Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPIZ_Mikroekonomika_I_semestr_1 (1).doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать

47.Об’єкти і суб’єкти глобальної системи економічного регулювання.

Глобальна система економічного регулювання– це засіб протидії світовим ек кризам та механізм забезпечення гармонійного ек розвитку.

Об’єкти регулювання регулювання:

а) торговельна політика;

б) міжнародні валютні відносини;

в) міжнародний економічний розвиток;

г) діяльність ТНК;

д) міжнародне співробітництво.

1. Регулювання торговельної політики: розроблення торговельної політики на основі систематичного аналізу з урахуванням місця країни в конкурентному середовищі та наслідків її входження у глобальну економіку. На сьогоднішній день усе більше недискримінаційна торговельна політика замінюється одно- або двосторонніми дискримінац угодами. Держави ігнорують СОТ та її фундаментальний принцип недискримінації. Усе частіше порушується режим найбільшого сприяння нації. Необх розробляти глибші форми регіональних домовленостей, які передбачають проведення єдиної політики країнами-учасницями і спільну систему регулювання + регулювання засобів лібералізації торгівлі між учасниками.

2. Регулювання міжнародних валютних відносин. Бреттон-Вудська конференція (МВФ) запровадила новий міжнар валютний порядок регулювання міжнар віл відносин. Питання регулювання: якими мають бути режим валютних курсів, розміри офіційної міжнар ліквідності та відповідальність країн з дефіцитом або надлишком платіжного балансу.

3. Регулювання міжнародного розвитку. Щоб передбачити ефективні економічні заходи для забезпечення міжнародної конкурентоспроможності країн, необхідна підтримка 4ох визначальних секторів економіки: експортоорієнтованого сектора промисловості, с/г сектора, інформац сфери та соціальної сфери.

Найважливіший обов’язок, який необхідно покласти на регулівний наднаціональний

орган – допомогти країнам, що розвив, у здійсненні відповідної бюджетної, валютної політики і політики валютних курсів + Програми з фінансування структурної перебудови і підтримки реформ. Значна проблема у сфері регулювання – відкритість кордонів і загроза територіальній владі.

4. Регулювання діяльності ТНК. Стратегія транснаціональних компаній визначається рівнем координованості національної політики з глобальною у сферах оподаткування, валютного контролю, митних тарифів тощо. Регулювання діяльності транснаціональних компаній необхідне для обмеження уникнення оподаткування, гармонізації будь-яких пільг урядів-реципієнтів для залучення іноземних інвестицій, контролю за умовами передання технологій.

5. Регулювання міжнародного співробітництва – діє на рівні координації співробітництва між націями, особливо для розробки та впровадження їх макроек політики щодо міжнар конкурентоспроможності. Глибина співроб може коливатися від обміну інформацією та консультацій до координації політичних рішень між країнами.

ОСНОВНІ СУБЄКТИ: найбільш впливові наднаціон регулятивні інститути – МВФ, СОТ, ООН, Світовий банк, що були створені винятково з метою глоб регулювання та управління св соц-ек розвитком. Проте зараз вони знаходяться під суцільним впливом найбільших суб’єктів міжнар відносин і не в змозі ефект регулювати відповідні процеси глобальної ек системи та давати адекватні відповіді на виклики глобалізації, які передбачають подолання соціально-економічної нерівності в загальносв масштабі. Ріш, що приймаються органами глоб регулюв, найчастіше призводять до посил диспаритетного соц-ек розвитку людства та поглиблення дисфункціональності глоб ек системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]