Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 1 (Рекомендації з ОП).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3.2.6. Вимоги до пресового обладнання

Використання пресів при витіканні масла з приводу, гідравлічних труб або клапанів і кранів забороняється.

З метою недопущення потрапляння рук працюючого на пресі в площину рознімання, якщо це не передбачено конструкцією прес-форми, прес повинен бути переключений на включення від двох кнопок. Не допускається блокування цих кнопок.

Для гідравлічних пресів підтримуючі клапани, що забезпечують утримання повзуна, повинні бути відрегульовані і надійно утримувати повзун у верхньому положенні. Просідання повзуна під власною вагою не допускається.

Верхня частина педалі включення преса повинна мати огородження.

Довжина ручок щіток для видалення відходів пресування і кисті для змащення порожнини штампа повинна бути достатньою для того, щоб руки штампувальника були поза зоною частин преса, що рухаються.

3.2.7. Вимоги до свердлильних верстатів

Усі деталі, що обробляються на верстаті, за винятком особливо важких, необхідно встановлювати у відповідні пристосування (лещата, кондуктори), які закріплюються на столі (плиті свердлильного верстату), і кріпити в них.

Для кріплення тонкого листового металу повинні застосовуватися спеціальні пристрої.

Встановлювати на верстат деталі, що обробляються, і знімати їх з верстату під час роботи допускається при використанні спеціальних пристроїв (поворотних столів, конвеєрів тощо), які забезпечують повну безпеку праці. Верстати повинні бути обладнані пристроями, які повертають шпиндель в початкове положення після його подачі. У разі відсутності вказаної оснастки встановлювати і знімати деталі дозволяється тільки після відключення і повної зупинки верстата.

При закріпленні інструменту в шпинделі за допомогою клинів, гвинтів, планок ці елементи не повинні виступати за межі шпинделя. У разі неможливості виконання цієї вимоги поверхню вказаних елементів необхідно закрити захисним пристроєм.

Вставляти або виймати свердло чи інший інструмент зі шпинделя верстату дозволяється тільки після повної зупинки шпинделя. Свердло зі шпинделя необхідно виймати спеціальним клином, який не повинен залишатися у пазу шпинделя.

Не дозволяється використовувати на верстатах інструмент із забитими чи зношеними конусами та хвостовиками.

Стружку з просвердлених отворів необхідно видаляти після повної зупинки верстату і відводу інструменту за допомогою спеціальних пристосувань.

Працювати на верстаті у рукавицях та із забинтованими руками забороняється. Встановлювати і знімати деталі великих розмірів необхідно в рукавицях – тільки після повної зупинки верстату.

3.3. Деревообробні верстати

3.3.1. Вимоги до токарних верстатів для обробки деревини

Верстат повинен мати:

пристрій, який унеможливлює включення верстату під час заміни планшайби на шпинделі, що знаходиться у застопореному положенні;

пристрій для підйому, установки та зняття заготовок великих розмірів;

переставні люнети для обробки деталей довжиною понад 800 мм;

спеціальні колодки для шліфування виготовлених деталей;

пилеприймач і пересувний екран із прозорого безосколкового матеріалу, який установлюється у зоні обробки.

Підручник верстату повинен мати надійне кріплення, яке унеможливлює самовільне зсування його в процесі роботи.

На верстатах, які обладнані лобовими пристроями, при виконанні робіт в центрах (при знятій планшайбі) шпиндель повинен мати захисне огородження.

Швидкість обертання деталей не повинна перевищувати:

для суцільних деталей – 15 м/с;

для клеєних деталей – 10 м/с.

На ручному ріжучому інструменті, який використовується при обробці деталей не повинно бути тріщин, зазублин, задирок. Рукоятки цього інструменту не повинні мати тріщин, триматися міцно без люфту, на їх кінцях повинні бути встановлені металеві кільця для запобігання розколюванню.

Соседние файлы в папке Рекомендації