Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPIZ_Mikroekonomika_I_semestr_1 (1).doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать

11. Геоекономічні реалії і інтеграційні стратегії України.

Геоекономіка-нова геополітика з позицій економічної могутності держави, забезпечує досягнення зовнішньополітичних цілей, світової чи регіональної «могутності» економічним шляхом. Геоекономіка – це політика перерозподілу ресурсів і світового доходу. У предмет вивчення геоекономіки входять процеси розвитку не тільки державних і регіональних утворень, а й реальних міжнародних структур – економічних, фінансових та інтеграційних об’єднань, транснаціональних корпорацій, єврорегіонів, вільних економічних зон, а також геополітичних суб’єктів. Я вважаю що в основу формування сучасної геоекономічної стратегії розвитку України мають бути покладені позиції концепції сталого просторового розвитку регіонів, який є динамічним процесом забезпечення ефективної ієрархічної взаємодії соціальних, економічних, екологічних, інноваційних, інформаційних елементів (підсистем) простору життєдіяльності людей для повного та доступного для всіх верств нинішнього та майбутнього поколінь людей задоволення їхніх різноманітних потреб. Щодо інтеграції, то чим вищий рівень інтеграції національної економіки у міжнародні економічні відносини, тим більший вплив на неї мають процеси, що відбуваються в світовій економіці. Що ж до інтеграційних процесів , то вони відіграють дедалі більшу роль у процесах життєдіяльності держав світу, і хотілося б нам цього чи ні – Україна є активним учасником данних процесів. З одного боку Росія залишається найбільшим стратегічним партнером нашої держави, і не важливо чи ми будемо розглядати економічну співпрацю чи угоди співдружності, культурно-наукову колаборацію чи торгові відносини – всюди ми побачимо тісний зв’язок на всіх рівнях. З іншого ж боку, розглядаючи Україну як європейську державу, не можна не зазначити можливість долучення нашої держави до «Європейської коаліції» та отримання права на здобуття звання почесного члена ЄС, Валютного Союзу, Шенгенської зони і т.п. Як на мене – Україна має надзвичайний потенціал, хорошу ресурсну базу та географічне розташування, висококваліфіковану робочу силу, багату культурну спадщину та історію. Якщо ми вирішимо пов’язати свою інтеграцію лише з Росією – ми можемо втратити надійних партнерів, потенційних інвесторів та просто представників суспільства, яке досягло великих успіхів в усіх сферах розвитку та кооперації держав. Якщо ж ми оберемо тільки європейську інтеграцію, ми можемо втратити свого серьйозного стратегічного партнера та цілий ряд привілегій з його сторони. Я вважаю пріорітетним для України багатовекторний напрям інтеграції, що дасть можливість покроково, обдумано досягати максимально вигідних умов інтеграції, будуючи співдружність з усіх сторін.

12.Геополітичний формат глобальної конкуренції.

Геополітика — це цілеспрямована діяльність суб’єкта міжнародних відносин у контексті всього спектра зовнішніх і внутрішніх факторів, що дають змогу цьому суб’єкту здійснювати контроль над простором із метою реалізації своїх життєво важливих інтересів. Геополітика безперечно впливала і продовжує впливати як на вивчення міжнародних відносин, на міжнародну стратегію держав та їх урядів, так і на міжнародну конкуренцію. Значущість конкуренції та конкурентоспроможності визначається, з одного боку, незалежністю економіки, що росте, особливо ринків капіталів, включаючи валютні, що робить все більш складним існування достовірно національної політики окремої країни.

Практично всі країни вимушені стежити за тим, як розвиваються їх співпраця і конкуренція з іншими країнами, при цьому темпи їх суспільного і політичного розвитку не завжди синхронізуються з економічними змінами.

Таким чином, конкурувати – означає укріплювати своє положення щодо інших країн з метою придбання більшої ваги в процесі переговорів, де всі політичні сили об’єднують свої стратегії у взаємозв’язану єдину систему.

З іншого боку, високі технології і нові галузі стали основним інструментом в глобальній конкуренції і головним показником конкурентоспроможності.

На сьогодні держава поступово втрачає можливість здійснення абсолютного контролю на власному політичному та економічному просторі. Крім того, на сьогодні основним фактором економічного процвітання держави є не матеріальні ресурси, а інтелектуальні і чим більш розвинутими вони є – тим більш конкурентоспроможна держава. На сьогодні на зміну міждержавним відносинам приходять відносини глобальні, де конкуренція, починаючи від простої підприємницької та закінчуючи міждержавною, зростає щохвилини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]