізоляторів норма жилої площі не може бути меншою 5 кв. м. на одну особу.

Приміщення аптеки (площею не менше 20 кв. м) (стіни, стелі) повинне бути таким, щоб можна було проводити вологе прибирання. Висота стін повинна складати не менше 2 м. Підлога повинна мати покриття, стійке до механічного впливу та зручне для проведення вологого прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів.

У приміщеннях, де проводиться робота з нагрівальними приладами, вогне і вибухонебезпечними речовинами, повинні знаходитись вогнегасник, ящик із сухим піском, азбестова ковдра або кошма, совок (лопата).

Соседние файлы в папке Рекомендації