Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPIZ_Mikroekonomika_I_semestr_1 (1).doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать

27. Динамізм, напрямки і результати взаємодії «Україна-Російська Федерація» в умовах глобальних економічних трансформаціях.

Стабільний розвиток укр-рос ек відносин є важливим чинником, що гарантує стабільний і передбачуваний ек розвиток, енергетичну безпеку і, значною мірою, політ стабільність на всьому євразійському просторі.

Договірно-правова база двосторонніх укр-рос відносин – більше 380 міжнар документів. Встановлення дипломат відносин між Україною і РФ почалося у 1992 році.

Договір про дружбу, співроб і партнерство між Україною і РФ – у 1997 року

А) торгов-ек співроб: Е послуг є: РФ – 36,3 % від загального обсягу Е України, Е товарів – 26% Росія, І товарів – 37% Росія, І послуг – 15% Росія. У 2010 році найбільш значущим було збільшення Е до РФ (в 1.6 раза), у першу чергу за рахунок продукції машинобудування. +Найбільше зріс І товарів з РФ (в 1.7 раза), насамперед за рахунок енергоносіїв. В імпорті з РФ переважають енергетичні матеріали, нафта та продукти її переробки, продукція машино- і приладобудування, чорні метали і вироби з них.

Росія входить до 10 основних країн-інвесторів (на які припадає 82% заг обсягу ПІ) разом з Кіпром, Нім, Нідерл, Австрією, Фр тощо.

ПЗІ до РФ – 2,4% у заг обсязі.

Серед українських компаній, засновниками яких є російські компанії або громадяни РФ (всього більше 15 тис, основна частина працює в таких сферах, як: оптова торгівля; будівництво; сфера права, бухгалтерського обліку й інжинирінгу ; роздрібна торгівля, ремонт побутових приладів та предметів особистого вжитку ; операції з нерухомим майном; виробництво харчових продуктів і напоїв ; дослідження і розробки ; готельний і ресторанний бізнес .

Б) Авіаційна і космічна промисловість: ракетно-космічна й авіабудівна галузі є тими сферами, де Україна і Росія виступають як достатньо ефективні партнери. За підрах, двосторонні зв’язки наближаються тут до 40 %, а у деяких вузьких галузях — до 60 %.

В) Співробітництво у сфері енергетики: у енергетичних відносинах України з Росією є явні загрози її енергетичній безпеці через майже монопольну залежність у постачанні основних ПЕР (в першу чергу природного газу), яка визначає надмірний (з точки зору енергетичної незалежності) економічний та політичний тиск.

Переважна більшість газового транзиту із Росії до країн Європи (80%) відбувається через українську газотранспортну систему (ГТС), що робить Україну важливим елементом забезпечення енергетичної безпеки Європи.

+у сфері ядерної енергетики має кілька складових: а) співробітництво щодо продовження ресурсу нині діючих в Україні атомних електростанцій і будівництво нових АЕС;

б)співпраця у сфері виробництва ядерного палива, у тому числі спільне освоєння родовищ урану і цирконію, а також участь України в діяльності Міжнародного центру із збагачення урану.

Г) Військово-промисловий комплекс: потужні коопераційні зв’язки із рос підприємствами мають більшість укр заводів і конструкторсько-виробничих об’єднань, що працюють у сфері ВПК. Серед них можна назвати ДП “Завод ім. Малишева”, КП “ХКБМ ім. Морозова”, ВАТ “Топаз”, КП “Науково виробничий комплекс “Іскра” тощо.

+ У 2010 році Угода між Укр і РФ з питань перебування Чорном флоту РФ на території Укр – про пролонгацію базування рос Чорном. флоту в Севастополі до 2042 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]